Les llars de Sabadell, pioneres en l'estalvi energètic amb l'ajuda d'un comptador intel·ligent

Font: Ajuntament de Sabadell
27/09/2010

L'Ajuntament de Sabadell, a través de la seva Oficina Municipal de l'Energia (OME), ha realitzat una campanya d'estalvi domèstic d'energia, pionera a nivell estatal, en habitatges de la Creu de Barberà i la Creu Alta. Durant mig any, a aquests ciutadans se'ls ha cedit un comptador intel·ligent d'electricitat perquè controlessin i prenguessin consciència de la despesa elèctrica a la llar.

La campanya pretén que hi hagi una reducció d'emissions de gasos hivernacle en el moment que la ciutadania prengui consciència de les dades quantitatives del seu consum energètic i faci un canvi d'hàbits. Cal subratllar que el lloc web del Pacte d'Alcaldes de la Unió Europea per a l'elaboració de Plans d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) ha destacat aquesta acció.

Informació instantània sobre el consum, emissions i cost econòmic

Els 29 beneficiaris de la campanya han gaudit durant un període de 6 mesos del comptador intel·ligent (Smart Meter) model Efergy e2 que aporta informació instantània sobre el consum de la llar expressat en tres unitats: consum elèctric (kWh), emissions de CO2 (kg CO2 ) i cost econòmic. Aquesta informació permet fer un seguiment dels consums i aplicar bones pràctiques d'estalvi energètic fomentant el canvi d'hàbits.

A l'inici del procés, personal tècnic especialitzat va instal·lar el comptador a les llars participants i va facilitar una explicació sobre el seu ús. El comptador va acompanyat per un software de gestió energètica de fàcil instal·lació i maneig a nivell d'usuari. En total, s'han tingut en compte 22 variables a l'hora de fer el diagnòstic.

Un estalvi del 14,3%

Els resultats de l'aplicació d'aquests comptadors és molt positiva. L'estalvi aconseguit per les famílies durant el període de cessió dels comptadors és d'un 11,8% la darrera setmana de campanya respecte a la primera de campanya. A nivell mensual, l'estalvi aconseguit des del primer mes d'utilització (novembre) fins a l'últim (juny) és del 14,3%. Per calibrar aquest estalvi, s'ha de tenir en compte la influència de la il·luminació natural, creixent a mesura que avança la campanya.

Sessions informatives
La campanya ha inclòs sessions informatives per a la difusió i captació de participants, l'edició de tríptics, i la creació d'una web específica. També s'han dut a terme sessions d'intercanvi d'experiències i de valoració amb l'objectiu de recollir l'opinió dels participants, les seves valoracions, comentaris, problemes en la utilització de l'aparell així com millores per a campanyes futures en altres punts de la ciutat.

Cada llar participant ha rebut un informe individual amb les dades registrades pel comptador durant els 6 mesos d'ús, que recull: consum mitjà diari i setmanal, consums pic, corba de consum (diferenciant entre laborables i festius), evolució del consum en CO2, euros i kWh, sobre la base de diverses variables (m2 o habitants). El total de la campanya ha recollit més de 109.000 dades de consum horàries de la totalitat d'habitatges basades en més de 21,9 milions de dades parcials, que mostren una radiografia clara del consum mig d'un habitatge sabadellenc.

Una eina per conèixer i modificar usos
Els usuaris han fet una valoració molt satisfactòria d'aquesta campanya ja que han pogut conèixer el consum de cada aparell i els consums ocults dels habitatges. A més, destaquen, han après sobre les unitats de mesura de l'energia i els detalls de la facturació.

Al mateix temps, aquest sistema ajuda a plantejar accions de millora com el canvi de bombetes de baix consum o d'electrodomèstics de classe energètica A i comprovar-ne la seva eficàcia. Una altra de les conclusions dels beneficiaris és que la campanya els ha fet reflexionar sobre el disseny dels habitatges i la seva utilització posterior, a més de plantejar futures decisions en aspectes de la "pell de l'habitatge" (aïllament) o per l'adquisició d'un nou habitatge o rehabilitació.

Noves accions municipals
Davant dels bons resultats de la campanya, la regidoria de Sostenibilitat i Gestió d'Ecosistemes  es planteja ampliar el temps de cessió del comptador fins a un any per a aconseguir un cicle de dades complet en altres barris de la ciutat.

Les accions de futur inclouen una segona fase a la part oest de la ciutat i que inclourà els barris de Gràcia, la part oest del centre a partir de la Rambla, a l'oest de l'Eix Macià i al sud de les vies del tren a Terrassa. Aquesta segona fase s'iniciarà en les properes setmanes, amb sessions informatives als centres cívics de la zona d'aplicació de la campanya, difusió mitjançant posters i díptics informatius.

També es treballa en l'ampliació de les possibilitats del programari específic per tal de donar-li més versatilitat i que permeti imprimir els gràfics i la informació vinculada. Així mateix, es vol potenciar que els usuaris del comptador realitzin un Pla d'Acció en cada llar participant per a l'aplicació de bones pràctiques.

Teniu més informació a www.sabadell.cat/energia.

Relacionats

Article

El premi representa un reconeixement als ajuntaments pioners en la posada en marxa d'accions destinades a millorar la qualitat de l'aire, de manera que es facin visibles els seus esforços i serveixin d'inspiració per a altres homòlegs locals. El termini de presentació de candidatures al premis va haver d’estendre’s per motiu de la pandèmia de la Covid-19.

Article

175 alumnes “mapifiquen” de forma col·laborativa la qualitat de l’aire d’entorns escolars.

Notícia

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sabadell del mes de febrer va aprovar la Declaració d’emergència climàtica i Agenda 2030 de Sabadell, amb la qual l’Ajuntament es compromet a lluitar per la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Butlletí