Els participants en el projecte Manresa en simbiosi comencen a concretar col·laboracions

Font: Ajuntament de Manresa
17/06/2016 - 09:16

Va tenir lloc la segona jornada de treball del projecte Manresa en simbiosi sobre economia circular, amb la participació d'una vintena d'empresaris, que van començar a concretar col·laboracions en la línia de trobar noves oportunitats de negoci i convertir en recursos els residus no aprofitats.

El projecte Manresa en simbiosi va viure una sessió de treball amb empresaris de Manresa i comarca. Hi van participar més d'una vintena de representants d'empreses, així com el regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta. En el marc de la jornada es van tancar algunes col.laboracions entre empreses, per tal de reutilitzar residus de materials plàstics i retalls tèxtils, entre altres. També es van deixar obertes moltes altres possibilitats (compartir transports, reutilització d’embalatges, reciclatge de plastic per entrar de nou en procés, col.locació de treballadors especialitzats, promoció d’activitats amb energia gratuïta, ofertes d’espais de magatzem o activitats, etc).

Els empresaris van estar molt participatius durant la sessió. La majoria ja havien participat a la primera reunió, que va tenir lloc el gener passat. El projecte és una prova pilot que impulsa l'Ajuntament de Manresa i l'Agència de Residus de Catalunya, amb la col·laboració del Consorci de Residus del Bages,la Diputació de Barcelona, l'Associació d'Empresaris de Bufalvent i el Centre Tecnològic de Manresa.

Aquesta segona sessió va tenir lloc a la seu social de l'Associació d'Empresaris de Bufalvent. Es va iniciar amb la benvinguda als assistents que anirà a càrrec del regidor Jordi Serracanta; i amb el recordatori dels conceptes base del projecte i les sinergies detectades en la primera sessió de treball en la qual van participar disset representants d'empreses de Manresa i comarca.

Posteriorment, diversos empresaris i el Consorci de Residus del Bages van explicar casos reals d'experiències en marxa per al reaprofitament de recursos, i es v afer una ronda anomenada residus-recursos, en la qual tots els assistents van especificar tres recursos sobrants i els tres recursos que necessiten les seves empreses en el procés productiu.

Tot seguit, es van fer taules de treball distribuïdes d'acord amb els diferents recursos que utilitzen les empreses com són els plàstics, els orgànics, o els petits estocs. Les taules de treball van ser un interessant un punt de trobada per a empreses, per tal de poder desenvolupar iniciatives compartides que puguin desembocar en nous negocis.

Manresa en simbiosi

Manresa en simbiosi va ser presentat el novembre de 2015 i té com a objectiu implementar a Manresa el primer projecte de simbiosi industrial a Catalunya per a maximitzar l'eficiència en l'ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.

La simbiosi industrial és una nova estratègia empresarial que consisteix en unir diverses indústries i entitats  -tradicionalment separades- en una sola xarxa on es busquin i es posin en marxa solucions innovadores, dins un mateix territori, per tal de maximitzar l'ús dels recursos: materials, energia, aigua, béns, experiència, logística... per tal d'avançar cap a l'economia circular.

A través de la xarxa s'identifiquen oportunitats de negoci que donen lloc a transaccions comercials rendibles gràcies a: donar valor afegit a recursos sobrants; trobar solucions innovadores a la provisió de recursos; i posar en comú el coneixement.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de les associacions veïnals, estan col·locant adhesius als contenidors de la ciutat amb informació de com es fa correctament l’abocament i recollida de residus voluminosos,  ja sigui a través del servei específic porta a porta mitjançant una trucada prèvia al telèfon 010 o bé utilitzant la deixalleria a Bufalvent.

Notícia

Una cinquantena de persones assisteixen a una jornada organitzada pel Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa en el marc del projecte ‘Indústria Circular al Bages’. En la sessió es van exposar eines, idees i projectes vinculats a l’estratègia de la servitització, que planteja el procés de canvi a través del qual les empreses passen de la venda únicament de productes a oferir productes amb valor afegit, en què el valor que enriqueix el producte és un servei associat.

Notícia
Ho ha fet en el marc de la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Al web de l'Ajuntament de Manresa s'hi ha inclòs un apartat específic destinat a la Setmana de Prevenció de Residus, en el qual tothom que ho vulgui podrà consultar quins són els diferents tipus de residus que es generen de forma habitual.

Butlletí