Utilitzar CO2 enlloc de clor a les piscines cobertes redueix l’emissió de tòxics

Font: UAB

28/09/2010 - 00:00

Si fa uns dies el CREAL feia públic un estudi on es manifestava que l'exposició als productes químics de l'aigua de les piscines pot afectar la salut, ara una recerca de la UAB demostra que utilitzar CO2 enlloc d'àcid clorhídric a les piscines redueix els compostos nocius presents en l'aire, tot mantenint la mateixa eficàcia com a reductor del pH de l'aigua. La investigació, publicada a la revista Chemosphere destaca a més que el CO2 té avantatges ambientals, donat que el seu ús a l'aigua redueix el balanç d'emissions del gas d'efecte hivernacle i l'aigua de renovació, un cop rebutjada al medi, és menys nociva per als organismes.

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona han analitzat l'efecte d'utilitzar diòxid de carboni en substitució de l'àcid clorhídric (HCl) per controlar l'acidesa (pH) de l'aigua a les piscines, en combinació amb l'hipoclorit sòdic (NaClO) per a la desinfecció. La investigació s'ha dut a terme experimentant al llarg de 4 anys a dues piscines de la UAB i a una piscina del Consell Català de l'Esport, a Barcelona. L'aigua de les piscines era tractada amb CO2 i amb HCl en períodes alternatius, i els científics examinaven la composició de l'aigua i de l'aire més proper a la superfície (el que respiren els banyistes).

Els resultats, publicats a la revista Chemosphere, han posat de manifest que el CO2 té avantatges molt clars respecte de l'àcid clorhídric. El primer dels avantatges, que va motivar la recerca, és que utilitzant CO2 s'evita la possibilitat de mesclar accidentalment àcid clorhídric i hipoclorit sòdic, provocant una reacció que allibera gran quantitat de gas tòxic i que suposa un risc tant per al personal que manipula aquests compostos com per als usuaris de la piscina.

Però els científics han observat un avantatge addicional inesperat: l'ús de CO2 redueix la formació de substàncies oxidants, cloramines i trihalometans, substàncies nocives per a la salut produïdes en reaccionar l'hipoclorit sòdic amb les restes orgàniques de l'aigua, i que produeixen la característica olor "a clor" en les piscines.

A més, la incorporació de CO2 a l'aigua té avantatges ambientals. D'una banda, es redueix l'emissió global del gas d'efecte hivernacle de la instal·lació i fa disminuir la seva "petjada ecològica". D'una altra, el gas no canvia la conductivitat elèctrica de l'aigua, un fet que sí succeeix quan s'utilitza àcid clorhídric i que afecta els organismes vius un cop l'aigua de la piscina és rebutjada al medi com a aigua residual.

En la recerca han participat Anton Gomà, del Servei d'Activitat Física de la UAB; Albert Guisasola, Carlota Tayà, Juan A. Baeza, Albert Bartrolí i Javier Lafuente, del Departament d'Enginyeria Química de la UAB; i Mireia Baeza i Jordi Bartrolí, del Departament de Química de la UAB.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Observatori de Salut i Impacte de Polítiques (OBSIP) s’ha impulsat conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Es tracta d’un nou web que permet monitorar l’estat de salut de les persones residents a la ciutat i les desigualtats entre barris i grups socials. L’objectiu és facilitar l’accés a la informació i potenciar la gestió del coneixement i de l’evidència científica en la presa de decisions. Per a això, ofereix dades sistematitzades de vigilància i avaluació que permeten identificar i prioritzar les necessitats de salut de la població, així com les polítiques amb més capacitat de reduir les desigualtats.

Notícia

La contaminació atmosfèrica provocada per la combustió dels combustibles fòssils és la responsable de més de 8 milions de morts arreu del l'any 2018 segons un estudi de la Universitat de Harvard.

Butlletí