La segona Conferència Internacional sobre Decreixement Econòmic, a Barcelona

Els organitzadors esperen reunir a més de 300 participants del món acadèmic i la societat civil d'arreu del món
Font: UAB
25/03/2010

La Segona Conferència Internacional sobre Decreixement Econòmic per a la Sostenibilitat Ecològica i l'Equitat Social obrirà les seves portes a Barcelona demà 26 de març. Fins dilluns 29, les entitats organitzadores -l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'organització Research & Degrowth, esperen reunir a més de 300 participants del món acadèmic i la societat civil d'arreu del món.

"Creiem que el creixement econòmic és l'origen del problema, més que la solució, de la degradació ambiental, i de les problemàtiques socials i de desigualtat. L'esdeveniment de Barcelona parteix del concepte de decreixement com una reducció equitativa de la producció i el consum, que impulsa la justícia social, la sostenibilitat ecològica i el benestar" assegura François Schneider, investigador de l'ICTA. "El decreixement implica, de fet, la prevenció de les crisis econòmiques, socials i mediambientals. Això no es pot aconseguir a través del anomenat ‘creixement verd', ni a través de green new deals", afegeix.

Exemples de decreixement són la reducció de la jornada laboral, la disminució de l'extracció de recursos i de l'ús privat de vehicles motoritzats; la definició d'un sostre als ingressos; la reorganització general dels espais urbans, i la producció i comercialització local d'aliments.

"El decreixement implica redistribució i repartiment tant al Nord com al Sud", explica Marta Conde, integrant del grup organitzador de conferència. "Des de que va començar la crisi econòmica, hem estat decreixent, però aquest és un decreixement que se'ns ha imposat. El que proposem és decreixement voluntari i equitatiu, un procés democràtic que implica accions a nivell individual, col·lectiu i també estatal, recolzades per propostes pràctiques viables i una teoria ben fonamentada en la recerca" afegeix.

Món acadèmic i societat civil, de la mà
Un tret únic de la conferència de Barcelona és que aplega al món acadèmic i a la  societat civil, per treballar de manera conjunta en la construcció de propostes polítiques concretes. D'altra banda, aspira a aprofundir en temes que ja estan essent investigats i a definir les qüestions que cal investigar per ampliar la recerca en matèries vinculades al decreixement. Alguns dels temes que centraran els treballs dels participants a la conferència són: les institucions monetàries i financeres, els drets de propietat, el repartiment del treball, les tecnologies, els espais urbans, la seguretat social, l'energia, el comerç, l'agricultura, les estratègies polítiques i l'aprofundiment de la democràcia.

La segona Conferència Internacional sobre Decreixement Econòmic dóna continuïtat a la conferència anterior, celebrada a París al 2008, a la qual van assistir més de 120 científics. L'esdeveniment de Barcelona ha atret a científics de renom en aquest àmbit com ara: Richard Noorgard (Regne Unit), Peter Victor (Canadà) i Ellie Perkins (Canadà). La conferència es durà a terme a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona i s'inaugurarà amb una sessió plenària oberta al públic divendres 26 de març amb la participació de Joan Martinez-Alier i Jacques Grinevald, entre d'altres reconeguts experts.

Relacionats

Notícia

Sembla que Holanda és el país que amb més força està prenent el desafiament de reestructurar la seva economia a partir del que ens toca viure en el present. En aquest context, 170 acadèmics holandesos han plantejat un manifest en 5 punts per al canvi econòmic post crisi de la COVID-19, basat en els principis de decreixement.

Entrevista

Ana Huertas és facilitadora per a la transició i la permacultura. Actualment coordina el projecte internacional Municipis en Transició. Huertas aporta al diàleg una visió ecofeminista que posa el focus en la revolució intrapersonal, i el canvi profund en la forma de relacionar-nos, des de l'opressió a la col·laboració, creant una vida que pose les cures al centre. Amb el bagatge d'acompanyar a les comunitats, aborda també la necessitat d'esborrar la dicotomia entre poder públic i ciutadania i de crear espais de diàleg amb la inspiració de la democràcia profunda, per fer realitat els canvis urgents que necessitem.

Butlletí