Impuls al "dret a reparar" els electrodomèstics: que durin més i contaminin menys

Font: CCMA

23/10/2019 - 08:00

Que els electrodomèstics durin més i siguin més sostenibles. Aquesta és la premissa de la nova normativa que ha adoptat la Comissió Europea que, per primera vegada, introdueix mesures sobre la reparació i el reciclatge d'aquests aparells.

Afecta a televisors, refrigeradors, rentadores i rentavaixelles. Ara disposaran hauran de complir noves mesures ecològiques per reduir tant l'impacte en el medi ambient com la factura energètica.

També es plantegen noves exigències en el temps de funcionament dels aparells d'il·luminació.

És la primera vegada que les normes s'enfoquen a la reparabilitat i la durabilitat dels electrodomèstics.

Per allargar la vida útil d'aquests productes, les peces de reposició hauran d'estar disponibles "durant un llarg període de temps després de comprar-los".

En el cas dels refrigeradors aquest període haurà de ser d'un mínim de set anys i en el cas de rentadores i rentavaixelles, de deu.

La directora de l'Associació Europea de Consumidors, Monique Goyens, és totalment partidària d'aquestes mesures: "Els nous requisits de reparació ajudaran a millorar la vida útil dels electrodomèstics del dia a dia que ara mateix fallen molt aviat." "És crucial que descartem l'actual tendència al malbaratament, que esgota els recursos naturals i buida les butxaques."

Les mesures també pretenen millorar el mercat de les reparacions i, per això, els fabricants hauran d'assegurar la disponibilitat d'informació sobre la restauració i el manteniment per als reparadors professionals.

Una altra obligació que hauran de complir els fabricants és que hauran d'entregar les peces de reposició en un termini màxim de 15 dies hàbils. A més, aquestes peces s'hauran de poder canviar amb eines comunes i sense malmetre l'electrodomèstic.

Les mesures aprovades per la UE han de permetre un estalvi energètic de 167 TWh anual per al 2030. La Comissió Europea ho compara al consum anual d'energia a Dinamarca en un any. A més suposa la reducció de 46 milions de tones de CO2.

A la butxaca, es pot traduir en 150 euros l'any de mitjana per consumidor.

La normativa, pendent de publicar-se, entrarà en vigor l'any 2021 i serà una manera de lluitar contra l'obsolescència programada, quan els aparells deixen de funcionar per la fallada d'algun component que ja està prevista pel fabricant i no es pot reparar.

Les associacions de consumidors i usuaris celebren aquesta iniciativa però reclamen que també s'estengui als dispositius electrònics com els mòbils, tauletes, ordinadors i consoles.

L'anomenat dret a reparar sorgeix del moviment de les associacions de consumidors com a resposta a la tendència, sobretot en el sector tecnològic, en què els aparells estan dissenyats de tal manera que només els pot reparar el mateix fabricant.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Entrevista
Albert Planell Saurí, director de l'Agència de Residus de Catalunya

Butlletí