La Generalitat estudia incrementar l'àrea protegida contra la contaminació lumínica al Montsant i incloure municipis de les Muntanyes de Prades

Font: Generalitat de Catalunya

19/02/2020 - 16:00

També es planteja augmentar la protecció al sector nord-occidental del país, especialment al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha realitzat durant l’any 2019 mesures de la qualitat del cel nocturn en el marc de les campanyes anuals que realitza per conèixer l’impacte de la contaminació lumínica al país i aplicar millores per evitar-la. Els resultats estan permetent detectar els espais naturals que conserven millors condicions de qualitat del cel nocturn per impulsar projectes de protecció.
 
L’àrea del Montsec i el Parc Natural del Montsant tenen una protecció específica envers la contaminació lumínica. Mitjançant la declaració de Punt de referència, per aconseguir mantenir i millorar les seves condicions ambientals, s’ha creat en el seu entorn una extensa àrea d’influència. En aquestes zones es porta a terme un pla de millora de l’enllumenat exterior per tal que sigui d’unes característiques que minimitzin l’impacte sobre el medi nocturn. 
 
Al Montsant, s’estudia incrementar l’àrea protegida contra la contaminació lumínica, incloent-hi municipis de les Muntanyes de Prades. Els alcaldes de deu municipis d’aquest entorn han mostrat interès en el procés de protecció envers la contaminació lumínica.
 
D'altra banda, les mesures de la part nord-occidental del país han proporcionat resultats de gran qualitat. Es planteja augmentar la protecció especialment al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Parc Natural de l’Alt Pirineu.
 
Al sud, s’ha avaluat el Parc natural dels Ports, on s’han obtingut valors de qualitat excel·lent també, però que reculen clarament en apropar-se a la costa. Les mesures al Delta de l’Ebre proporcionen valors de qualitat més baix, degut a la clara influència de la costa i les zones més urbanitzades.

 

 
Etiquetes: 

Relacionats

Opinió

Si una cosa ens ha demostrat el confinament, des d’una perspectiva ambiental, és com serien els nostres barris i carrers sense la pressió del vehicle privat. I avui tenim l’oportunitat de fer d’aquesta realitat excepcional una realitat diària. Però això només serà possible si destronem l’hegemonia de la mobilitat privada a Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

Notícia

Reclamen que els carrers siguin per a les persones i no per als cotxes i defensen que mesures com les que ha implantat Barcelona reservant carrils per als vianants, per exemple, es queden curtes i haurien de ser permanents.

Notícia

El desconfinament gradual de la població -i, per tant, l'augment de la mobilitat i la represa de l'activitat- està afectant negativament la qualitat de l'aire a les comarques gironines. I és que, des que el 4 de maig va començar la fase 0, contaminants atmosfèrics com els òxids de nitrogen i l'ozó troposfèric han recuperat els nivells habituals, previs a la situació excepcional d'aturada general a causa de la pandèmia de la COVID-19.

Butlletí