Montcada i Reixac es redissenya per a la bicicleta

Font: Ajuntament de Montcada i Reixac
28/03/2011 - 00:00

L'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, acompanyada del president de l'Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Francesc Narváez, ha presentat aquesta setmana la xarxa ciclable del municipi, que permet circular de forma segura en bicicleta gràcies a l'adequació de més de 6 quilòmetres de carrers.

El director de l'Àrea de Política Territorial, Albert Barenys, ha explicat les característiques tècniques de la nova infraestructura, que es compon de carrils bici en calçada o en vorera, carrers peatonals en convivència amb la bicicleta i carrers zona 30, on les bicicletes comparteixen espai amb els vehicles motoritzats. La mesura aplicada en cada punt de la xarxa ciclable ha estat la més adequada per garantir la màxima seguretat de tothom. L'actuació ha comportat altres intervencions de millora de la mobilitat i la seguretat en la via pública.

L'alcaldessa ha afirmat que "hem fet una aposta ferma per la mobilitat sostenible", i ha assenyalat que "hem dut a terme intervencions diverses a la via pública per tal d'afavorir un aprofitament tant pràctic com lúdic de la nova infraestructura, garantint una convivència harmoniosa de la bicicleta amb la resta de mitjans de transport i amb els vianants".

La xarxa ciclable és una de les actuacions contemplades en el Pla Estratègic de la Bicicleta, que recull una diagnosi de la mobilitat en bicicleta al municipi, incloent infraestructures, l'ús de la bicicleta i les seves potencialitats, així com una proposta d'itineraris, entre altres continguts. El document s'ha enllestit amb les aportacions de les entitats -especialment Montcada en Bici- que han volgut prendre part en el procés participatiu obert des del Consistori.

Les obres de la xarxa ciclable s'han avançat a l'aprovació del Pla Estratègic per poder aprofitar els ajuts del Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL), que assumeix la totalitat del cost (366.207 euros).

Aquest projecte es complementa amb la ronda de les escoles, un itinerari d'1,1 quilòmetres per a bicicletes a la zona de Montcada Nova i Pla d'en Coll, que ha subvencionat el Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat de Catalunya. A més, els nous itineraris per a ciclistes queden connectats amb els trams que ja estaven adaptats a la circulació amb bicicleta, com el passeig de la ribera del Besòs i el vial del Ripoll.

Una xarxa ciclabe d'àmbit metropolità
L'adaptació del municipi a la circulació amb bicicleta possibilitarà la creació d'una xarxa ciclable d'àmbit metropolità: des de Sant Cugat i la Universitat Autònoma de Barcelona es podrà arribar a Barcelona en bicicleta, passant per Cerdanyola i Montcada i Reixac. La xarxa ciclable montcadenca és la solució a la connexió del Vallès amb el Barcelonès. Entrant des de la N-150 pel carrer Progrés (polígon La Ferreria) es podrà arribar al passeig de la ribera del Besòs, i des d'aquí a Barcelona, passant per Santa Coloma i Sant Adrià.

María Elena Pérez s'ha mostrat convençuda de l'encert de la mesura. "Els beneficis de la transformació dels carrers de Montcada i Reixac en vies on conviuen pacíficament tots els modes de transport els valorarem en la seva justa mesura a mig termini. És evident que adaptar la ciutat a la bicicleta comporta un canvi de filosofia de la mobilitat urbana molt important. Tots ens hi hem d'acostumar. Estic convençuda, però, que serà un canvi molt positiu".

Per la seva banda, Francesc Narváez ha destacat que "la bicicleta ha de formar part de la mobilitat de les nostres ciutats. Una aposta de futur amb l'objectiu de no veure-la únicament per a un ús lúdic, sinó també com a un mitja de transport, que aporta sostenibilitat i contribueix a millor la qualitat de vida de la ciutadania". Coincidint amb la presentació s'ha posat en marxa una campanya comunicativa per fomentar l'ús de la bicicleta. Els cartells es podran veure al mobiliari urbà de tot el municipi.

 

Relacionats

Article

Una exposició a les minideixalleries parla sobre la generació i la correcta separació dels residus.

Notícia

L'exposició 'Aigua per a tothom?' serà davant l'escola La Salle

Xerrades i tallers sobre consum responsable per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua 2023

Article

La transformació de Vallbona, al districte de Nou Barris de Barcelona, permetrà fer créixer el barri i dinamitzar-lo i mantenir-ne alhora l’esperit de la comunitat.

Butlletí