Canvi climàtic (III). El debat interdisciplinar

Periodista
28/10/2009 - 00:00
Ja podem dir que el canvi climàtic ha transcendit el debat científic i polític i es troba també en l'entorn social

El problema del canvi climàtic va per llarg. Lluny de les primeres reivindicacions dels seixanta i setanta fetes per físics i gent de les ciències naturals, avui és un tema que aborda l'antropologia, la sociologia, la demografia, l'arquitectura, l'enginyeria, l'economia, la política, la comunicació. El resultat d'aquest debat interdisciplinar està per veure, però tot apunta que cal organitzar-se, com deia l'acudit, per evitar missatges creuats o contradictoris o, pitjor encara, decisions i mesures difícils d'entendre i d'aplicar. El debat probablement és prou madur com per no haver d'avorrir més a la societat amb les causes antropogèniques o no del problema, però massa verd com per imposar mesures que es contradiuen clarament amb bona part del que el nostre model actual de desenvolupament ens condueix a fer. 

Segons el registre de la que escriu, els dos primers lliuraments d'aquesta "mini novel·la" sobre canvi climàtic es van publicar fa ben bé dos anys i mig, amb motiu dels diversos premis internacionals atorgats a Al Gore i les suspicàcies que això va generar. Però revisant bé aquest registre, podria afirmar que el 80% de les aportacions que he fet des d'aleshores abordaven el tema del canvi climàtic d'una o altra manera. Un repàs ràpid dels continguts de Sostenible.cat mostra que, a més de comptar amb una secció especial, el canvi climàtic és un dels temes més àmpliament coberts a través de reportatges, articles d'opinió i notícies. D'aquestes darreres en els darrers dos anys i mig se n'han publicat més de 150 i ocupen el número 1 del rànquing de cobertura en aquest mitjà, seguides de les notícies sobre aigua de les quals en trobem al voltant de 90 en el mateix període.

(F)

El canvi climàtic com problema, tema social i polític i objectiu de la cobertura mediàtica és lluny d'esgotar-se, ans al contrari, es reforça amb cada cimera nova que se celebra i amb cada disciplina que s'afegeix al debat. Inicialment, quan els científics van començar a alertar sobre el tema a través de les seves reivindicacions recolzades per ONGs com Greenpeace, el canvi climàtic era domini de físics i altres disciplines de les ciències naturals.  Al llarg dels noranta s'hi van incorporar les tecnociències; enginyers i arquitectes van posar l'ull sobre els reptes de l'ecodisseny i les TIC van suposar un gran revulsiu amb debats sobre les seves aportacions positives o negatives al canvi del clima. El nou segle es va caracteritzar per la incorporació de les disciplines econòmiques i empresarials i les noves formes de govern, negociació i gestió que havien de fer aportacions definitives a la solució del tema. Ara ja podem dir que el canvi climàtic ha transcendit el debat científic i polític i es troba també en l'entorn social: antropòlegs, sociòlegs i demògrafs, també psicòlegs participen i aporten al tema convertint-lo en un dels més interdisciplinars que trobem tant en la recerca com en la cobertura mediàtica.

Això vol dir, en la pràctica, que trobem canvi climàtic fins i tot a la sopa (segur que Ferran Adrià també en parla). No seria molt arriscat assegurar que avui la gran majoria sap què significa el canvi climàtic i entén els reptes a què aquest fenomen exposa la humanitat, així com els esforços que convindria per pal·liar-ne els efectes. Amb tota probabilitat, és hora d'assumir que la societat ja té el nivell "elementary" i cal passar al "intermediate" i, per a alumnes avantatjats, proporcionar prou estímuls per als "proficiency". 

Ja que som tantes les disciplines que remenem el tema, quan parlem de canvi climàtic cap a la societat potser podríem començar a superar les lliçons bàsiques sobre els orígens i causes del canvi climàtic i plantejar de front els temes que cobriran l'agenda interdisciplinar a partir d'ara: què passa amb l'agricultura i com s'assegura l'aprovisionament d'aliment per a un planeta superpoblat i sobreexplotat; com s'enfronta el problema del model energètic; quin paper jugaran les noves tecnologies (incloent les bio) i amb quins efectes per al medi i les persones; si l'aigua ha provocat tantes guerres i conflictes, què passarà amb el canvi climàtic; etc. Sembla una agenda molt catastrofista, ara que es tornen a posar de moda aquestes pel·lícules. Però el debat sobre si hi ha o no canvi climàtic, si n'hi hagut o no en èpoques pretèrites i qui o què el causa ja sona massa ingenu i superat.   

--
Vegeu també:
Canvi climàtic (I). Al Gore i les relacions públiques

Canvi Climàtic (II). Les males relacions

Periodista