S'arriba a un acord perquè supermercats i gremis de comerciants acceptin els envasos que els seus clients portin de casa per tal de comprar sense residus

 

 

24/11/2021 - 14:45

Aquest 24 de novembre, en el context de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, s'ha presentat un acord clau pel foment de la reutilització i la lluita contra el plàstic d'un sol ús als establiments comercials. Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya i Gremi de Carn de Barcelona han estat els primers que s'han compromès a facilitar als clients que reomplin els seus propis envasos de productes disposats a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments.

 

Segons Rosa García, directora general de Rezero, «L'acord que presentem avui és un exemple de la importància de treballar de manera conjunta i decidida perquè tots els sectors disposin d'eines per tal d'erradicar el problema dels residus. Nosaltres creiem que la gran distribució i els gremis tenen una veu important per acompanyar una part de la població cada vegada més gran i més conscienciada a reduir la seva petjada».

Aquest pas rellevant en la lluita contra el plàstic d'un sol ús, s'ha aconseguit gràcies al treball liderat per Rezero que, amb el finançament de l'Agència de Residus, també ha aconseguit un gran consens per part de totes les direccions generals de la Generalitat de Catalunya implicades: l'Agència de Residus de Catalunya, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, l'Agència Catalana del Consum, la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, la Direcció General de Comerç, l'Agència de Salut Pública de Barcelona, l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Isaac Peraire: «Aquest Protocol és una mirada de futur, és cap on volem avançar amb propostes innovadores, trencadores que ens facin canviar la manera com consumim. Es tracta de donar resposta a una necessitat creixent per part dels consumidors, la de poder realitzar les seves compres habituals sense generar residus. Per això esperem que cada cop més negocis s’hi afegeixin».

Aquesta mesura contribueix a revertir la situació actual de la generació d'envasos d'un sol ús on cada català i catalana produeix una mitjana de 527 quilograms de residus a l’any (2019) i d’aquests, més de la meitat van directament al contenidor de resta. Una situació que és, en part, conseqüència de la introducció al mercat de productes d’usar i llençar sovint innecessaris i difícils de reciclar i que generen una gran quantitat de residus.

Des d’Ametller Origen, segons explica la directora d’I D i i Sostenibilitat, Amaya Prat, «promovem la compra sostenible amb envasos reutilitzable posant a disposició dels clients bosses i capses reutilitzables per endur-se la compra, bosses reutilitzables pels granels de fruites i verdures i tuppers reutilitzables a les seccions de carnisseria i xarcuteria».

Per la seva banda, Cindy Chavarría de La Sirena continuava explicant: «en els nostres establiments fem venta a granel i ho disposem perquè el client pugui utilitzar els seus envasos. A més, hem elaborat una campanya de comunicació que fomenta l’ús del tàper».

Per altra banda, el Gremi d’Empresaris de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Províncies que també s'ha adherit afirmava: "L'acord per la reutilització ens dóna el suport a l’hora d'explicar als nostres clients els avantatges de la venta a granel i de portar l'envàs de casa".

Aquest acord s’avança a un nou marc normatiu que està en procés a nivell estatal i català. A nivell espanyol, per una banda, en l’esborrany del Real Decreto de Envases que va presentar el Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico, incideix que els establiments hagin d’acceptar els envasos dels seus clients i es preveu que s’aprovi a mitjans de l’any 2022. I, per altra banda, des del Ministerio de Consumo tenen en procés un altre Real Decreto que també inclou el permetre l’ús d’envasos reutilitzables aportats per la mateixa persona consumidora.

Per últim, aquest acord vol impulsar que la futura llei catalana de residus contempli mesures i objectius molt més ambiciosos en la reducció dels envasos d’un sol ús.


 

Relacionats

Notícia
Un estudi denuncia la gestió dels envasos de plàstic

De totes les ampolles de plàstic de begudes de menys de tres litres que es posen al mercat a Espanya, només el 36% es van recollir de manera separada el 2021, molt lluny de l’objectiu del 70% que marcava la Llei de Residus per al 2023 i del 71% que defensa Ecoembes.

Notícia

El servei, totalment gratuït, comptarà amb l’assessorament de persones expertes i té l’objectiu de generar un espai comunitari d’autoaprenentatge

Reportatge
Reportatge


Els microplàstics s’han convertit en una amenaça per a la salut de tots els organismes del planeta. Mars i oceans estan cada cop més contaminats per aquests polímers, que albiren un futur poc esperançador per als ecosistemes d’arreu del món.

Butlletí