Sabadell impulsa la recollida pneumàtica de residus al centre de la ciutat

13/09/2011

Sabadell treballa perquè la recollida pneumàtica de residus arribi al centre de la ciutat l'any vinent. Les obres avancen a bon ritme i el consistori preveu posar en funcionament la nova xarxa al llarg del 2012, després d'una inversió superior als 9 milions finançada majoritàriament pels Fons de Cohesió Europeus. La implantació del sistema permet estalviar 30.000 km l'any en transport de vehicles d'escombraries i retirar uns 250 contenidors de la via pública.

La primera fase de les obres té com a objectiu l'ampliació de l'edifici de la Central de Recollida, ubicat al parc de Catalunya, i el seu soterrament parcial. Així mateix també s'han de construir 5 quilòmetres de noves canonades entre el parc de Catalunya, la ronda de Zamenhof, el carrer de Vilarrúbias, la zona de l'Eixample i els carrers de vianants de l'anella central. Això permet reduir la flota de camions de les escombraries i estalviar 30.000 quilòmetres a l'any en transport de residus.

L'actuació preveu la retirada de 250 contenidors de la via pública, que seran substituïts per bústies de dimensions més reduïdes. S'eliminen així les molèsties que causa als veïns el soroll del servei de recollida i es fomenta la separació dels residus. 

Sabadell, referent
Paco Bustos
, regidor sabadellenc d'Espai Públic, ha afirmat durant una visita a les obres que aquesta ampliació "significa un gran avenç en la recollida d'escombraries i Sabadell consolidarà el seu caràcter referent pel que fa a l'adopció de la recollida pneumàtica de residus". Per la seva banda, Joan Manau, tinent d'alcalde de l'Àrea d'Urbanisme i Espai Públic, ha destacat que aquest projecte "suposarà una gran millora de qualitat de vida en aquests carrers que són estrets i que amb l'eliminació dels contenidors actuals seran més accessibles". 

La recollida pneumàtica al centre de la vila se sumarà als sistemes de recollida pneumàtica que actualment funcionen a l'Eix Macià i a Can Llong i, també al que s'ha previst que entri en funcionament a Can Gambús, i que dependrà del volum d'ocupació dels habitatges construïts al nou barri.

Prop d'un 8,5% de la població sabadellenca ja té accés a la xarxa de recollida pneumàtica de residus gràcies a la implantació del mecanisme a l'Eix Macià i Can Llong. A Catalunya el percentatge d'habitants amb recollida pneumàtica és del 4%, a Espanya de l'1% i a Europa del 0,2%, segons dades fetes públiques pel consistori sabadellenc. 

Funcionament del sistema
El sistema de recollida pneumàtica crea un corrent d'aire que atrau els residus dipositats a qualsevol hora del dia en bústies al carrer i els transporta cap a la central a una velocitat d'entre 60 i 70 km/h. Un cop arriben a l'equipament, els residus cauen al compactador, que els introdueix al contenidor corresponent. Els contenidors de la central, un cop plens, seran carregats per al seu transport a la destinació final que correspongui. Paral·lelament, l'aire de transport serà tractat en una sala de filtres abans de ser retornat, net, a l'atmosfera.

Relacionats

Article

El premi representa un reconeixement als ajuntaments pioners en la posada en marxa d'accions destinades a millorar la qualitat de l'aire, de manera que es facin visibles els seus esforços i serveixin d'inspiració per a altres homòlegs locals. El termini de presentació de candidatures al premis va haver d’estendre’s per motiu de la pandèmia de la Covid-19.

Article

175 alumnes “mapifiquen” de forma col·laborativa la qualitat de l’aire d’entorns escolars.

Notícia

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sabadell del mes de febrer va aprovar la Declaració d’emergència climàtica i Agenda 2030 de Sabadell, amb la qual l’Ajuntament es compromet a lluitar per la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Butlletí