La recollida de residus en regions turístiques i grans esdeveniments, a debat al 2n Fòrum wasteinprogress

15/12/2017 - 09:03

El Palau de Fires de Girona acollirà la segona edició del Fòrum Internacional de Gestió de Residus, #wasteinprogess, del 21 al 23 de febrer del 2018.

El #wasteinprogress torna després de l’èxit de la primera edició, celebrada a principis de febrer de 2017, que abordava el repte d’assolir el 60% de recollida selectiva en municipis de més de 50.000 habitants, en el qual hi van assistir més de 1.200 persones provinents d’arreu del món.

Tal com ha explicat durant la presentació la directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, el proper #wasteinprogress tractarà sobre la gestió dels residus en municipis i en regions turístiques i en grans esdeveniments. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha recordat que “el Fòrum passat va ser un èxit rotund i això vol dir que és un problema que preocupa a nivell mundial. Amb el Fòrum s'ha trobat una fòrmula atractiva per tractar-ho. Convençuts del seu potencial, tornem a avalar aquesta proposta a Girona”. Madrenas també ha assegurat que per l’Ajuntament de Girona “la protecció del medi ambient és una política principal. És una qüestió d’actitud. Per això, ser líders en recollida selectiva, no és una casualitat”. Per la seva banda, el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, ha afegit que “entre tots hem d'assegurar-nos que el #wasteinprogress es converteixi en un referent i que es marqui com a repte superar els nivells i mètodes de recollida selectiva existents que s’hi exposen”.

Frederic Puig, de Spora Serveis Ambientals que s’encarrega de la secretaria tècnica del #wasteinprogress, ha explicat que la part central del Fòrum seran de nou les ponències, aquest any amb experiències de recollida de residus en grans esdeveniments com la del Giro d’Itàlia i Disneyworld d’Orlando. També hi haurà ponents vinguts de regions i municipis turístics com per exemple Taipei (Taiwan), Illa de Sardenya (Itàlia) o bé Sant Llorenç de Cardassar (Mallorca). Són poblacions que “durant les èpoques vacacionals multipliquen la seva població però que tot i així aconsegueixen arribar a nivells del 50% o 70% de recollida selectiva. Altres experiències, com la de Val di Femme, que també serà present al Fòrum, exposaran com gestionen els residus en esdeveniments que aglutinen nombroses persones. Aquesta, en concret, es fixarà en actes de neu com ara el Mundial d’Esquí nòrdic que va acollir el 2013. Disneyworld, per exemple, també és interessant ja que ha rebut molts premis des d’agències americanes pel sistema que té de recollida de residus”.  

La voluntat del Fòrum és tornar a ser un aparador de projectes d’innovació en models de recollida de residus i un punt de trobada professional que promou espais de connexió. A l’edició passada es van presentar 12 projectes al Fòrum Innovació, hi va haver 26 empreses punteres presents a l’Espai Empresa i, a través de ponències, es va poder conèixer l’experiència de recollida de residus a 12 ciutats del món entre les quals Adelaida, San Francisco o Liubliana. Van participar-hi més de 400 representants d’administracions i més de 200 professionals.

La segona edició del #wasteinprogress, dedicada a la gestió de residus en municipis i regions turístiques i en grans esdeveniments, se centrarà en com es pot assolir el 60% de recollida selectiva en aquests contextos. S’intentarà donar resposta a preguntes com ara l’impacte que tenen les grans concentracions de persones sobre la generació de residus o bé com es poden gestionar aquests pics de generació de residus. De la mateixa manera que l’any passat, Ecoembres és una de les empreses col·laboradores amb el Fòrum. El gerent d’Ecoembes a Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, Jordi Pietx, ha explicat que “estem compromesos amb la innovació i sostenibilitat en el sector turístic per gestionar els resisus; experiències com #wasteinprogress ens ajuden a marcar el camí a seguir i a posar els reptes sobre la taula per assolir-los"

Turisme for Progress: 8 experiències internacionals

A la segona edició del Fòrum #wasteinprogress s’hi podran conèixer vuit experiències internacionals de regions i municipis turístics i de grans esdeveniments que vindran a exposar els seus models d’èxit en recollida de residus. Les regions i poblacions que hi participaran són: Illa de Krk (Croàcia), Val di Fiemme (Itàlia), Taipei (Taiwan), Illa de Sardenya (Itàlia) i Sant Llorenç de Cardassar (Mallorca). Pel que fa als grans esdeveniments, al Fòrum hi assistiran responsables del Giro d’Itàlia (Itàlia) i del parc temàtic i d’atraccions Disneyworld d’Orlando (Estats Units).

