Un full de ruta per capgirar el sistema alimentari i fer-lo més sostenible, transparent i just

05/12/2022 - 10:00

L’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 és un compromís a vuit anys per transformar el sistema alimentari de la ciutat i fer-lo més sostenible en benefici de la ciutadania, el territori i el planeta. És una iniciativa consensuada amb els diferents agents de la cadena alimentària i un dels fruits recollits després que la ciutat fos la capital mundial de l’alimentació sostenible l’any 2021.

L’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 consta de 9 objectius principals, 54 línies de treball i 265 accions concretes i coordinades amb els diferents actors del sistema alimentari.També inclou 11 propòsits a acomplir l’any 2030, com doblar el consum de productes de proximitat i ecològics, disminuir el malbaratament alimentari en un 50%, canviar, amb criteris d’alimentació saludable, els menús de menjador dels centres educatius o reduir el percentatge d’obesitat a la ciutat.

 

Objectius principals

- Incrementar la producció, la venda i el consum d’aliments de temporada, de proximitat, ecològics, de pesca sostenible i amb criteris de benestar animal, així com la distribució en cadenes més curtes, justes i equilibrades.

- Protegir, recuperar i promoure espais d’agricultura urbana i periurbana.

- Promoure l’alimentació saludable i sostenible per a totes les persones.

- Augmentar la resiliència del sistema alimentari i garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible.

- Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris.

- Combatre l’emergència climàtica i la crisi d’extinció.

- Promoure un canvi cultural i educatiu vers l’alimentació sostenible.

- Fomentar relacions justes dins de la cadena alimentària.

- Coordinar i mobilitzar els agents del sistema alimentari per dur a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents.

 

 


Procés participatiu per elaborar l’estratègia

Més d’un miler de persones han participat en el procés d’elaboració de l’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030, impulsat per l’Ajuntament. Entre el novembre del 2021 i el juliol del 2022 es van organitzar 23 sessions de treball, presencials i en línia, en què, a més de la ciutadania, hi van participar representants de la pagesia, dels comerços i mercats municipals, de la restauració, de les administracions, de les organitzacions del sistema alimentari, de l’acadèmia i de la recerca.

Consulteu el resum executiu de l’Estratègia de l’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 en aquest enllaç.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

L'Acord de Ciutat per l'Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030 ja camina. La trobada ha estat una crida a l'acció i a la cooperació entre organitzacions per assolir objectius comuns, que són els recollits a l'Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030.

Notícia

Unes 200 persones van assistir el 6 de juliol a l’acte de constitució de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial.

Notícia

Més d'un centenar de persones van omplir la Sala Francesca Bonnemaison en una celebració en què es va comptar amb una ponència inspiradora sobre decreixement i reconnexió amb la natura, amb la taula rodona “La Xarxa en transformació” i amb el reconeixement de les Bones Idees per canviar món 2022. Voleu descobrir-ne tots els detalls?

Butlletí