Finalitzada la primera coberta guanyadora del concurs de cobertes verdes de Barcelona

Font: Ajuntament de Barcelona

11/11/2018 - 19:04

Es tracta del primer projecte finalitzat dels deu que van guanyar el concurs de cobertes verdes. La resta de cobertes guanyadores del concurs celebrat el juny de 2017 estan en procés de construcció i es preveu que finalitzin al llarg de l'any vinent.

La coberta verda del conjunt de les escoles Salesians de Sarrià ja està acabada. Es tracta del primer projecte finalitzat dels deu que van guanyar el concurs de cobertes verdes. Amb aquesta coberta, el districte de Sarrià-Sant Gervasi guanya 191m2 de superfície verda. L’objectiu d’aquesta actuació és la integració del verd en un entorn molt dur actualment, la millora de la visibilitat des de tots els àmbits de l’escola, i la generació d’energia renovable per contribuir a l’adaptació al canvi climàtic.

La coberta dels Salesians es troba al passeig de Sant Joan Bosco, en un conjunt edificat que tanca perimetralment una gran illa de cases amb dos patis situats a diferent nivell. Aquest espai s’ha fet transitable i accessible i s’hi ha plantat una sèrie de plantes entapissants, arbustos a les baranes, com l’espígol, i plantes enfiladisses als murs. Tot plegat creant un espai d’estada amb un gran impacte visual sobretot per les aules de l’escola.

L’execució del projecte ha tingut un cost de 45.000 € i serà utilitzat com un espai de pràctiques de tots els estudiants i específicament pels alumnes del grau de renovables. Les plaques fotovoltaiques han estat instal·lades pels mateixos estudiants, de manera que, a banda d’aprofitar l’energia produïda, és un recurs pedagògic.

El projecte acabat també compta amb un sistema de reg per degoteig amb sensors d’humitat i un hotel d’insectes que ajudarà a la pol·linització de les espècies vegetals.

Més cobertes en marxa
Finalitzada la coberta dels Salesians, les nou cobertes restants del concurs de cobertes verdes realitzat l’any passat es troben en procés de construcció i es preveu que es concloguin al llarg de l’any vinent.

L’Ajuntament de Barcelona va impulsar el juny del 2017 el concurs de cobertes verdes, una iniciativa per aconseguir promoure la implantació de nous terrats verds, finançant l’elaboració de 45 projectes tècnics i premiant 10 cobertes verdes en edificis d’habitatges, equipaments docents, sanitaris o d’altres usos. Tots ells amb un fort impacte ambiental, social i paisatgístic. La primavera de 2018 es van conèixer els guanyadors i els 9 projectes restants estan en execució.

Aquestes 10 cobertes privades que aportaran més de 4.000 m2 de nou verd se sumen a les cobertes ja realitzades anteriorment en edificis municipals com ara al Mercat de la Vall d’Hebron, a la Biblioteca Zona Nord o a la Biblioteca Joan Maragall, fet que permet assolir el compromís municipal adquirit en la mesura de govern d’impuls de la infraestructura verda urbana.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’i.lab, el laboratori d’innovació urbana, sostenible i social de Barcelona, llança un nou repte, en col·laboració amb l’Agència de l’Energia i la Fundació BIT Habitat, per impulsar el desenvolupament de paviments generadors d’energia renovable. El projecte guanyador rebrà una subvenció de 30.000 euros per posar en marxa una prova pilot a la ciutat.

Entrevista

Barcelona està desplegant la naturalització de la ciutat a través de la gestió ecològica dels espais verds. Aquest canvi cultural s’està fent de manera gradual però amb la seguretat que és un camí de millora de la salut de l’ecosistema urbà i amb ell de les persones que l’habiten. Izaskun Martí, directora de conservació d’espais verds i biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, ens explica els procediments concrets per promoure la biodiversitat vegetal i animal a la ciutat, els reptes i els objectius que impulsen aquest canvi de filosofia.  

Notícia

Si el projecte de les “superilles” s’apliqués íntegrament, la ciutat de Barcelona podria evitar cada any 667 morts prematures, la majoria a causa de la disminució dels nivells de contaminació atmosfèrica (NO2). Són algunes de les conclusions d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), el qual estima que la implementació de les 503 “superilles” previstes inicialment reduiria els nivells anuals de contaminació atmosfèrica un 24%.

Butlletí