“Hi ha qui quan passeja mira arbres, aparadors o veïns; jo miro les escombraries” Paco Muñoz (1967-2018)

Míriam González Domínguez és tècnica especialitzada en prevenció i eficiència dels recursos a l'àrea d'economia dircular de l'Agència de Residus de Catalunya
14/03/2022 - 12:30

Hi ha persones que poden veure un camí quan encara és fosc per tothom, i són capaces de moure terra i cel per seguir-lo. Són els pioners. En el camp del malbaratament alimentari, aquesta persona ha estat Paco Muñoz. Aquesta reflexió de Míriam González Domínguez retrata una persona compromesa i entusiasta que ens va despertar a la rellevància d’aquest problema socioambiental i va semblar consciència per posar-hi fre. Les llavors que va plantar encara floreixen. 

“Hi ha qui quan passeja mira arbres, aparadors o veïns; jo miro les escombraries” Paco Muñoz (1967-2018).

Vaig conèixer en Paco Muñoz un estiu mentre remenàvem els contenidors dels xiringuitos de la Barceloneta amb el seu equip i buscàvem fórmules per millorar-ne la recollida selectiva.

Aquesta observació –i quantificació i anàlisi- contínua de les deixalles sobre el terreny, el van portar a constatar, no només que la fracció orgànica és la més abundant de la brossa domèstica, sinó que sovint conté aliments que es podrien haver menjat.

"Entusiasta i compromès, va destapar així el problema del malbaratament alimentari a casa nostra. I s’hi va implicar a tots els nivells, combinant l’expertesa i l’activisme i convertint-se en un referent nacional i internacional"

Entusiasta i compromès, va destapar així el problema del malbaratament alimentari a casa nostra. I s’hi va implicar a tots els nivells, combinant l’expertesa i l’activisme i convertint-se en un referent nacional i internacional.

Professionalment, des de l’Oficina de medi ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona on va treballar més de 22 anys, va posar les primeres xifres al malbaratament a Catalunya i va aprofundir en les causes i les solucions. En la seva vessant de divulgador, va realitzar una ingent tasca de conscienciació: ciutadana, empresarial i política. Durant molt de temps, no passava una setmana que no participés a la ràdio o a una xerrada o a un debat assenyalant aquesta xacra. També a TV3, on va denunciar el malbaratament d’aliments en el reportatge ‘Sobreviure a la nevera’.

El seu convenciment, capacitat de lideratge i tenacitat va encomanar la urgència d’actuar a moltes persones i organitzacions, que se sumaven a la causa. Destaca la cofundació de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), l’any 2014, que va aglutinar aquesta implicació social per una reducció efectiva del malbaratament i per l’aprofitament dels aliments.

De fet, moltes persones que treballem en aquest àmbit vam tenir contacte amb en Paco d’una manera o altra en els nostres inicis: realitzant estudis, seleccionant escombraries, participant en debats, discutint dades, cercant solucions... O compartint cuina i taula en els dinars d’aprofitament impulsats per la PAA per denunciar el problema i celebrar els aliments. Ell et deia: “Vine al dinar, així veus de primera mà com funciona”... i ja sorties d’allà encomanat i organitzant un dinar similar a prop de casa teva.

"Aquests trets d’en Paco s’acosten a la seva forma d’entendre la vida i les lluites ambientals i socials i volen mostrar com la seva mirada crítica, coherència i treball en profunditat van posar el focus sobre el malbaratament alimentari a Catalunya"

Aquests trets d’en Paco s’acosten a la seva forma d’entendre la vida i les lluites ambientals i socials i volen mostrar com la seva mirada crítica, coherència i treball en profunditat van posar el focus sobre el malbaratament alimentari a Catalunya.

La seva tasca és com un grapat de llavors que, sembrades i ben abonades, seguiran donant fruit durant molts anys. En són dos exemples de gran impacte, la Llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, iniciativa legislativa que en Paco va impulsar en els seus inicis. I també el Centre d’Aprofitament Alimentari-Foodback de Mercabarna, un projecte pioner que va proposar durant la diagnosi al gran mercat central de Catalunya i que ha entrat en funcionament aquest mes de febrer.

Mercabarna ha volgut homenatjar la seva tasca amb la creació dels Premis Paco Muñoz per la promoció i el reconeixement d’iniciatives en favor de la lluita contra el malbaratament alimentari i l’aprofitament d'aliments. I d’aquesta i moltes altres maneres, ell i el seu treball continuen presents en el nostre dia a dia.

Queda camí per recórrer però l’aprofitament dels aliments i la prevenció del malbaratament alimentari des d’aquells inicis suma cada dia noves persones implicades i noves organitzacions en tota la cadena que posen en valor els aliments.

Moltes gràcies Paco, per l’entusiasme, per les experiències compartides, per les llavors.


 

Relacionats

Article

Si ens pregunten quants quilos de menjar es fan malbé en tota la cadena alimentària, des del camp o el mar fins a la nostra taula, passant pel supermercat, sabríem què dir?

Entrevista

Ada Parellada va créixer a la cuina de "La Fonda Europa" i porta als gens l'estima pels aliments i la gastronomia. Ara, més enllà de la seva excel·lència com a cuinera i directora del Semproniana, Parellada és reconeguda per la seva implicació en l'aprofitament alimentari i el canvi cultural cap a la recuperació del valor dels aliments. En aquesta entrevista aprofundeix en les arrels  socioculturals del malbaratament, com es viu al seu sector i quines són les estratègies que es poden posar en marxa per redreçar aquest problema socioambiental.

Entrevista

Georgina Cepas és enginyera química i postgraduada en Enginyeria Ambiental.  Compta amb 19 any d’experiència en gestió mediambiental, la major part dels quals com a cap de Medi Ambient a Mercabarna, on hi treballa des del 2008. En aquesta entrevista ens explica les accions que ha dut a terme el mercat central de Barcelona, un dels més grans d’Europa, per aconseguir un millor aprofitament dels aliments i reduir el malbaratament al mínim, i ens desvela l'última iniciativa: El Foodback!

Butlletí