Recollides 58 tones de residus del litoral de les Illes Balears aquest estiu

Font: Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de les Illes Balears

11/11/2018 - 19:31

Les barques de neteja del litoral han recollit 58.089,57 kg de residus aquest estiu, des del 17 de maig fins al 30 de setembre: 3.158,18 kg al maig, 13.528,50 kg al juny, 15.117,16 kg al juliol, 13.359,11 kg a l’agost i 12.926,63 kg al setembre. Aquest servei, que presta l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA), és únic a la Mediterrània i compta amb 30 embarcacions.


 Diàriament s’han retirat de mitjana 427,80 kg de residus de les costes de l’arxipèlag, predominantment plàstics (44,70 %), seguits de fustes (29,54 %) i vegetació (13,01 %), entre altres tipus; també s’han retirat restes d’elements orgànics.
 
Per illes, s’han recollit 34,11 tones de residus de la mar a Mallorca, 6,52 tones a Eivissa, 14,34 tones a Menorca i 3,11 tones a Formentera. A més, s’han atès 35 avisos, 20 de l’112 i Salvament Marítim, i 15 de particulars i institucions.
 
Les embarcacions també formen part del grup de treball d’observació i predicció d’arribada de grumers a les Illes Balears. Els patrons de les barques han constatat una presència normal de grumers a les zones de bany. Hi ha hagut més incidències en el mes de juliol, concretament de l’espècie Pelagia a Menorca i de rizòstoma a Mallorca. Quant a l’espècie caravel·la portuguesa, se n’han recollides 3 en total i se n’han visualitzades devers 12 ja a terra. A partir del mes de juliol han desaparegut.
 
Aquest servei, que presta l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA), és únic a la Mediterrània i compta amb 30 embarcacions; enguany s’ha millorat amb la incorporació de 26 barques de tipus virot, 1 de semilitoral, amb presència a cada illa durant tot l’any per poder intervenir en vessaments a la mar i actuar en moments concrets en què s’acumuli brutor o per anar a zones de difícil accés terrestre.
 
En total, Mallorca disposa de 14 barques, Menorca i Eivissa en tenen 7 cadascuna i Formentera, 2. D’aquestes, 18 fan feina amb gas GLP i càrrega de bateria de serveis amb energia solar.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia
El tècnic de Medi Ambient Antoni Pasqual i el regidor Sebastià Llodrà, amb el poal que es fa servir per a matèria orgànica. / M. BARCELÓ

El tècnic de Medi Ambient Antoni Pasqual i el regidor Sebastià Llodrà, amb el poal que es fa servir per a matèria orgànica. / M. BARCELÓ

El servei de recollida de residus porta per porta que s'ha estrenat al poble de Son Macià i al barri de sa Torre de Portocristo, implantat des del primer d'octubre, ha fet que les fraccions de reciclatge sumin un 82% i que a rebuig només hi vagi un 18% del fems. Al gener s'aplicarà al centre de Portocristo i entrarà en servei la deixalleria mòbil

Notícia
L'Ajuntament de Llucmajor ha presentat el nou sistema de recollida d'escombraries 'porta a porta' que s'implantarà a partir de el 20 de gener de 2020, afectarà 11.000 residents i que implicarà la retirada de contenidors a les zones rurals i als el poble , així com la creació de tres àrees d'aportació de residus.
Notícia

Es tracta d’un treball pioner que aporta una visió conjunta i transversal del model productiu i de consum a les Illes Balears. L’informe conté un nou marc d’anàlisi amb vint-i-vuit indicadors que permeten valorar la situació de l’arxipèlag seguint aspectes estratègics per avançar cap al residu zero.

Butlletí