Es noten les mesures contra el coronavirus a la contaminació de Barcelona?

23/03/2020 - 11:48

De ben segur que molts de vosaltres heu vist els mapes que mostraven la disminució de la contaminació per NO2 a la Xina o a Itàlia associada a la parada de la mobilitat i l’activitat econòmica derivada de les mesures relacionades amb el coronavirus. Compartim aquest espai de Miquel Ortega,  on fará el seguiment de l’evolució dels nivells de contaminació detectats a les estacions de trànsit de Barcelona i els comenta per veure si es pot apreciar alguna afectació al cas de Barcelona.

 

Antecedents

  • Els mesos previs a l’inici de la malaltia a Catalunya s’han registrat valors inferiors als dels anys anteriors, en part degut a les bones condicions meteorològiques (vegeu els informes de gener i febrer) i possiblement, també afavorits per la progressiva implantació de la Zona de Baixes Emissions, tot i que encara és d’hora per estimar el nivell de reducció associat a aquest factor. Les càmeres estimen que s’han eliminat 36.000 vehicles sense etiqueta els darrers tres mesos, i les enquestes diuen que s’han substituït per vehicles menys contaminants (33% dels casos), transport públic (33%) i altres opcions (33%).

Resum del canvi

Nota: els valors de la contaminació mesurada al carrer depenen tant de l’emissió, que s’ha vist reduïda per la disminució de la mobilitat, com de la dispersió dels contaminants, que varia en funció del vent. Malgrat aquest factor de variació els nivells de contaminació han estat tan baixos que l’efecte de la reducció associada a la disminució de la mobilitat és indubtable. Caldrà veure com evoluciona el factor meteorològic els dies vinents per a poder estudiar millor els dos efectes per separat, tot i que per ara no ha estat un període especialment ventós.

Evolució diària

Registres diaris mínims històrics

(Aquesta entrada serà actualitzada diàriament les setmanes vinents)


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Entrevista
Jaume Targa és director de la consultora 4sfera Innova.

Ens explica, durant la conversa amb Sostenible.cat, com la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya superen els llindars de contaminació ambientals fixats per les directives europees.

Entrevista
Martin Lutz és senador ministerial de Berlin.

Amb l’expert en sostenibilitat urbana parlem de les mesures que es van començar a aplicar ja fa més de 15 anys a la capital alemanya, on les zones de baixes emissions tenen molt més recorregut que a Catalunya. 

Entrevista
Xavier Querol és professor d’investigació a l’IDAEA-CSIC

Xavier Querol ens parla sobre l’augment de les morts prematures per la contaminació de l’aire que respirem i ens proposa algunes mesures per pal·liar la situació de forma urgent.

 

Butlletí