Un full de ruta per capgirar el sistema alimentari i fer-lo més sostenible, transparent i just

05/12/2022 - 10:00

L’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 és un compromís a vuit anys per transformar el sistema alimentari de la ciutat i fer-lo més sostenible en benefici de la ciutadania, el territori i el planeta. És una iniciativa consensuada amb els diferents agents de la cadena alimentària i un dels fruits recollits després que la ciutat fos la capital mundial de l’alimentació sostenible l’any 2021.

L’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 consta de 9 objectius principals, 54 línies de treball i 265 accions concretes i coordinades amb els diferents actors del sistema alimentari.També inclou 11 propòsits a acomplir l’any 2030, com doblar el consum de productes de proximitat i ecològics, disminuir el malbaratament alimentari en un 50%, canviar, amb criteris d’alimentació saludable, els menús de menjador dels centres educatius o reduir el percentatge d’obesitat a la ciutat.

 

Objectius principals

- Incrementar la producció, la venda i el consum d’aliments de temporada, de proximitat, ecològics, de pesca sostenible i amb criteris de benestar animal, així com la distribució en cadenes més curtes, justes i equilibrades.

- Protegir, recuperar i promoure espais d’agricultura urbana i periurbana.

- Promoure l’alimentació saludable i sostenible per a totes les persones.

- Augmentar la resiliència del sistema alimentari i garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible.

- Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris.

- Combatre l’emergència climàtica i la crisi d’extinció.

- Promoure un canvi cultural i educatiu vers l’alimentació sostenible.

- Fomentar relacions justes dins de la cadena alimentària.

- Coordinar i mobilitzar els agents del sistema alimentari per dur a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents.

 

 


Procés participatiu per elaborar l’estratègia

Més d’un miler de persones han participat en el procés d’elaboració de l’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030, impulsat per l’Ajuntament. Entre el novembre del 2021 i el juliol del 2022 es van organitzar 23 sessions de treball, presencials i en línia, en què, a més de la ciutadania, hi van participar representants de la pagesia, dels comerços i mercats municipals, de la restauració, de les administracions, de les organitzacions del sistema alimentari, de l’acadèmia i de la recerca.

Consulteu el resum executiu de l’Estratègia de l’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 en aquest enllaç.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Article
Primera gran exposició a l’Hivernacle de la Ciutadella

La mostra, organitzada per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, ofereix una visió completa sobre el passat, el present i el futur dels hivernacles. L’exposició va dirigida a tots els públics i és gratuïta. S’allargarà fins al 8 de desembre i es podrà visitar cada dia entre les 10.00 i les 20.00 hores.

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Butlletí