Reus estalviarà 180.000 euros l’any amb la substitució de 1.300 llums

18/10/2016 - 14:27

L’Ajuntament de Reus substituirà pròximament 1.311 llums de vapor de mercuri de l’enllumenat públic de la ciutat per models led, més eficients, i amb estalvis en el consum d’energia superiors al 70%.

L’objectiu és adaptar-se a la normativa i assolir avantatges tant econòmics com ambientals, a més de millorar la qualitat en la il·luminació. El projecte comporta una inversió d’1 milió d’euros, dels quals l’Ajuntament n’aporta 500.000, i l’altra meitat prové d’una subvenció ja confirmada de l’Instituto para el Ahorro i la Diversificación Energética (IDAE).Es calcula que la substitució comportarà un estalvi ambiental i econòmic anual de 337 tones de CO2 i 179.815 euros, amb la qual cosa la inversió municipal es pot amortitzar en entre 5 i 6 anys.

A més de l’estalvi econòmic i energètic que generarà la substitució dels llums de mercuri per led, s’aconseguirà millorar l’enllumenat públic al dotar-lo d’una llum més càlida, menys contaminant, i amb uns nivells d’il·luminació més equilibrats i uniformes.

Els llums que està previst substituir estan dispersos en diferents zones de la ciutat, d’entre les que destaquen els Xalets Quintana, el passeig Misericòrdia, el carrer de Llovera, el carrer de l’Amargura, el carrer del Roser, el carrer de Riudoms, un tram de la avinguda de Pere el Cerimoniós, la urbanització Mas Vilanova, l’avinguda de Jaume I, la plaça de la Llibertat, el carrer de Benidorm, i el carrer de Miami, entre altres.

L’Ajuntament de Reus va elaborar l’any 2013 una auditoria energètica per a la substitució dels llums de vapor de mercuri que encara hi havia a l’enllumenat públic de la ciutat. A partir d’aquesta auditoria i per portar a terme la substitució, s’han redactat dos projectes que s’executaran pròximament:

L’Ajuntament està a punt de treure a concurs públic el contracte per a la substitució de 477 llums de vapor de mercuri. El projecte es finançarà el propi Ajuntament, i surt a un preu de licitació de 500.000 euros. Amb aquesta actuació, l’estalvi d’energia generat serà de 571.112,6kWh cada any.

El segon projecte es finançarà amb un ajut, ja confirmat, de 500.000 euros concedit per l’Instituto para el Ahorro i la Diversificación Energética (IDAE) en el marc del programa d’ajudes per l’enllumenat exterior municipal del Fons Nacional d Eficiència Energètica En aquest projecte està prevista la substitució de 834 llums de vapor de mercuri. L’estalvi d’energia en aquesta segona actuació serà de 552.735,0 kWh cada any.

L’Ajuntament redueix un 13% la factura de la llum en tres anys

L’estalvi previst amb la substitució dels llums al que l’Ajuntament ja ha aconseguit amb accions implementades en 3 anys, entre 2013 i 2015. L’estalvi de 340.423,95 euros representa una rebaixa del 13,6% respecte el cost que l’energia va suposar pel consistori l’any 2012.

L’evolució de la factura pels consums de llum dels equipaments i dependències gestionats per l’Ajuntament dels darrers quatre anys ha estat la següent:

2012: 2.500.862,89

2013: 2.280.141,81

2014: 2.243.807,61

2015: 2.160.438,94

L’estalvi en la factura de la llum s’ha aconseguit, majoritàriament, amb actuacions sense cost, amb la millora de la gestió i d’eficiència energètica dels contractes signats i els serveis prestats. Algunes de les accions impulsades són les següents:

 • Unificació de totes les pòlisses contractades a una sola empresa subministradora, amb la qual cosa l’Ajuntament ha deixat de pagar el recàrrec del 20% d’aquelles pòlisses que encara estaven a la tarifa d’últim recurs i que no havien sortit al mercat lliure.
   
 • Optimització de les potències contractades per tal d’ajustar-les a les necessitats de cada pòlissa. Cal tenir en compte que l’agost de 2013 hi va haver un increment del 125% en el preu vinculat a la potencia, fet que l’Ajuntament va aconseguir paliar amb les reduccions dels consums realitzats.
   
 • Canvi en la programació d’horaris d’encesa de sistemes d’il·luminació i climatització de dependències municipals per ajustar-los a hores de sol i temperatures de comfort.
   
 • Optimització de la reducció de flux de l’enllumenat públic des del moment de l’encesa en alguns quadres de la ciutat. El flux es redueix al 40% des del moment de l’encesa. En els carrers més transitats, el flux no es redueix fins a la matinada.
   
 • Canvi de tarifa de les pòlisses elèctriques dels semàfors, passant a discriminació horària. La contractació de tarifes amb preus diferents segons l’hora redueix el cost total.
   
 • Sessions de formació i sensibilització per a treballadors municipals.

   

 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Notícia

Aquest sistema ja funciona a les escoles Doctor Alberich i Casas, La Vitxeta, Pi del Burgar, Rubió i Ors, Isabel Besora i s’incorporarà a les properes instal·lacions que es posin en marxa des de Reus Energia.

Butlletí