L’Ajuntament de Mollet del Vallès va decretar l’emergència climàtica

Des de l'1 de gener del 2020
04/02/2020 - 09:00

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha formalitzat el seu compromís en la lluita contra la crisi climàtica signant el Manifest per a la Declaració de l’Emergència Climàtica a Mollet a partir de l’1 de gener de 2020. 

L’equip de govern defensa que aquest document, que ha rebut contribucions i el suport de tots els grups municipals i parteix d’un compromís públic i compartit, és prou ampli perquè totes les sensibilitats polítiques es trobin representades en el que sens dubte és un repte de transcendència global.

Amb aquest manifest, Mollet s’uneix a institucions d’arreu del món que han declarat l’emergència climàtica. En els propers anys afrontem com un dels reptes més importants la reducció de les emissions de CO2. I amb aquest objectiu, se seguirà aprofundint en la implantació d’energies renovables, les ordenances fiscals verdes que fomentin l’autoconsum energètic, complementant-ho amb mesures d’eficiència energètica i transport sostenible, fent especial èmfasi en l’educació mediambiental. En aquest sentit, se seguirà treballant per a fomentar la biodiversitat a la ciutat, millorar la qualitat de l’aire i la gestió dels residus, entre d’altres reptes.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Mollet del Vallès no parteix de zero en aquesta tasca. Des de l’adhesió l’any 2008 al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, i la posterior creació del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) el 2009, fins a l’obtenció del guardó European Green Leaf l’any 2015, són fets que demostren el compromís històric i la feina d’aquest Ajuntament en aquest camp.

El compromís també explicita la proposta d’obrir un nou espai de diàleg i participació ciutadana anomenat “Mesa per l’Emergència Climàtica”, perquè per assolir tots aquests reptes, caldrà la implicació no només de l’administració pública, sinó de la societat molletana en el seu conjunt. 

En aquesta línia, les actuacions que es duran a terme estaran centrades especialment en l’àmbit de la mobilitat, l’urbanisme, els entorns escolars, la redacció d’un pla de millora de la qualitat de l’aire, crear l’agència municipal de l’energia, la gestió de residus o la bonificació fiscal municipal per al foment de l’eficiència energètica.  

Algunes de les mesures previstes seran ampliar el nombre de zones 30 i de vianants amb l’objectiu de crear més àrees de baixes emissions, continuar amb la renovació progressiva de la flota de vehicles municipals fins arribar al 100% de vehicles d’energia verda, ampliar els punts de càrrega elèctrica a la ciutat, desenvolupar a través de l’Oficina d’Eficiència Energètica i Sostenibilitat Municipal campanyes de sensibilització, formació i foment de la cultura energètica a la ciutat o fomentar l’autoconsum elèctric als habitatges, als polígons conjuntament amb el món empresarial i també als equipaments municipals per millorar l’eficiència energètica i apostar per la contribució mediambiental i difondre bonificacions fiscals municipals per al foment de l’eficiència energètica: vehicles ecològics, rehabilitació energètica d’edificis i projectes d’autoconsum energètic.

També instal·lar punts de càrrega per vehicles elèctrics amb l’objectiu que hi hagi un a cada barri, aprofundir en la implantació d’accions d’eficiència energètica en les instal·lacions i serveis municipals prioritzant canvis d’hàbits per reduir el consum energètic; introduir millores en el Pla d’acció d’energia sostenible de la ciutat per contribuir a la reducció del canvi climàtic i a l’eficiència energètica; i potenciar la mobilitat de baix impacte ambiental amb la creació d’una xarxa de circuits saludables i itineraris per fer a peu i amb bicicleta.

En l'àmbit de l'urbanisme es proposa incloure a la redacció del Pla d’Ordenació Urbanística de Mollet mesures que previnguin la sostenibilitat i l’eficiència energètica a les construccions i els espais públics.


 

Categories: 

Relacionats

Reportatge
COP28. Un reportatge d'UNICEF

Com conscienciar els nens i nenes amb esperança i optimisme.

Article

Les parades del Mercat Municipal proposen accions de millora per reduir l'ús d'envasos de plàstic d’un sol ús.

Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí