Santa Coloma de Gramenet obre els horts urbans a les escoles

28/05/2021 - 09:59
L'alcaldessa, Núria Parlon, en la presentació del Programa Educatiu de l’Hort Urbà i Ecològic de Can Zam

L'alcaldessa, Núria Parlon, en la presentació del Programa Educatiu de l’Hort Urbà i Ecològic de Can Zam

L’Hort Urbà i Ecològic de Can Zam serà el primer espai educatiu i de sensibilització on les nenes i els nens de la ciutat podran aprendre els beneficis de l’agricultura urbana i ecològica, i coneixeran el treball de les persones i les entitats que conreen l’hort.

Aquest matí, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat el Programa Educatiu de l’Hort Urbà i Ecològic de Can Zam, el primer espai educatiu i de sensibilització, adreçat especialment als nens i les nenes de les escoles de la ciutat, que el podran visitar per aprendre els beneficis de l'agricultura urbana i ecològica.

L’objectiu d’aquest programa educatiu – ha explicat l’alcaldessa – és que l’alumnat valori la cura i el manteniment dels entorns naturals, incidir sobre la importància d’una alimentació saludable, i explicar que aquesta es fonamenta en la producció de proximitat i, a poder ser, ecològica. Al juny es farà una prova pilot amb un parell dels centres educatius de la ciutat i, posteriorment, qualsevol de les escoles hi podrà participar. 

L’alumnat durà a terme un treball previ al centre, en el que se l’introduirà en l’àmbit de l’agricultura a Santa Coloma, l’agricultura ecològica, l’ofici de pagès, els hàbits de consum de productes de temporada i de proximitat, etc.; després farà la visita a l’hort, en la que se li mostraran els espais i les instal·lacions, el funcionament i organització, i els cultius segons els cicles estacionals, entre d’altres; posteriorment, faran un resum i crònica de les activitats realitzades.

El nou espai de l’Hort de Can Zam també servirà per generar autoocupació, així com per enriquir l'espai urbà amb biodiversitat, fomentar la interacció entre generacions –gent gran i infants– i per reflexionar sobre el futur de les ciutats i sobre les possibilitats de fer-les més sostenibles i saludables.
 

L’Hort de Can Zam

Té una superfície total de 1028 m2, i compta amb 18 parcel·les de conreu: 16 de 25 m2 per a jubilats i aturats, una per a entitats de 90 m2 i una d’educativa de 30 m2. També disposa de sis espais de compostatge, un hotel d’insectes (per oferir refugi i facilitar la reproducció de fauna útil per l’hort), espais d’estada, circulació de persones i treball, espais d’emmagatzematge, i un jardí mediterrani, un espai de 165 m2 amb espècies aromàtiques i medicinals i arbustos mediterranis.

Amb l’hort de Can Zam, posat en marxa el desembre de 2019, Santa Coloma vol consolidar la presència de l’agricultura urbana a la ciutat i ampliar la xarxa d’horts urbans. La seva concepció estructural permet que esdevingui un espai multifuncional, com espai agrícola, però també com espai verd, de relació social, de lleure i educatiu que ofereix múltiples recursos per gaudir-ne i explorar-lo des del punt de vista pedagògic.

És un espai obert a la ciutadania, on es poden fer visites i activitats adreçades a centres educatius, col·lectius i entitats diverses, i a veïnes i veïns del municipi. El seu disseny permet la integració en el paisatge urbà com espai verd i integrat en la trama urbana. També s’ha tingut en compte fer un espai accessible i adaptat per a qualsevol persona.
 

Programa municipal d’agricultura urbana

El juliol de 2014, l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va iniciar el programa municipal d'agricultura urbana (horts urbans) a la ciutat. Aquesta iniciativa de recuperació paisatgística d'espais urbans en desús es va endegar amb una finalitat de producció ecològica, social i educativa. Des de llavors ja han passat gairebé set anys d'un important projecte adreçat a persones aturades, jubilades i a col·lectius vulnerables de Santa Coloma, que són les encarregades de vetllar per la cura dels horts urbans actualment en funcionament.


 

Relacionats

Article

Els i les alumnes de l’Escola fan un receptari adreçat a les persones usuàries del Programa d’aliments solidaris. Un total de deu alumnes d’entre 16 i 29 anys de la Casa d’oficis treballen en unes fitxes per elaborar menús que evitin el malbaratament alimentari.

Article
Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal)  Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal) Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Hostelería #PorElClima va néixer després de la crida mundial de l’Acord de París per adoptar mesures que contribuïssin a frenar l’emergència climàtica. És una plataforma virtual que reuneix els establiments d’hosteleria que han decidit comprometre’s amb la societat, amb l’entorn i amb un futur millor. S’hi han adherit 41 restaurants lleidatans.

Article

Si som el que mengem, posem la taula amb el que volem ser. Respectant el medi ambient. Impulsant l'economia local. Amb salut per al veïnat. arriba la  Setmana Ciutadania de l'Alimentació Sostenible.

Butlletí