La muntanya de Sant Miquel de Setcases serà un parc natural

Sostenible.cat

08/11/2010 - 00:00

El Departament de Medi Ambient s'ha compromès a estudiar la creació d'un parc natural a la muntanya de Sant Miquel de Setcases, al Ripollès. És un acord al qual s'ha arribat després d'un procés de participació en què han intervingut els veïns de la zona, i que vol convertir el conjunt de les capçaleres dels rius Ter i Freser, que actualment tenen consideració d'espai d'interès natural, en un espai encara més protegit. El futur parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, s'estendrà al llarg de cinc municipis de la comarca del Ripollès. La muntanya de Sant Miquel ocupa una gran part del terme municipal de Setcases, però també hi ha parts del parc a Queralbs, Ribes de Freser, Toses i Vilallonga de Ter. Aquest ha estat el primer procés participatiu sobre un bosc públic a Catalunya.

El director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge a Girona, Emili Santos, ha explicat aquest divendres els resultats del procés als alcaldes de la comarca. Els participants del procés van coincidir ràpidament en la importància dels valors naturals de la muntanya i van reiterar que la gent de la zona és qui ha de decidir què s'hi ha de fer. Tot i que en un primer moment es va parlar de crear un parc nacional, aviat es va descartar la idea ja que aquesta figura de màxima protecció comportaria moltes restriccions en els usos de la muntanya. En canvi, la figura de parc natural permetia fer compatible aquests usos amb la preservació del patrimoni natural. La declaració, a més, comportarà un augment de les inversions directes de l’Administració i un augment de visitants a la zona. 

Per a consensuar les propostes dels ciutadans, es van celebrar dues sessions de debat al mes de maig, en què es van donar a conèixer als veïns els instruments de planificació i gestió del bosc. Se'ls va preguntar si consideraven que els plans de gestió de la muntanya eren adequats, si estava prou garantida la conservació dels valors naturals, quins usos haurien de prevaldre o si té sentit fer un aprofitament forestal del bosc. 

Més informació aquí

Municipis: 

Relacionats

Article

Aquesta iniciativa sobre sostenibilitat, energies renovables i gestió ambiental, s'implementa sota el paraigua dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Butlletí