L’Ajuntament de Caldes de Montbui i la Cecot signen el conveni "Vallès Solar" per fomentar la transició energètica de les pimes

19/04/2021 - 10:20

L’Ajuntament de Caldes de Montbui i la patronal Cecot han signat el conveni “Vallès Solar” per impulsar els projectes de transició energètica a les pimes i millorar la competitivitat de les empreses.

Ajuntament i la patronal Cecot signen un conveni de col·laboració amb l’objectiu de treballar conjuntament l’impuls de projectes de transició energètica de les pimes, donar suport a la millora de la competitivitat de les empreses, fomentar el desenvolupament sostenible del sector empresarial i contribuir a la descarbonització de l’economia del municipi.

L'Alcalde, Isidre Pineda, presenta el conveni "Vallès Solar" com una de les mesures d'acció climàtica que ha de permetre sortir de la crisi amb mesures del segle XXI.

 

Antoni Abad, president de CECOT, destaca la importància del conveni perquè connecta les oficines dedicades a la transició climàtica de l'Ajuntament de Caldes de Montbui amb la de la patronal. 

 

L’acte de presentació, presidit per l’Alcalde Isidre Pineda i el president de la Cecot, Antoni Abad, ha comptat amb la participació de representants d’una quinzena d’empreses de Caldes de Montbui. Entre les quals Soler Teselen SL., Enervec Electric Motorbike, Recam Laser, Electra Caldense, Josep Muntal, Miró Jardineria, Laboratorios Karizoo, Cesa i Relats. La presentació del conveni “Vallès Solar” ha anat a càrrec de David Través, regidor d’Indústria, Empresa; Jordi Martín, regidor de Sostenibilitat i Ecologisme; i Josep Casas, director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot.

El conveni "Vallès Solar"

El conveni, denominat “Vallès Solar”, estableix cinc àmbits de treball conjunt entre l’Ajuntament i la Cecot:

  1. Difondre al teixit empresarial la necessitat d’afrontar la transició energètica i promoure que les empreses millorin l’eficiència energètica, apostin per l’autoconsum elèctric i s’incorporin als mercats locals energètics o a les iniciatives de caire col·laboratiu.
  2. Participar conjuntament en els àmbits de seguiment supramunicipal per definir objectius i desenvolupar iniciatives.
  3. Adaptar i revisar les ordenances i els tràmits municipals per facilitar les llicències d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en cobertes industrials, torres de càrrega per vehicles elèctrics, marquesines fotovoltaiques i altres infraestructures que promoguin la sostenibilitat energètica a les empreses.
  4. Definir i promoure l’aplicació de bonificacions fiscals que estimulin a les empreses a instal·lar cobertes fotovoltaiques i altres mesures d’estalvi energètic.
  5. Col·laborar en el disseny i la creació de comunitats energètiques empresarials que permetin a les empreses generar, consumir, emmagatzemar i compartir l’energia renovable, creant una activitat econòmica energèticament eficient.

La signatura d’aquest conveni arriba unes setmanes després de l’obertura de l’Oficina d’Acció Climàtica a l’Ajuntament. Aquest nou servei ofereix assessorament a ciutadans i empreses del municipi en totes les matèries relacionades amb l’energia verda amb l’objectiu de donar resposta a la situació d’emergència climàtica. Paral·lelament s’està finalitzant la redacció del Pla d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui.

Què és el projecte Vallès Solar?

Vallès Solar vol promoure en els propers anys la instal·lació d’1M de m2 de plaques fotovoltaiques en cobertes d’empreses, naus i magatzems a tot el Vallès amb una inversió estimada de prop de 100M d’euros, assolint una reducció anual de 35.000 tones d’emissions de CO2 i una potència de 72 MW també amb caràcter anual. Es tracta d’un projecte a mig i llarg termini amb l’horitzó posat en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Per tal de potenciar l’ús d’energia solar per a l’autoconsum municipal, l’Ajuntament instal·larà plaques solars fotovoltaiques al Pavelló Torre Roja i als habitatges socials que es construiran a l’antiga sala polivalent.

Notícia

Un estudi encarregat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida a l’empresa Km0 Energy estima que la demarcació té un potencial per generar cinc vegades l’energia que consumirà l’any 2050 a partir de fonts solars i eòliques. L’estudi considera 16.858 hectàrees ‘òptimes’ per acollir instal·lacions fotovoltaiques -entre terrenys i teulades-, que podrien generar fins a 21.171 GWh.

Article

L’Ajuntament de Begues presenta un projecte per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques d’autoconsum a diversos edificis i equipaments municipals que comptarà amb una subvenció de l’AMB de mig milió d’euros. L’objectiu és convertir els edificis municipals en espais energèticament autosuficients.

Butlletí