Un full de ruta per capgirar el sistema alimentari i fer-lo més sostenible, transparent i just

05/12/2022 - 10:00

L’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 és un compromís a vuit anys per transformar el sistema alimentari de la ciutat i fer-lo més sostenible en benefici de la ciutadania, el territori i el planeta. És una iniciativa consensuada amb els diferents agents de la cadena alimentària i un dels fruits recollits després que la ciutat fos la capital mundial de l’alimentació sostenible l’any 2021.

L’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 consta de 9 objectius principals, 54 línies de treball i 265 accions concretes i coordinades amb els diferents actors del sistema alimentari.També inclou 11 propòsits a acomplir l’any 2030, com doblar el consum de productes de proximitat i ecològics, disminuir el malbaratament alimentari en un 50%, canviar, amb criteris d’alimentació saludable, els menús de menjador dels centres educatius o reduir el percentatge d’obesitat a la ciutat.

 

Objectius principals

- Incrementar la producció, la venda i el consum d’aliments de temporada, de proximitat, ecològics, de pesca sostenible i amb criteris de benestar animal, així com la distribució en cadenes més curtes, justes i equilibrades.

- Protegir, recuperar i promoure espais d’agricultura urbana i periurbana.

- Promoure l’alimentació saludable i sostenible per a totes les persones.

- Augmentar la resiliència del sistema alimentari i garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible.

- Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris.

- Combatre l’emergència climàtica i la crisi d’extinció.

- Promoure un canvi cultural i educatiu vers l’alimentació sostenible.

- Fomentar relacions justes dins de la cadena alimentària.

- Coordinar i mobilitzar els agents del sistema alimentari per dur a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents.

 

 


Procés participatiu per elaborar l’estratègia

Més d’un miler de persones han participat en el procés d’elaboració de l’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030, impulsat per l’Ajuntament. Entre el novembre del 2021 i el juliol del 2022 es van organitzar 23 sessions de treball, presencials i en línia, en què, a més de la ciutadania, hi van participar representants de la pagesia, dels comerços i mercats municipals, de la restauració, de les administracions, de les organitzacions del sistema alimentari, de l’acadèmia i de la recerca.

Consulteu el resum executiu de l’Estratègia de l’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 en aquest enllaç.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

El sistema agroalimentari mundial és responsable d’entre el 21% i el 37% del total d’emissions globals netes dels gasos amb efecte d’hivernacle antropogènic. Per posar focus a aquesta realitat, la campanya “Your Plate, Your Planet” explica com les polítiques alimentàries locals són imprescindibles davant l’emergència climàtica i fa una crida internacional als municipis i als seus habitants perquè assumeixin compromisos per impulsar polítiques alimentàries que assegurin l’accés a aliments suficients, agroecològics, saludables i nutritius per a tota la població amb el Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima (de l’anglès ‘The Barcelona Challenge for Good Food and Climate’).

Notícia

El primer any del Contracte Agrari de Collserola (CAC) s’han aprovat 17 sol·licituds de projectes productius per a actuacions adreçades a la prevenció d’incendis, manteniment del mosaic agroforestal i biodiversitat, entre d’altres. La subvenció total ha estat de 67.190,26€, dels quals 17.208,45€ són per a la instal·lació de tanques cinergètiques per a deu finques diferents.

Article

La Setmana de l’Alimentació Conscient, del 15 al 27 d’octubre, ofereix activitats obertes a la ciutadania i tallers especialment adreçats a professionals.

Butlletí