L'activitat humana canvia els patrons climàtics de forma perillosa i irreversible

Alerta vermella per a la humanitat, segons les Nacions Unides
09/08/2021 - 21:26
Unsplash / Marcus Kauffman

Unsplash / Marcus Kauffman

El clima està canviant a tots els racons del planeta de forma generalitzada, de forma molt ràpida i cada cop més intensa, i a una escala sense precedents des de fa milers d'anys.  

Alguns d'aquests canvis seran irreversibles durant milers i centenars de milers d'anys. 

El Panell Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic ha publicat l'informe del primer grup de treball sobre bases físiques i científiques del canvi climàtic. Aquest és el primer dels treballs que conformen el Sisè informe d'avaluació (AR6), el qual serà completat amb les conclusions del Segon grup de treball sobre impactes, adaptació i vulnerabilitat i el Tercer grup de treball sobre mitigació del canvi climàtic, la publicació dels quals es preveu a finals del 2022.

L'informe del primer grup de treball sobre bases físiques i científiques del canvi climàtic ha comptat amb les aportacions i treballs científics des 234 autors de 66 països i la contribució addicional de 517 autors.

Els científics de tot el món alerten del ràpid escalfament planetari a cada regió del món i a tot el sistema climàtic, i han detectat que molts dels canvis observats no tenen precendents en milers d'anys.

Les activitats humanes són la causa directe de l'increment de temperatura global de 1,1ºC durant el període 1850-1900, i alerten que la temperatura mitjana podria superar els 1,5ºC.

Tot i això, apunten a l'esperança tot indicant que és possible aturar el canvi climàtic si es prenen fortes i decidides actuacions per a frenar les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, i amb 20-30 anys es podria estabilitzar l'increment global de temperatura.

Les activitats humanes són la causa directe de l'increment de temperatura global de 1,1ºC durant el període 1850-1900, i alerten que la temperatura mitjana podria superar els 1,5ºC. Això comportarà l'increment de fenòmens extrems com més onades de calor, pluges torrencials o sequeres. També s'alerta del l'impacte sobre els ecosistemes naturals i els sectors econòmics de la pujada de nivell del mar i els temporals marítims violents, el desgel i la pèrdua de la cobertura de neu o escalfament i acidificació dels oceans.

Aquesta avaluació es basa en els conjunts de dades recollides per tots els científics del planeta dedicats a observar el clima.

El món científic és unànime a l'hora d'observar que el clima està canviant a tots els racons del planeta a una escala mai vista en milers i fins a centenars de milers d'anys. I coincideixen que  alguns d'aquests canvis en marxa seran irreversibles durant milers i fins i tot centenars de milers d'anys .

"Aquest informe és una prova de la realitat", assegura la copresidenta de el Grup de Treball de l'IPCC Valérie Masson-Delmotte. "Ara tenim una millor imatge del passat, el present i el futur del clima , el que és essencial per entendre cap a on ens dirigim, què es pot fer i com preparar-nos".

Però els científics també estan d'acord que "una reducció enèrgica i duradora de les emissions de diòxid de carboni i altres gasos d'efecte hivernacle poden limitar la magnitud del canvi climàtic." 

Segons els càlculs dels científics, aquestes reduccions poden tenir beneficis ràpids per la qualitat de l'aire, però es podria trigar entre uns 20 i 30 anys fins que les temperatures de la Terra s'estabilitzessin.  

Una de les novetats del document són les noves estimacions sobre les probabilitats que hi ha de superar el nivell dels 1,5 graus d'escalfament en les pròximes dècades i revela que, llevat que hi hagi una reducció immediata a gran escala dels gasos d'efecte hivernacle, limitar la pujada de la temperatura mitjana de la Terra a aquest llindar o fins i tot als 2ºC ja serà impossible d'aconseguir.

Unsplash / Roxanne Desgagnés. Capes de gel a Jökulsárlón, Islàndia.

 

L'informe és una alerta vermella per a la humanitat

Segons el secretari general de l'ONU, António Guterres, les conclusions de l'informe del grup de treball són "una alerta vermella per a la humanitat. Els senyals d'alarma són eixordidors i les proves són irrefutables".

Pel titular de l'ONU les solucions estan clares: "Les economies inclusives i verdes, la prosperitat i un aire més net, juntament amb una millor salut, són possibles per a tots, si responem a aquesta crisi amb solidaritat i coratge" va dir durant la presentació de l'informe. "Abans de la propera conferència sobre el clima COP26, que se celebrarà a Glasgow al novembre, totes les nacions -especialment les economies avançades del G20- han d'unir-se per assolir les emissions zero, i reforçar les seves promeses de frenar i revertir l'escalfament global, amb plans creïbles, concrets i millorats".

