Les Balears, pioneres en la lluita contra el plàstic gràcies al Sistema de Dipòsit

Font: GOB i IB3

11/06/2018 - 08:24

Durant la fira del Medi Ambient 2018, les entitats impulsores de la campanya ‘Per una mar sense plàstic’ han fet una demostració de com, quan els envasos tenen un valor econòmic (10 cèntims), no acaben abandonats.

Durant la Diada del Medi Ambient 2018, al carrer Blanquerna a Palma, no abandonar envasos de begudes ha tingut un doble premi. A més d'evitar que molts acabin en el fons de la mar, les persones que han portat les seves llaunes i ampolles a l’espai de la campanya ‘Per Una Mar Sense Plàstic’ han obtingut 10 cèntims per cada envàs. (vegeu manifest adjunt de la campanya).

Aquesta acció ha emulat el funcionament del Sistema de Dipòsit d'envasos de begudes que recull la proposta de Llei de Residus balear, i ha servit per donar el tret de sortida a la campanya ‘Per una Mar Sense Plàstic’, que recorrerà les illes durant les següents setmanes.

Amics de la Terra, Greenpeace, GOB, Fundació Deixalles, Rezero, PIMECO, Recircula i Retorna són les entitats que donen suport a aquesta iniciativa i han aprofitat la Diada del Medi Ambient per presentar el seu manifest.

Recuperar la pràctica de tornar les llaunes i les ampolles a la tenda, cosa que ja fan a 40 regions de tot el món, ha de ser una gran ajuda per evitar que cada dia 1 milió d'envasos de begudes es perdin i acabin contaminant les Illes Balears”, ha indicat Margalida Ramis, portaveu del GOB.

En el cas del plàstic, cada dia a les Balears es venen 500.000 ampolles de les quals 350.000 es perden i contaminen el nostre entorn”, ha afegit Eusebio Martínez de la Casa, fundador de Recircula. A més, el mateix Martínez de la Casa ha posat un valor econòmic a aquest milió de llaunes i ampolles. “No és només que aquest abandonament massiu suposi un desastre ambiental, és que els materials d’aquests envasos perduts equivalen a 6 milions d’euros anuals”, ha declarat.

També ha participat a la presentació del manifest Jaume Rivera, vicepresident de PIMECO, que ha incidit en la necessitat d’impulsar solucions a aquest problema des de tots els sectors de la societat. “A més, aquesta mesura promou el comerç de sostenibilitat i neteja els carrers de llaunes i ampolles abandonades”, ha detallat.

Per últim, César Sánchez, portaveu de Retorna ha posat l’accent en l’oportunitat que suposa per a les Balears de convertir-se “en el primer territori de la Mediterrània lliure d’envasos abandonats”. “Aquest sistema funciona amb éxit a més de 40 regions del món on es recuperen fins al 99% de totes les llaunes i les ampolles”, ha sentenciat.

La platja de Es Murters, a ses Covetes, demana una mar sense plàstic

Les entitats de la campanya ‘Per una mar sense plàstic’ han escrit un missatge sobre l' arena en el Dia Mundial dels Oceans.

Categories: 

Relacionats

Article

S'ha celebrat la 3a Edició dels Premis Rezero Balears, uns guardons que posen de manifest el poder transformador de les actuacions de prevenció de residus impulsades a Balears a l’hora que puguin servir d’inspiració per a altres iniciatives.

Notícia

Des del moment que comenci a funcionar aquest sistema a cadascun dels barris, s'eliminaran els contenidors dels carrers i camins, contribuint així a la netedat i la imatge del barri.​

Article

El diumenge 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, l'associació canetenca Thalassa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Canet de Mar, ha organitzat amb èxit una neteja submarina a la platja de Canet. D'entre totes les deixalles s'ha tret 25kg de plom, 60kg de ferro i 300kg de rebuig.  

Butlletí