EUROCITIES premia el programa urbanístic 'estonoesunsolar' de l'Ajuntament de Saragossa

Redacció
05/11/2011 - 00:00
Els premis Eurocities reconeixen des de fa sis anys els èxits destacats dels ajuntaments pioners en projectes de regeneració urbana amb un enfocament de millora de la qualitat de vida per als ciutadans. Aquest any, en la conferència anual d'Eurocities, realitzada a Gènova, del 2 al 5 de novembre, s'han anunciat els tres guanyadors del 2011: Premi a la Cooperació ‘The Mill Island', Bydgoszcz (Polònia); Premi a la Participació ‘Esto no es un solar', Saragossa i Premi a la Innovació ‘Do-it-yourself houses', Rotterdam (Països Baixos). Segons ha dit Paolo Pissarello, president del jurat: 'els guanyadors d'aquest any demostren la capacitat de les autoritats locals per a dissenyar i implementar iniciatives de regeneració urbana que responen directament a les necessitats dels ciutadans. Planificant per a la gent s'estan creant ciutats més habitables'.

Cal destacar també la intervenció en la conferència del secretari general d'Eurocities, Paul Bevan, qui va dir: 'Les ciutats són les persones, no només dels edificis. Aquests guanyadors són líders amb l'exemple, mostrant com el desenvolupament urbà que respongui a les necessitats dels ciutadans crea l'orgull cívic i de la propietat'.

‘Estonoesunsolar'
Així doncs, el jurat internacional del premi  ha elegit el projecte 'estonoesunsolar', promogut per l'Ajuntament de Saragossa, com a millor projecte urbanístic en la categoria de 'participació'. El programa d'intervencions en solars presentat per Saragossa s'ha imposat a les altres dues iniciatives finalistes: la presentada per la ciutat alemanya de Frankfurt (The Heinrich-Lübke-Siedlung) i per la ciutat de Lisboa (tots - caminhada de Cultures).

El jurat ha valorat la intensa participació i implicació ciutadana en el desenvolupament del programa, l'efectivitat dels resultats obtinguts i la 'espontània' diversitat i varietat de cada intervenció.

'Estonoesunsolar' va néixer el 2009 en l'àmbit del Nucli Històric de Saragossa com un pla d'ocupació laboral per a aturats amb especials dificultats. Tot i que la finalitat fonamental de la proposta és la creació d'ocupació des de l'administració pública, un altre important objectiu de la proposta és actuar sobre la degradació dels solars que esquitxen la ciutat.

En aquest sentit, la participació és un altre dels elements fonamentals del pla. Destaca que tant el procés d'elecció dels solars, en el cas d'aquells que han estat o seran transformats com a espais d'ús públic transitori, així com la definició d'ús que es proposa per a cada un d'ells i la seva posterior gestió, és definit de la mà del teixit social de cada un dels barris on s'està o s'ha d'intervenir i de les juntes de districte.

Eurocities
Més de 50 membres de EUROCITIES han presentat projectes per als premis d'aquest any. Les entrades van ser jutjades per un jurat de cinc panells compost per un representant de cadascuna de les institucions de la UE, l'acadèmia, el sector no governamental, els mitjans de comunicació i la ciutat amfitriona de conferència.

Podeu trobar tots els detalls dels projectes preseleccionats en el lloc web de la conferència.

Cal destacar que amb més de 140 membres pertanyents a 36 països EUROCITIES és una plataforma per a compartir coneixement, idees i experiències a través de fòrums, grups de treball, projectes, activitats i esdeveniments, amb l'objectiu de treballar per un futur sostenible en què els ciutadans puguin gaudir d'una bona qualitat de vida.

El desenvolupament econòmic, l'energia i el medi ambient, els serveis públics, el canvi climàtic, les polítiques de cohesió, l'ocupació i els assumptes socials, cultura, educació, transport i mobilitat, informació i noves tecnologies, i governança i cooperació internacional són els àmbits d'actuació dels seus membres. Exerceix també com a lobby de les ciutats davant les Institucions Europees en els temes que els afecten.

Tota la informació sobre la Conferència Anual de EUROCITIES Gènova 2011 es pot consultar a www.eurocities2011.eu.

Relacionats

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Butlletí