La primavera silenciosa ja és aquí

La fauna silvestre és un referent museístic per als infants d’avui, material arqueològic.
Socioecòleg, President d'ERF - Estudi Ramon Folch & Associats
02/05/2011 - 00:00
Jean-Henri Fabre sentia passió pels insectes. Els seus Souvenirs entomologiques, publicats en deu entregues entre 1879 i 1907, són un clàssic del gènere. Reflecteixen la dimensió d'aquest home de ciència doblat de poeta i humanista. S'hi desplega un enlluernador univers de vides diminutes discernit per l'aguda mirada de Fabre. Al seu Sant Liòns natal, (Saint-Léons, en francès), a l'Avairon (Aveyron), hi ha ara un gran museu de la ciència de darrera generació dedicat a l'entomologia. Micropolis, es diu.

A Micropolis hi ha un hivernacle per a papallones amb animals vius, esplèndid. Però tota la resta són animals naturalitzats o bé audiovisuals i maquetes. Unes magnífiques projeccions en 3D sobre les abelles i els mecanismes de comunicació dels insectes provoquen l'admiració del públic i li desperten, voldria creure-ho, la curiositat. Al final, el narrador invita els espectadors a sortir a l'exterior i a posar-se en contacte directe amb la vida silvestre, tal com feia Fabre sense moure's a penes del seu entorn quotidià.

Però els insectes escassegen a la campanya europea actual. La majoria de les coses que els infants aprenen a Micropolis formaven part del paisatge estival de la meva infantesa: papallones de vol incert, corrues de formigues atrafegades, abelles brunzidores, llagosts de salt elàstic, grills i cigales de ratxar insidiós... Són un referent cultural museístic per als nens d'avui dia, matèria quasi arqueològica a descobrir en documentals i enciclopèdies. A mi em picaven, m'eixordaven, els sentia a flor de pell, no me'ls podia treure de sobre en aquells estius de vida exacerbada.

L'any 1962, Rachel Carson publicà Silent Spring (Primavera silenciosa), l'assaig fundacional del pensament ecologista. Hi pronosticava silenci primaveral en boscos sense piuladissa d'ocells, mancats d'insectes exterminats pel DDT. El DDT està prohibit, però dotzenes d'altres agroquímics han delmat els artròpodes i el món animal que en depèn. A Sant Liòns només queden papallones als hivernacles de Micropolis. Quan te n'adones, un calfred d'esgarrifança et recorre l'esquena.

*Article publicat a El Periódico de Catalunya

 

Socioecòleg, Director general d'ERF

Relacionats

Article

L’ajuntament de Montblanc ha guanyat el XVII Premi Medi Ambient, amb una dotació de 5.000 €, per un projecte que té per objectiu millorar ambientalment la Sallida, una zona humida d’elevat interès natural del municipi de la Conca de Barberà, on es potenciaran les condicions òptimes perquè els ocells insectívors i ratpenats puguin refugiar-s’hi i nidificar, vetllant per la biodiversitat de la zona. La proposta planteja la integració de la zona com un espai per a l’educació ambiental i per al coneixement del medi i de la varietat d’espècies de flora i fauna pròpies de la zona, potenciant-lo com un espai d’interès natural.

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Article

Amb l’objectiu de crear un recurs pedagògic i ecoturístic tant pels urgellencs com pels visitants, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha senyalitzat un itinerari de papallones al Pla de les Forques.

Butlletí