La Diputació i La Caixa restauren espais al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Redacció

27/12/2010 - 00:00
La Diputació de Barcelona i l'Obra Social La Caixa han iniciat l'enderroc del xalet de la Castanyeda i la retirada de restes de construccions, vials i deixalles a la zona de l'antiga urbanització il·legal del Mas de la Mata, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Els treballs formen part d'un dels projectes executius del Programa 2010 del Conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa" per a la conservació dels espais naturals inclosos en el Pla Director de la finca de Can Mata, propietat de la Diputació de Barcelona i situada al cor del Parc Natural.

L'any 2008 es va redactar un Pla Director de la finca de Can Mata amb l'objectiu de definir i planificar les actuacions necessàries per recuperar els espais degradats, degut a la presència de construccions en aquesta zona. D'una banda, diverses edificacions i vials d'accés a la urbanització del Mas de la Mata, construïdes de forma il·legal al llarg dels anys setanta i deshabitada des de fa anys. D'una altra, el xalet de la Castanyeda, adquirit per la Diputació de Barcelona, a la vora de la casa de la Mata, sense cap valor arquitectònic i ubicat en un entorn de gran valor natural i paisatgístic.

Aquest Pla Director s'ha d'anar desenvolupant en successius projectes executius. El primer d'ells s'ha iniciat aquesta tardor i es realitza en el marc del Programa 2010 del Conveni de Col·laboració entre l'Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Barcelona.

En aquesta primera fase les principals actuacions són l'enderroc del xalet de la Castanyeda (habitatge aïllat de 100 m2 i dues plantes), i la retirada de restes de construccions, vials i deixalles a la zona de l'antiga urbanització il·legal del Mas de la Mata.

Al mateix temps, es duen a terme diverses accions d'ordenació de l'entorn i de restauració del medi natural i el paisatge, que complementen l'eliminació de les construccions. Aquestes són: la restauració integral de l'entorn de les edificacions enderrocades, la millora del ferm per reduir els processos erosius en diversos itineraris excursionistes, l'arranjament de punts d'aigua (impermeabilització de la bassa del camí de la Coma d'en Vila i adequació com a bassa biològica de l'abeurador de la Coma d'en Vila), la millora de la pista de Matarrodona i del seu entorn, la millora sanitària de l'Alzina del Vent (arbre d'important valor ecològic per les seves dimensions i edat, en el que cal realitzar una poda de les branques mortes i frenar l'acció de diverses plagues) i la construcció d'un baixador a la Coma d'en Vila (per poder accedir a les feixes de conreu recentment recuperades).

Les actuacions d'aquest projecte les realitza una empresa especialitzada en feines de restauració ambiental ("TALHER, SL"), en col·laboració amb un Centre Especial de Treball de Terrassa ("Centre de jardineria L'Heura, SL"), que treballa amb discapacitats psíquics i persones amb trastorns mentals.

L'empresa especialitzada realitza les feines que impliquen intervenció de maquinària o de treballadors especialitzats, i l'entitat social (amb la participació d'una colla de quatre treballadors) realitza les feines que requereixen mà d'obra menys especialitzada. En total, es preveu realitzar una inversió de 62.922,85 €.

Relacionats

Notícia

El ple municipal de l’Ajuntament d’Avià ha aprovat una ordenança per regular l’accés i l’ús públic del medi natural. Es regulen accions com aparcar en camins rurals, abandonar deixalles, fer malbé zones de cultiu o molestar els animals.

Butlletí