La UPC, primera universitat que declara "l'emergència climàtica"

Font: UPC i Ara.cat

19/05/2019 - 08:30
Prop de 2.000 joves protesten a Barcelona en la primera gran manifestació estudiantil en defensa del medi ambient / MANOLO GARCÍA

El Claustre Universitari de la UPC ha aprovat, a proposta de diferents lectius d'estudiants, una declaració sobre l'Estat d'Emergència Climàtica, en la línia del moviment global Fridays for Future. 

La declaració sobre l'Estat d'Emergència Climàtica s'ha aprovat, a proposta de diferents lectius d'estudiants, amb un doble objectiu: d'una banda, pressionar els governs perquè prenguin consciència de la situació de crisi ambiental i donar exemple a altres governs, universitats, Institucions i altres organismes perquè facin els mateix; i, d'altra banda, perquè també des de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) es dediquin més esforços per garantir una societat sostenible i que es prioritzin totes les mesures per posar la UPC al capdavant d'aquesta lluita contra el canvi climàtic, intensificant l'ús energies renovables, la millora de l'ús de recursos i la intensificació de les campanyes de reciclatge i reutilització.

La UPC és la primera universitat a Espanya a declarar l'estat d'emergència climàtica.

La declaració, que es presenta amb el suport de diversos col·lectius, busca contribuir a situar el debat climàtic en la política catalana, espanyola, europea i global, i crear un espai que, segons aquesta declaració, fins ara li ha estat negat. El text està en la línia del moviment global Fridays for Future, i ha estat aprovada en la sessió ordinària del Claustre Universitari de la UPC, el 7 de maig, a Barcelona.

L'emergència climàtica al planeta és una realitat que proven treballs científics com el que dilluns xifrava en un milió les espècies en risc d'extinció per culpa de l'activitat humana o el de l'ONU que adverteix que calen accions immediates per frenar el desastre que s'acosta. Els joves impulsors del moviment Fridays 4 Future, que va fundar l'estudiant Greta Thunberg, s'encarreguen des de fa mesos de traslladar aquest missatge i cridar a l'acció les administracions i institucions de tot el continent. Per primer cop, una institució de l'estat espanyol ha recollit aquest guant i la UPC ha declarat l'estat d'emergència climàtica.

La declaració, subratllen els estudiants que han impulsat la moció, vol servir d'exemple no només per a altres centres universitaris catalans, sinó especialment per a les administracions, perquè assumeixin el missatge. Calen accions urgents que avancin cap a un horitzó de zero emissions el 2050, ha dit el portaveu de Fridays 4 Future a Barcelona, Aitor Urruticoechea.

El canvi climàtic, al currículum universitari 

La votació per part del claustre de la UPC –on estan representats tots els col·lectius que conformen la universitat– ha sigut "unànime", ha celebrat Urruticoechea, que ha admès que això només ha de ser un primer pas. "A partir d'aquí, la universitat no només ha de ser coherent amb el que ha votat sinó que ha de tractar al consell de govern l'emergència climàtica i acordar mesures per fer-hi front", ha insistit.

Les transformacions han de venir de la mà dels experts, segons els estudiants, i també han de traslladar-se a les aules i els currículums formatius. "Som una universitat de futurs enginyers i arquitectes; som els que hem de dissenyar el món del futur, i l'educació que rebem no està enfocada a la lluita contra el canvi climàtic", ha lamentat l'estudiant. "No tenim cap assignatura dedicada plenament a aquest objectiu ni a la sostenibilitat", ha afegit.

El portaveu del moviment Fridays 4 Future ha explicat que altres universitats ja estan promovent declaracions similars que confia que tirin endavant aviat. L'objectiu, però, ha de ser que aquest missatge el facin seu també organismes, institucions i els mateixos governants tant a Catalunya com a la resta de l'Estat. 

El repte, recorden, és gegant: un compromís per reduir un 45% les emissions de CO2 el 2030 i arribar a erradicar-les totalment el 2050 per evitar que la temperatura global pugi per sobre d'1,5 graus respecte als nivells preindustrials. Aquest llindar és el que els científics consideren un punt de no retorn que pot comportar desastres amb conseqüències imprevisibles en la vida de tots els éssers vius que habiten la Terra.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
En el marc del Dia mundial de l'Educació Ambiental

Amb motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, la Diputació de Barcelona organitza el proper 23 de gener aquesta jornada que reflexionarà sobre el paper de l’educació ambiental en l’escenari de l’emergència climàtica i dels moviments juvenils que hi estan vinculats.

Notícia
Foto: Concello de Pontevedra

Foto: Concello de Pontevedra

Eloi Badia, regidor d'Emergència climàtica de l'Ajuntament de Barcelona  va ser un dels ponents a la taula de debat que portava per títol 'Les polítiques municipals enfront de la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic'. Es tracta d'una activitat paral·lela que organitza el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social en l'espai administrat per la Unió Europea, dins de l'Ifema. 

Notícia

La Diputació de Barcelona ha fet una declaració institucional davant l’emergència climàtica. La Diputació de Barcelona ha manifestat el seu suport a la declaració d’emergència climàtica, a les campanyes de conscienciació i a la convocatòria de mobilitzacions pel clima; així com la voluntat d’implementar un model de transició energètica per fer front als reptes futurs i el compromís a treballar de forma transversal en la mitigació i l’adaptació als efectes del canvi climàtic.

Butlletí