La fi de l'era dels combustibles fòssils?

COP28
11/12/2023 - 17:33

A la recta final de la COP28, Antonio Guterres, secretari general de les Nacions Unides, obre la porta per a la fi dels combustibles fòssils: "No tots els països ho han de fer alhora".

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha afirmat aquest dilluns que l'èxit de la Cimera del Clima de Dubai, COP28, passa inevitablement per assolir un acord sobre la fi dels combustibles fòssils, encara que va obrir la porta que aquest es faci a diferents velocitats en funció del país.

"La COP cobreix molts aspectes, però un central de l'èxit, al meu entendre, serà que arribi a un consens sobre la necessitat d'eliminar els combustibles fòssils en línia amb el límit d'1,5 graus. Això no significa que tots els països hagin de ser fer-ho alhora", va dir Guterres en una multitudinària compareixença davant la premsa.

Quan queden unes 24 hores per a la fi oficial de la COP28, "encara queden unes quantes bretxes per tancar", ha lamentat el secretari general de les Nacions Unides, que ha dit als negociadors que és el moment de demostrar "màxima ambició i màxima flexibilitat". 

"Hem d'oferir un pla clar per triplicar les energies renovables, duplicar l'eficiència energètica i centrar-nos a abordar la causa fonamental de la crisi climàtica: la producció i el consum dels combustibles fòssils", una transformació que, per descomptat, "no es produirà de la nit al dia", va puntualitzar.

En aquest punt, ha subratllat que també cal abordar les necessitats dels països en desenvolupament que depenen en gran manera de la producció de combustibles fòssils i que la transició ha de tenir en compte "el principi de responsabilitats comunes però diferenciades i les respectives capacitats en funció de les circumstàncies nacionals".

 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
COP28

La Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP28) ha conclòs amb un acord que assenyala el "principi de la fi" de l'era dels combustibles fòssils en asseure les bases per a una transició ràpida, justa i equitativa, recolzada per fortes retallades de les emissions i un augment del finançament.

Notícia

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. 

Notícia
COP28

La COP28, la conferència sobre el canvi climàtic de l'ONU d'aquest any, és una oportunitat crucial per prendre el rumb correcte i accelerar l'acció per fer front a la crisi climàtica, tenint en compte els rècords de les temperatures a nivell mundial i els fenòmens temporals extrems que afecten la població del planeta. 

Butlletí