La Diputació de Barcelona aprova 50 milions d'euros per finançar inversions municipals per lluitar contra el canvi climàtic

05/04/2022 - 20:00

El Ple de la Diputació de Barcelona a aprovat el programa Renovables 2030, que impulsa actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions locals de gasos d’efecte d'hivernacle i en la reducció dels costos energètics locals.

La Diputació de Barcelona va aprovar l'any 2019 una declaració institucional sobre l’emergència climàtica l'any 2019 i és la primera entitat coordinadora del Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia, amb uns objectius de reducció del 55 per cent de les emissions de CO2 per a l’any 2030 i assolir la neutralitat climàtica l’any 2050 als municipis de la província de Barcelona. El Programa sectorial Renovables 2030 dona resposta als acords de la declaració d'emergència climàtica i forma part del Projecte transformador Renovables 2030.

L’objectiu del programa és el de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels equipaments i infraestructures locals, augmentar la producció d’energia renovable i millorar l’eficiència energètica i la reducció de consum de l’enllumenat públic. 

És per aquest motiu que el diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha qualificat el programa "d’històric perquè reduirà les factures del món local en 10 milions d’euros i permetrà estalviar 26.000 tones l’any de CO2; avui és un dia molt important per la Diputació i per l’Àrea d’Acció Climàtica: l’acció es demostra en els pressupostos i aquests pressupostos demostren aquesta acció".,En els tres propers anys la Diputació finançarà inversions per realitzar obres d’alt impacte en la lluita contra el canvi climàtic, que són els projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques de més de 80kWp, d’instal·lació de calderes de biomassa de més de 80kW i totes aquelles actuacions de millora de l’eficiència d’enllumenat públic que contemplin canvis d’un mínim de 300 punts de llum.

El programa sectorial Renovables 2030 va dirigit als ajuntaments de la província i, també, als ens supramunicipals en cas que tinguin competències en la gestió dels residus o en el cicle de l’aigua, com a gestors d’instal·lacions on es puguin dur a terme aquestes actuacions d’alt impacte.

El programa sectorial format part del projecte transformador Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona, que vol implantar les energies renovables i les comunitats energètiques als municipis de la província de Barcelona per avançar cap a una economia descarbonitzada i menys deslocalitzable. El mateix projecte transformador inclou un altre programa d'inversions executades pels ens locals dotat amb 12 M€, el Programa sectorial d'actuacions per fer front a l'emergència climàtica; i també inclou inversions d'execució directa per la Diputació de Barcelona, amb cofinançament dels fons FEDER, per valor de més de 5 M€ en els projectes Biomassa pel Clima i Feder Fotovoltaica.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) 2023 de la Diputació de Barcelona, que estarà en marxa del 21 de juny al 31 d’agost.

Entrevista
Joan Vila, autor de 'La fi de l'abundància'

En el llibre La fi de l’abundància, publicat per Icària Editorial, Joan Vila parla de la necessitat d’adoptar un creixement sostenible per aconseguir un benestar eficient i frugal.

Notícia

Les ciutats necessiten revertir la pèrdua de biodiversitat en entorns urbans en el context de crisi climàtic.

Butlletí