 

Tots els racons de la planeta pateixen canvis

Moltes de les característiques del clima, segons l'informe, depenen directament del nivell de l'escalfament global, però el que les persones i les regions del planeta experimenten és molt diferent d'aquestes característiques mitjanes. Per exemple, l'escalfament de la superfície terrestre és més gran que el de la mitjana del planeta i a l'Àrtic és fins a dues vegades més gran.

"El canvi climàtic està afectant cada racó de planeta de múltiples formes. Els canvis que experimentem augmentaran amb l'increment de l'escalfament ", Panmao Zhai, copresident del Grup de Treball de l'IPCC.

L'informe preveu que en les properes dècades els canvis en el clima augmentaran a totes les regions: amb un augment de 1,5°C, hi haurà més onades de calor, les estacions càlides seran més llargues i les fredes més curtes. I amb un augment de 2°C, els esdeveniments extrems de calor seran més freqüents i  s'arribarà a nivells de tolerància crítica per a la salut i l'agricultura .

Però no és només una qüestió de temperatura. El canvi climàtic portarà múltiples canvis diferents en diferents llocs, que augmentaran amb un major escalfament. Això inclou canvis en la humitat i la sequedat, en els vents, la neu i el gel i en les àrees costaneres.

 

Les inundacions del segle seran les inundacions de l'any

Entre aquests canvis, l'informe destaca:

- Intensificació del cicle de l'aigua. Això significa pluges més intenses, inundacions i sequeres més pertinaços

- Canvi en els patrons de pluges. En les latituds altes, la precipitació possiblement augmentarà, mentre que es preveu que decreixi en els zones subtropicals. La precipitació dels monsons variarà, sent diferent en cada regió

- Les àrees costaneres veuran continuar la pujada del nivell de la mar al llarg de segle XXI, la qual cosa contribuirà a majors inundacions a les zones més baixes i a una major erosió. Els fenòmens costaners extrems que abans es produïen cada cent anys, ara es registraran cada any

- Un major escalfament amplificarà el desglaç de la capa de permafrost i la pèrdua de la neu de temporada, així com la fosa de les glaceres i la pèrdua de la capa àrtica durant l'estiu. 

- Els canvis en l'oceà conduiran a un escalfament amb majors onades de calor marines, la continuació de l'acidificació l'aigua, la reducció dels nivells d'oxigen. Aquests canvis, que continuaran al llarg de tot el segle, afectaran tant els ecosistemes marins i la capacitat de les persones de confiar-hi. 

- A les ciutats, alguns aspectes del  canvi climàtic es veuran augmentats, com l'augment de la calor (les zones urbanes són de per si ja més càlides que els seus voltants), la freqüència de les inundacions per les pluges i l'augment del nivell de la mar a les ciutats costaneres.

PNUD / Michael Atwood. Les seqüeles de l’huracà Irma a Barbuda.

 

La influència de l'activitat humana en el passat i el futur del clima

"Durant dècades el clima de la terra estava canviant i el paper de la influència dels éssers humans en els sistemes climàtics és indiscutible", assegura Masson-Delmotte.

No obstant això, el nou informe també reflecteix importants avenços en la ciència de l'atribució, és a dir, la comprensió de el paper del canvi climàtic en la intensificació dels fenòmens meteorològics i climàtics, com les onades de calor extremes i les pluges torrencials.

Els científics que han participat en la redacció de l'informe també han volgut mostrar com l'acció humana encara té el potencial de determinar el futur del clima.

Hi ha proves clares que el diòxid de carboni és el principal agent del canvi climàtic, tot i que altres gasos d'efecte hivernacle i contaminants de l'aire també afecten el clima.

"Estabilitzar el clima requerirà reduccions fortes, ràpides i sostingudes de les emissions de gasos d'efecte hivernacle d'efecte hivernacle i arribar a les zero emissions netes de CO2. Limitar altres gasos d'efecte hivernacle i contaminants atmosfèrics, especialment el metà, podria ser beneficiós tant per a la salut com per al clima ", ha conclòs Zhai.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Els Comitès Ambientals de Sant Feliu de Llobregat posen en comú la seva feina sobre refugis climàtics.

Article

El llibret "Dades del Medi Ambient a Catalunya" es publica des de l’any 1993 sense interrupcions. Les estadístiques i indicadors ambientals que conté s’actualitzen una vegada a l’any i, generalment, fan referència a l’any anterior al de la publicació, excepte les que presenten una major complexitat de càlcul o de recollida que solen actualitzar-se cada any i mig i, en aquest cas, el decalatge temporal és més llarg.

Article

El Concurs juvenil de curtmetratges Senat pel clima té per objecte fomentar la implicació dels joves creadors en la consecució dels objectius mediambientals de l'Agenda 2030.

Butlletí