Els horts urbans, un projecte de futur que ja és realitat

Font: Ajuntament de Canet de Mar
05/02/2016 - 12:44

La iniciativa dels horts urbans que han dut a terme l’Ajuntament de Canet de Mar conjuntament amb GEA XXI i Fot-li Castanya de l’Associació Cultural Plataforma Odeon (ACPO) és ja tota una realitat. 

La iniciativa dels horts urbans que han dut a terme l’Ajuntament de Canet de Mar conjuntament amb GEA XXI i Fot-li Castanya de l’Associació Cultural Plataforma Odeon (ACPO) és ja tota una realitat. Es tracta de 15 horts d’aproximadament 50 m2 cadascun que s’han cedit a ciutadans de Canet en el marc d’unes bases públiques que han regit la selecció dels candidats tot prioritzant aquelles persones amb majors necessitats socials. En el Conveni signat entre l’Ajuntament i ambdues entitats es considera l’esmentat projecte d’un alt valor social i ambiental. Ambiental, ja que pot ser demostratiu de la viabilitat de desenvolupar activitats agrícoles de qualitat a Canet de Mar, activitats que, hores d’ara, estan patint una forta regressió que suposa l’abandonament progressiu de les finques agrícoles. Social, perquè pot servir a famílies o persones per conèixer l’ofici de pagès i obrir la possibilitat de desenvolupar la pràctica agrícola en un futur en altres terrenys.

Fruit d’aquesta col·laboració s’ha creat una comissió de gestió formada per representants de l’Ajuntament i de les entitats per tal de vetllar pel correcte funcionament d’aquests horts i del projecte en general. Per tal de fer efectiva aquesta coordinació, s’ha demanat la participació activa dels propis hortalans en la construcció d’aquest projecte, sigui a través de representants o del conjunt dels hortalans. L’objectiu és que els propis hortalans participin activament i de forma col•laborativa entre ells per tal d’ajudar-se mútuament i generar sinèrgies que beneficien a tothom.

Durant la última visita que s’ha fet als horts, aquest dimarts 26 de gener, per part del tècnic municipal de medi ambient, un membre de Fot-li Castanya i un dels hortalans més actius, ha permès constatar l’evolució dels mateixos i planificar les futures actuacions. S’ha pogut constatar per una banda que hi ha alguns horts que estan plenament actius i altres que, pel fet de tractar-se de l’època hivernal amb menys producció agrícola s’han deixat de treballar. Des de l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb els hortalans que tenen els seus horts per constatar aquesta situació, garantir la continuïtat i demanar que es treballin també a l’hivern. Per una altra banda hi ha 2 hortalans que renuncien per motius personals a continuar treballant aquests horts. Per cedir-los s’escollirà la persona de la llista d’espera. El segon hort que es deixa, no se cedirà i permetrà millorar la separació entre aquests terrenys públics i la bassa privada del sector nord.

Per una altra banda, es preveuen dur a terme noves actuacions per millorar el funcionament dels horts. A la part superior de la feixa, on hi trobem una franja de canyes, es netejarà per permetre situar-hi un espai dedicat a viver comú i un espai per compostar restes vegetals, tant útils per la feina del camp. A part seguiran plenament actius els espais amb els fems i amb el triturat provinent dels treballs de manteniment dels jardins públics de Canet.

Un dels objectius, com es deia, als horts, és crear sinèrgies, espais col·laboratius que permetin als que més saben a ajudar els més novells. D’aquesta manera aquest projecte creixerà fort i s’estabilitzarà amb el temps.

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Barcelona reparteix collita dels horts dels terrats municipals

La instal·lació impulsa aquesta acció de solidaritat de quilòmetre zero amb el doble objectiu d’ajudar aquells rubinencs i rubinenques que més ho necessiten durant l’estat d’alarma per coronavirus i d’evitar el malbaratament dels aliments cultivats

Notícia

L’Ajuntament de Rubí ha programat un curs pràctic de jardineria i horticultura dirigit a una dotzena de joves en risc d’exclusió social. L’objectiu d’aquesta formació, que s’impartirà als horts municipals de Cova Solera entre els mesos de març i maig, és oferir recursos a les persones participants perquè els sigui més fàcil trobar feina.

Notícia

L’Ajuntament de Lleida té la voluntat de convocar una nova edició dels Horts Socials a Rufea i, fins i tot, ampliar-lo a un major nombre de persones, després de l’èxit aconseguit amb aquesta primera experiència que han organitzat de forma transversal les regidories de Medi Ambient i Serveis socials entre famílies del barri de La Mariola.

Butlletí