Comunitats energètiques: una eina clau per fer realitat la transició energètica local

ARTICLE
07/07/2025 - 18:02

La transició energètica ja no és un horitzó llunyà sinó una necessitat immediata que ha de ser abordada arreu, pobles, barris o ciutats i impulsada per les administracions públiques, la societat civil i les activitats econòmiques.

La Diputació de Barcelona dona suport a una transició energètica de proximitat, amb la implicació activa de la ciutadania, dels ajuntaments i de tots els actors locals, públics i privats.

Les comunitats energètiques són una nova forma d’organització col·lectiva entorn de l’energia.

És en aquest context que neixen i prenen força les comunitats energètiques, una peça clau per construir un nou model energètic descentralitzat, renovable, participatiu i socialment just.

La Diputació de Barcelona impulsa activament aquesta visió a mitjançant diferents suports del catàleg de serveis que abasten diferents àmbits de la transició energètica:

  • “Promoció de mesures per a l'eficiència energètica, l'estalvi i les energies renovables”, per a la redacció de projectes executius. 
  • “Agències d’energia”: Suport econòmic a les agències supralocals d’energia que donen suport als ens locals en la seva gestió energètica  a més d’impulsar comunitats energètiques locals en el seu territori.
  • “Comunitats energètiques i altres mecanismes innovadors”: Suport específic a la creació de comunitats energètiques locals i altres mecanismes innovadors.
  • “Projectes i esdeveniments de sensibilització i educació ambiental”:  projectes de transició energètica comunitària: comunitats energètiques, energies renovables, eficiència i estalvi, com l’A-prenem el sol o el 50/50.

L'any 2023 es va crear  l’Oficina d’Impuls a les Comunitats Energètiques (OICE), que és una Oficina de Transformació Comunitària, gràcies al suport dels fons Next Generation de la UE gestionats per l'IDAE. Aquests fets permeten donar un servei tècnic i estratègic als ajuntaments i entitats locals en la promoció, creació i consolidació de comunitats energètiques. A través d’aquesta Oficina, acompanyem els ens locals en totes les fases del procés: des de la diagnosi i la planificació, fins a la constitució i la gestió efectiva d’aquestes comunitats. Els suports de catàleg  de comunitats energètiques i projectes de sensibilització ambiental de transició comunitària estan vinculats a l’OICE.

 

Què són les comunitats energètiques?

Les comunitats energètiques són una nova forma d’organització col·lectiva entorn de l’energia. Tenen com a objectiu posar les persones i pimes al centre del sistema energètic. Les comunitats energètiques permeten generar, compartir, gestionar i consumir energia renovable d’una manera col·lectiva, amb benefici directe per a la comunitat. A diferència del model tradicional, on l’energia és una mercaderia produïda i venuda per grans empreses i recorre grans distàncies des del punt de producció, les comunitats energètiques proposen un model distribuït i democràtic, en què la propietat i la gestió de l’energia poden estar en mans del veïnat, entitats locals, ajuntaments i petites empreses.

Una comunitat energètica pot adoptar diferents formes jurídiques —cooperatives, associacions, societats limitades — i pot incloure activitats diverses com l’autoconsum compartit, la mobilitat elèctrica compartida o fins i tot la gestió eficient dels consums. Però totes tenen en comú tres elements fonamentals: participació activa de la ciutadania, benefici social i local, i aposta per les energies renovables.

També es poden crear comunitats energètiques sense entitat jurídica, en aquest cas les anomenem comunitats energètiques municipals (CEM), neixen de la mà de la Diputació de Girona. Les CEM permeten que un Ajuntament lideri un projecte d’autoconsum compartit d’energia fotovoltaica amb criteris de justícia social i retorn al territori.  Comparteix l’energia generada en instal·lacions municipals amb ciutadania i entitats i petits comerços locals. Aquest lideratge públic enforteix una transició energètica justa a l’abast de tothom.

El paper de la Diputació de Barcelona: suport tècnic, estratègic i econòmic

L’OICE ofereix assessorament especialitzat i recursos tècnics, formació i jornades divulgatives, eines de càlcul energètic, i espais de trobada i intercanvi entre administracions locals. També es col·labora estretament amb altres àrees de la Diputació per garantir una visió integral i transversal de la transició energètica.

