Els parcs naturals de l'Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró inicien el procés per adherir-se a la Carta Europa de Turisme Sostenible

15/04/2021 - 10:59

El Parc Natural de l’Alt Pirineu  i el Parc Natural del Cadí-Moixeró han acordat iniciar el procés per adherir-se a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). La Carta a Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits és una iniciativa de la Federació EUROPARC, organització que reuneix Espais Naturals Protegits de 38 països europeus. EUROPARC és l’entitat gestora que concedeix l’adhesió a la CETS als espais protegits, en els quals verifica que hi ha un compromís per aplicar els principis del turisme sostenible.

És un mètode i un compromís voluntari; la CETS orienta els gestors dels espais naturals protegits i les entitats i empreses turístiques per definir les seves estratègies de desenvolupament de manera conjunta i participada.

L’objectiu és augmentar el coneixement sobre l’espai protegit i donar suport a la seva preservació, al mateix temps que es treballa per millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística del espais protegits i la seva àrea d’influència, tenint presents les necessitats de l’entorn, de la població i les empreses locals i dels visitants.

Actualment, tots dos parcs naturals preveuen constituir en breu cadascú un grup de treball i un fòrum, que durant aquest 2021 definirà l’àmbit d’actuació de la CETS i treballarà amb l’elaboració d’una diagnosi del patrimoni natural, històric i cultural. També s’avaluarà aspectes com la infraestructura de turisme existent, els visitants actuals i els mercats de futur potencial, així com els efectes sobre el medi ambient, l’economia i les comunitats locals, entre altres.

Tot plegat, servirà per dissenyar un Pla estratègic i un pla d’acció per al foment i la gestió del turisme sostenible per presentar a finals del 2022 formalment a EUROPARC la candidatura dels dos parcs a la CETS.

A partir d’aquí, s’inicia l’auditoria i la certifcació per part d’Europarc i l’inici de l’execució del Pla d’acció. Es preveu que aquesta fase es pugui desenvolupar a partir del 2023. L’any 2024 es preveu que les empreses turístiques també puguin sol·licitar la seva adhesió a nivell voluntari i individual. Les empreses adherides disposaran d’eines útils per la seva sostenbilitat, així com suport tècnic, promoció en xarxa i una certificació de màxim prestigi internacional.

Els espais naturals protegits, empreses adherides i operadors turístics acreditats amb la Carta s’incorporen a la Xarxa de Destinacions Sostenibles, la xarxa europea més gran i antiga de la seva classe.

La CETS ha esdevingut per experiència la millor fòrmula de cooperació per que els diferents agents del territori d’un parc treballin plegats amb la finalitat de millorar la conservació del seu llegat natural i cultural i el turisme sostenible i de qualitat.


 

Relacionats

Notícia

Les aportacions per recuperar el cabal ecològic del riu Besòs –amb aigües provinents de la zona de l'estació de Baró de Viver (L1)– es remunten a un acord del 2007 entre TMB, l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Notícia

La Via Verda del Vallès abasta un total de 17 km, que van des del peu de La Mola fins a les portes del parc de Collserola, en un espai del qual també forma part l'Anella Verda. Aplega al seu pas els terrenys agroforestals que hi ha entre els sistemes urbans del riu Ripoll-Besos i de la Riera de Rubí- Llobregat; les planes que hi ha entre Sabadell i Terrassa; la Serra de Galliners, entre Rubí i Sant Quirze del Vallès; i també les que hi ha entre Cerdanyola i Sant Cugat.

Reportatge
Les instal·lacions hidroelèctriques per alimentar les fàbriques tèxtils al riu Llobregat van detonar la regressió del delta

Un estudi de la UPC revela que entre 1891 i 2000 el delta del Llobregat hauria retrocedit uns 800 metres, molt abans del desviament de la desembocadura per l’ampliació del port de Barcelona. El detonant de la regressió del delta es trobaria al s. XIX, amb la construcció de rescloses per a l’aprofitament de l’energia hidroelèctrica.

Butlletí