La Xarxa Barcelona + Sostenible celebra el 10è Fem Xarxing

25/10/2023 - 09:49

La jornada de networking de la Xarxa Barcelona + Sostenible, que es va celebrar el 29 de setembre, va acollir 158 assistents de més de 120 organitzacions de la ciutat que es van aplegar al Born Centre de Cultura i Memòria. 

Sota el lema “La Xarxa en Transformació”, aquesta jornada, la número 10 de l’esdeveniment, va posar l’accent en la metamorfosi que experimenta la Xarxa, en línia amb el balanç que es va fer al passat Dia Mundial del Medi Ambient.

Bàrbara Pons, comissionada de Projectes Estratègics i Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, va obrir l’acte destacant el valor del teixit de la Xarxa B+S i les seves ganes de continuar creixent. “S’ha demostrat que encara avui en dia la trobada presencial és una eina molt més potent que les xarxes i les eines virtuals”, va afegir. Pons va explicar que s’ha fet el càlcul de l’esforç d’inversió municipal necessari per assolir la neutralitat climàtica, i representa el 9% del total de la ciutat.  Així doncs, “per complir amb els objectius de descarbonització cal comptar amb l’esforç del conjunt d’agents socials, que representen el 91% restant”.

Després de facilitar els primers contactes entre les persones assistents amb una dinàmica engrescadora, el Fem Xarxing va oferir diferents espais - sota el títol de “Pol·linitzem”- on les organitzacions de la Xarxa van intercanviar experiències, serveis, necessitats i maneres de treballar amb l’objectiu d’establir col·laboracions. Es va obrir un marketplace amb diversitat de formats: una petita fira on les organitzacions van presentar els seus serveis i productes i diversos racons amb els recursos i materials que Barcelona + Sostenible posa a disposició dels seus membres.Efecte papallona: cap a les ciutats neutres en carboni l’any 2030
 

Helena Barracó, cap de Programes i Equipaments de l’Oficina del Canvi Climàtic i Sostenibilitat, va celebrar el bon estat de salut de la Xarxa B + S, que ha incorporat nous perfils, com és el cas del sector turístic: “Som més i diversos”. Barracó també va agrair l’àmplia participació i va remarcar l’alineació del Ferm Xarxing amb les motivacions principals declarades per formar part de Barcelona + Sostenible: contribuir positivament als reptes de la sostenibilitat, compartir experiències i construir relacions. Entre les novetats que es plantegen en l’organització futura de la Xarxa, va destacar la incorporació de ciutadans i ciutadanes a títol personal.

A la ponència “Fem Xarxing” -“Efecte papallona”- es va comptar d’Adriana O’Phelan, investigadora de Democratic Society, que va exposar la filosofia i objectius de la xarxa de ciutats Missió: 112 ciutats europees que assumeixen el repte col·lectiu de ser intel·ligents i climàticament neutres l’any 2030. Segons va detallar O’Phelan, les missions de la UE “són una nova manera d'aportar solucions concretes a alguns dels nostres reptes més grans que toquen de prop la ciutadania i la societat en general. Tenen objectius ambiciosos i la intenció d’obtenir resultats tangibles l'any 2030. Posen la recerca i la innovació en el paper d’adreçar els reptes socials, alhora que plantegen noves formes de governança i col·laboració radical, i impliquen i compten amb la ciutadania”.De la missió als reptes prioritaris
 

Els reptes locals prioritaris abordats a la sessió van ser dos: descarbonització i estalvi d’aigua. Per avançar-hi, les persones assistents es van distribuir en vuit taules de treball. Cada taula es va focalitzar en una àrea sobre la qual desplegar accions transformadores per assolir aquests dos reptes prioritaris: estalviem aigua, ús de recursos hídrics alternatius, limitem la pressió sobre els rius i el mar, endollem les renovables, estalviem energia, eliminem combustibles fòssils i descarbonitzem el consum. Representants d’entitats, empreses, organitzacions de comerç, centres educatius i administracions van aportar accions que ja estan realitzant o que s’han d’emprendre, oportunitats, esculls, recursos necessaris i propostes d’altres agents clau que cal enrolar. El Fem Xarxing va concloure amb ànims renovats i il·lusió per afrontar una etapa plena de canvis i desafiaments per a tota la Xarxa Barcelona + Sostenible

 

 

 


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Acte
06/10/2023 - 18:00
Escola Can Fabra. l’Escola Can Fabra: C/Sant Adrià, 34, recinte Fabra i Coats, Barcelona.
Article

OnEarth és una aplicació de realitat mixta, desenvolupada per quatre estudiants de Batxillerat del Col·legi Padre Damián de Barcelona, que pretén desafiar els usuaris a prendre accions concretes per reduir la seva petjada de carboni i protegir el medi ambient.

Butlletí