La Diputació de Barcelona ofereix suport tècnic específic a través dels ens locals aquest suport està canalitzat per l’OICE tal com ja n’hem fet esment. A banda, però, es fan estudis de caràcter transversal i estratègics que permeten una visió més integral com el visor de potencial fotovoltaic a la província, estudis sobre les figures jurídiques més adients per al desenvolupament de comunitats energètiques entre d’altres, tots disponibles a la web de l’OICE.

Altres aspectes clau per avançar en la transició energètica comunitària són la formació i la capacitació, per això hi ha formacions específiques i es col·labora amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat que organitza trobades i seminaris en línia.

La Diputació de Barcelona impulsa més de 130 iniciatives comunitàries per accelerar la transició energètica al territori

La col·laboració amb altres agents que promouen les comunitats energètiques també es configura com un element clau que permet optimitzar recursos. Hi ha una col·laboració estreta amb les altres Oficines de Transformació Comunitària de Catalunya (8), però no només, també es busca un treball coordinat amb la Teulada (AMB), amb consells comarcals com el Bages o el Vallès Oriental per exemple, i amb altres Diputacions capdavanteres com la de Girona.

Les comunitats energètiques tenen, encara ara, diferents barreres a superar: de coneixement i capacitació tècnica, administratives,  normatives, de relació amb els diferents agents implicats com les distribuïdores entre d’altres. Si en aquests colls d’ampolla es suma la necessitat de fer inversions notables és evident que cal un  impuls extraordinari.

Diferents administracions han obert ajuts, IDAE amb els diferents CE Implementa i CE Oficinas, la Generalitat amb ajuts a instal·lacions  dels fons NextGen i el SOLARCOOP i Diputació de Barcelona amb ajuts a la inversió dirigits als ens locals amb els programes renovables 2030 i Transició Ecològica 2030.

L'OICE és un dels diversos instruments que ha creat la Diputació de Barcelona per impulsar una transició energètica local i justa a la província de Barcelona.

Des de l'ens hem destinat més de 160 milions d’euros en els darrers cinc anys a la inversió en instal·lacions d’energies renovables impulsades pels ens locals a través del programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona – bona part dels projectes presentats s’encaraven cap a la transició energètica comunitària i han servit per impulsar comunitats energètiques locals - i s’han redactat més de 350 projectes executius d’instal·lacions fotovoltaiques.

 A través d’aquesta de l’OICE i del suport econòmic a les agències comarcals d’energia, la corporació ha contribuït a impulsar més de 130 iniciatives comunitàries de tipologies diverses: comunitats municipals, comunitats promogudes conjuntament amb la ciutadania, instal·lacions fotovoltaiques, projectes agrovoltaics, comunitats escolars, cooperatives, i comunitats en polígons industrials, entre d’altres.

 

Una xarxa que creix des del territori

Els resultats parlen per si sols: ja hem acompanyat més de 80 municipis en la definició de projectes de comunitats energètiques, i cada cop més consistoris hi veuen una oportunitat per impulsar la sostenibilitat, la cohesió social i la sobirania energètica local. Exemples com el de Sitges, Manresa o Santa Perpètua de Mogoda mostren que és possible posar en marxa iniciatives amb impacte real en el territori.

 

Cap a un nou model energètic local

Les barreres existents són diverses manca un marc regulatori clar amb un avenç massa lent i insegur, hi ha  reticències de les grans distribuïdores que no faciliten els tràmits o tenen protocols poc clars i a més cal complir normatives de diversa índole. Però malgrat tot ens trobem davant un escenari obert, d’oportunitat social i econòmica,  per accelerar la transició energètica i mitigar el canvi climàtic. Les comunitats energètiques permeten reduir emissions, però també generar estalvi a les famílies, combatre la pobresa energètica, crear ocupació local i reforçar els vincles comunitaris.

Des de l’OICE acompanyem posant a disposició del territori el coneixement, experiències, eines i el suport personalitzat.

Les comunitats energètiques són més que una instal·lació solar. Són una nova manera d’entendre la nostra relació amb l’energia, amb l’entorn i amb les persones. I això, precisament, és el que fa de les comunitats energètiques una eina tan potent per transformar el nostre futur des del present.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Igualada ha acollit, els dies 11 i 12 de juny, la trobada “Comunitats energètiques en acció! Transició energètica comunitària a Catalunya”

Butlletí