"Let's clean up Europe!": Recollida de deixalles a les platges de Sitges

diumenge, 12 maig, 2024 - 10:00 a 13:00
Centre d'Estudis del Mar (passeig Marítim, 72. Sitges)

Recollida de residus a les platges de la Barra, Terramar, les Anquines, el Cellerot i els Grills de Sitges on donarem visibilitat a la greu problemàtica de les deixalles marines.

Activitat organitzada en el marc de la trobada europea de neteja d'espais naturals Let's Clean up Europe amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sitges, el Festival de Terramar i Nootka Kayak & Sup.

Activitat per a tots els públics

 

Descripció de l'activitat

El punt de trobada serà a les 10 h al CEM (Passeig marítim, 72 de Sitges). 

10:00 h Benvinguda i presentació de l'activitat: al punt d'informació del CEM se us assignarà la vostra zona de recollida de deixalles i se us facilitarà tot el material necessari. 

10:30 h – 12:30 h: Recollida de residus a les platges de la Barra, Terramar, les Anquines, el Cellerot i els Grills de Sitges.

12:30- 13:00: Pesatge de totes les deixalles recollides i tancament de la jornada. 

 


 

La problemàtica de les deixalles marines

La presència de residus i productes contaminants a platges, mars i oceans es presenta com un dels reptes més importants per la sostenibilitat d’uns ecosistemes cada vegada més fràgils i amb una pèrdua de biodiversitat i transformació alarmant.

Els plàstics i els microplàstics constitueixen una de les puntes d’aquesta problemàtica ja que engloben a tots els ecosistemes litorals i marins afectant a gran part de les espècies que hi viuen.

S'estima que l'any 2050 la quantitat de plàstics al mar pot ser superior a la de peixos. Una bona mostra d'aquesta problemàtica és l'existència de grans illes flotants de deixalles marines i plàstics que per la influència dels corrents es concentren a determinades zones marítimes del Pacífic i de l'Índic. 

El pas del temps i l'erosió produïda per les onades i el sol fragmenta els residus plàstics en microplàstics que passen a formar part de la cadena tròfica de les espècies marines ocasionant greus perjudicis per la seva supervivència. 

Podeu trobar informació sobre la problemàtica dels microplàstics a mars, oceans i platges al monogràfic de la revista Sostenible.

Si us sumeu a la campanya Let's Clean Up Europe a les platges de Sitges estareu contribuint a donar visibiliat a la necessitat de tenir cura dels nostres espais naturals. 

 

Inscripcions

Formulari d'inscripció 

És una activitat a l'aire lliure, recordeu de portar gorra, ulleres de sol, aigua i crema solar. Des de l'organització us facilitarem tot el material necessari per recollir les deixalles de la platja. 

 

 Activitat Edunauta

Aquesta activitat se suma al projecte Passaport Edunauta  promogut per l'Ajuntament de Sitges que treballa per a la igualtat d’oportunitats educatives fora de l’àmbit escolar. 

 

Organització i col·laboracions

Activitat organitzada des del Centre d'Estudis del Mar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sitges i El Festival Jardins de Terramar  i Nootka Kayak & Sup 

La dinamització de l'activitat comptarà amb la participació dels educadors ambientals de l'Associació Edulis 
que neix amb l’objectiu de fomentar  el coneixement del medi ambient i la natura.

 


 

Organitzador: 
Centre d'Estudis del Mar de Sitges
Municipis: 
Categories: 
Reciclatge/Residus

Relacionats

Notícia

Comença la campanya per fomentar la recollida selectiva als habitatges d’ús turístic a Sitges.

Notícia

La ciutadania està convidada el cap de setmana, del 10 al 12 de maig, a sumar-se en accions per recollir i comptabilitzar els residus abandonats en el medi. L’Agència de Residus de Catalunya coordina la campanya a casa nostra, en la qual participen 451 entitats de 242 municipis en 38 comarques.

Butlletí