Aquests vuit exemples, tots referents pel seu èxit, es desgranaran a l’espai Turisme for Progress en format de ponència que tindran lloc al matí, al migdia i a la tarda. Es parlarà dels antecedents, l’evolució i els resultats. Es posarà èmfasi en el servei de recollida de residus que s’hi desplega tenint en compte com s’organitza el servei, els equips i horaris o les freqüències de recollida. També es tractarà sobre els costos que suposa, les inversions i la fiscalitat, així com l’acceptació social que té, els punts forts i dèbils i el paper que hi juga la comunicació.

Fòrum Innovació: 12 projectes

El Fòrum Innovació serveix perquè empreses i organitzacions d’arreu d’Europa presentin els seus projectes de coneixement i d’innovació de recollida, gestió o tractament de residus, així com d’altres serveis que hi estan relacionats. En aquesta segona edició del #Wasteinprogress s’hi presentaran 12 projectes que han estat seleccionats prèviament a través d’una convocatòria adreçada a organitzacions que treballen en el sector dels residus a nivell europeu i que destaquen per la tipologia de projectes o productes que desenvolupen i que han comercialitzat amb èxit.

Els projectes d’innovació que s’hi donaran a conèixer giren a l’entorn de les experiències innovadores en grans esdeveniments i complexes turístics, en les noves tecnologies per a la recollida de residus, en la millora dels resultats i l’eficiència del servei de recollida, en la corresponsabilització i pagament per generació o en els programes de comunicació, educació i participació, entre altres.

Els criteris que s’han tingut en compte a l’hora d’escollir els projectes que s’hi presentaran han estat la vinculació amb la recollida, la gestió, el tractament, la tecnologia i la comunicació entorn dels residus; la ecoinnovació i aportació a l’economia circular; l’impacte ambiental, social i econòmic; el desenvolupament i l’aplicació de baixa complexitat; i l’aportació real de canvi en processos o productes.

Workshops: grups de treball reduïts, novetat de la segona edició

Segons ha avançat Cunyat, “una de les novetats d’aquesta segona edició són els Workshops”. “Es posarà a disposició dels assistents uns espais de treball i de debat en petits grups on es podrà debatre sobre problemes que afecten al territori i que serviran per tractar i promoure solucions innovadores”, ha explicat. Les temàtiques que s’hi tractaran seran les següents: gestió de residus en esdeveniments; segones residències: models innovadors de recollida; gestió de residus en el sector hostaler; gestió de residus en espais naturals; gestió de residus en resorts i parcs temàtics; i gestió de residus en activitats d’hivern.

Espai Empresa: un aparador al públic especialitzat

A l’apartat del Fòrum anomenat Espai Empresa, les empreses del sector hi presentaran la seva oferta especialitzada en assolir els reptes de futur en el terreny de la gestió de residus. Cada empresa disposarà del mateix espai i suport d’informació i d’una agenda oberta a través de l’app del #wasteinprogress per promoure trobades amb clients potencials.

L’Espai Empresa permetrà a les companyies que siguin presents al Fòrum a arribar més fàcilment al públic especialitzat, a adquirir i compartir coneixement, a ampliar la xarxa de contacte i a generar noves oportunitats de negoci, entre altres.   

App #wasteinprogress: relació B2B (business to business, d’empresa a empresa)

Tots els inscrits al Fòrum es podran descarregar l’aplicació de mòbil #wasteinprogress. Es tracta d’una eina per a la relació B2B (business to business, d’empresa a empresa) entre les empreses, l’administració i els professionals.

A través de l’app, es podrà consultar informació general, el programa i l’accés al Fòrum. També es podran programar reunions amb els ponents de Turisme for Progress i del Fòrum Innovació. A més, inclourà els contactes de totes les empreses i assistents.

Alhora, l’aplicació permetrà inscriure’s als workshops, tenir una agenda de trobades i reunions programades i enviarà notificacions i avisos personalitzats.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Notícia
Crònica dels 3 dies de trobada a Girona

El 5è #wasteinprogress s'ha celebrat a Girona del 18 al 20 d'abril. Els sistemes eficients de recollida de residus, claus per a assolir els índexs europeus de reciclatge.

Notícia

La innovadora iniciativa per reutilitzar gots a Aarhus, l’impost afegit en comprar envasos d’un sol ús de Tübingen i l’estratègia de Tallin per reduir els residus en esdeveniments públics, protagonistes a la segona jornada del #wasteinprogress. 

Butlletí