Extreure biomassa per a usos energètics reduiria els incendis fins en un 60%

07/04/2016 - 14:00

Investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), el CREAF, el CSIC i la UAB han predit que si s’extreu biomassa per a bioenergia, per produir estella o pèl·lets, es podria arribar a modificar de manera important el règim d’incendis. Els resultats de l’estudi permeten considerar aquest tipus d’extracció com una estratègia eficient i econòmica per tractar de reduir el combustible forestal.

L’estudi s’ha publicat a la revista Ecosystems i es basa en un model que reprodueix les interaccions entre el foc, la vegetació i l’extracció de biomassa en un paisatge mediterrani. Així han arribat a la primera avaluació quantitativa d’aquesta pràctica a mig termini (fins al 2050). Segons Adrián Regos, autor principal de l’article, l’extracció de biomassa pot arribar a ser una estratègia eficaç de prevenció d’incendis “sempre i quan es tinguin en compte la ubicació dels tractaments, la intensitat, i la capacitat del cos de bombers d’aprofitar les oportunitats creades”.

En aquest sentit, l’article apunta a que potencialment es podria “reduir la superfície cremada, especialment si l’extracció de biomassa s’ubica de manera estratègica en àrees d'alt risc d’incendi, i segons els models, podria arribar a suposar fins a un 60% de reducció”. A més, conclou que tota aquesta informació “serviria de pedra angular per a que els programes de prevenció d'incendis implementin i optimitzin els tractaments de reducció de combustible de la manera més eficient”.

Una oportunitat per fer convergir boscos, economia i energia
L’estudi també posa de manifest les sinergies que podria presentar aquesta estratègia amb les polítiques socioeconòmiques i energètiques, enfortint el vincle entre el sector forestal i l’energètic. L’ús de la bioenergia està creixent i vincular-lo amb una política de consum de proximitat podria afavorir la manca de gestió forestal en molts punts del territori. Incentivar aquesta gestió tant a nivell públic com privat implicaria nous models de governança a nivell local, especialment en aquelles polítiques vinculades als fons europeus de desenvolupament rural i regional (FEDER i FEADER), que són les que més potencial tenen. 

Entre les consideracions que els autors fan al respecte, no només ressalta el benefici socioeconòmic de la biomassa en sí, sinó “l’efecte positiu d’aquesta activitat en una possible reducció del cost d’extinció dels incendis”, tal i com recorda Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i un dels impulsors de l’estudi. Per aquest motiu, també consideren oportú recordar que és necessari combinar pràctiques d'extracció de biomassa amb altres tractaments de reducció de combustible acumulat al sotabosc, ja siguin mecànics o mitjançant cremes prescrites, aquelles en que s’aplica foc intencionat i controlat al sotabosc amb aquest propsit.

Fotografia: Imatge d’un bosc en ple de procés d’extracció de fusta (Autor: CTFC)

Més informació a:

A. Regos, N. Aquilué, I. López, M. Codina, J. Retana, L. Brotons (2016)  Synergies Between Forest Biomass Extraction for Bioenergy and Fire Suppression in Mediterranean Ecosystems: Insights from a Storyline-and-Simulation Approach. Ecosystems. DOI: 10.1007/s10021-016-9968-z


 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Notícia

L'AMB instal·la tres calderes de biomassa que escalfaran l'aigua i calefactaran una escola, una comissaria local, un complex escolar i esportiu i altres edificis municipals. La inversió, d'1,1 milions d'euros, s'integra en el Programa d'actuacions en paisatges naturals i urbans de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Notícia

ForestHEAT, impulsat en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), és un servei gratuït dirigit a municipis i a empreses subministradores de biomassa o de serveis energètics 

Butlletí