EolicCat alerta de la paràlisi i deslocalització del sector eòlic a Catalunya

L'Associació reclama a la Generalitat la concreció immediata de les zones on poder instal·lar parcs
Font: EolicCat
16/02/2010

EolicCat, l'Associació Eòlica de Catalunya, alerta que el retard en la concreció de Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDPs) i el respectiu concurs per a l'adjudicació d'instal·lacions de parcs eòlics està provocant ja les primeres conseqüències negatives tant pel sector com pel desenvolupament futur de l'eòlica a Catalunya.

Segons els terminis establerts en el Decret 147/2009, pel qual es regulen els procediments administratius aplicables per a la implantació de parcs eòlics, el passat 28 de gener era la data límit per obrir la convocatòria del concurs català. Aquesta demora se suma als dos anys transcorreguts des que la Generalitat va anunciar la seva intenció de publicar un nou Decret eòlic, un període que ha comportat un estadi de moratòria eòlica tàcita pel que fa a la tramitació de nous projectes.

D'una banda, aquesta incertesa i lentitud a la qual s'enfronten les empreses vinculades a l'eòlica catalana està desembocant en la paralització i deslocalització del sector, afirma EolicCat. A més a més, la falta de marc legislatiu durant més de mig any, ha provocat que petits promotors i companyies d'enginyeria i consultoria, especialitzades en el sector eòlic, s'hagin vist obligades a dur a terme els primers acomiadaments i a desmuntar les seves infraestructures empresarials.

Pel president d'EolicCat, Ramon Carbonell, "sense una perspectiva de negoci clara a casa nostra, el sector eòlic mai podrà assolir un desenvolupament notable al nostre país; el que suposa desaprofitar un potencial existent a Catalunya que, ara per ara, només veu sortida i creixement a l'exterior".

D'altra banda, s'està posant en perill l'assoliment dels objectius marcats al Pla de l'Energia 2006-2015 que preveu 3.500MW operatius a la comunitat en 5 anys. A dia d'avui, Catalunya només disposa de 25 parcs eòlics en funcionament distribuïts per les demarcacions de Barcelona, Lleida i Tarragona que tenen una capacitat de generació de 654 MW. Segons Carbonell, "el sector està preocupat davant la incertesa del futur de l'energia eòlica a Catalunya"; pel que demana al Departament d'Economia i Finances de la Generalitat que "amb la publicació de les ZDPs també s'obrin les convocatòries de concurs per la instal·lació de parcs eòlics a les mateixes. D'aquesta manera, es podrà garantir l'estabilitat de les empreses catalanes vinculades a l'eòlica i l'estabilitat dels seus llocs de treball".

EolicCat també insta a tots els departaments competents en la tramitació de projectes eòlics a Catalunya a desencallar, accelerar i resoldre els tràmits de molts parcs que porten anys en tramitació i que encara no es poden construir per no disposar d'alguna de les autoritzacions necessàries. Una situació d'oblit administratiu en la qual es troben projectes que sumen una capacitat de generació elèctrica d'uns 1.800MW. Una paràlisi que no permet donar sortida a les inversions que suposen el total d'aquestes iniciatives pel territori i que van al voltant dels 2.500 milions d'euros, amb el corresponent impacte positiu en la creació de llocs de treball directes i indirectes.

--
Notícia relacionada:
Aprovat el nou decret regulador de la tramitació dels parcs eòlics i fotovoltaics

Relacionats

Notícia
L'Ajuntament de Lleida demana subvencions a dos fons europeus per promoure l'eficiència energètica i les energies renovables

La Fundació Lleida 21 s'encarregarà de gestionar-la i d'impulsar projectes com la licitació d'espais a teulades d'equipaments públics per a energia solar, l'assessorament en eficiència energètica i per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques
 

Notícia

Un centenar de persones provinents de diferents punts de Catalunya han participat al Fòrum Energia d’Ecoviure, la trobada sobre energies renovables que cada any reuneix professionals, experts i responsables de l’administració per posar en comú coneixements al voltant d’aquesta matèria.

Article

L'aprofitament tèrmic de l'energia solar consisteix en captar la radiació solar per augmentar la temperatura d'un fluid, generalment aigua, que s'acumula a aquesta temperatura fins que es necessita. 

Butlletí