El TSJC descarta suspendre la zona de baixes emissions a Barcelona

Font: Betevé

31/07/2020 - 10:21

El jutge posa la protecció de la salut per davant de l'interès particular de les dues entitats que van demanar mesures cautelars

Primer aval de la justícia a la zona de baixes emissions (ZBE) a Barcelona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat les mesures cautelars que van demanar la Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries i la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers per ajornar l’entrada en vigor de les multes de la ZBE. Les dues entitats van presentar un recurs contra l’ordenança municipal que va aprovar el ple a finals del 2019.

La Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries considera que la ZBE genera “perjudicis d’impossible reparació”. En l’auto, el jutge diu que no s’han provat i que “no té cap base” al·legar que milers de famílies quedarien arruïnades. Per tot plegat, desestima el recurs “prevalent l’interès general que exigeix la protecció de la salut i el medi ambient”.

Per la seva banda, l’altra entitat va al·legar que la ZBE és irracional perquè distingeix els vehicles contaminants dels que no ho són pel que fa a la data de matriculació i no en l’emissió de gasos. Per això, considera que “comporta un perill i genera un dany irreparable” a ciutadans i empreses de transport col·lectiu. El jutge admet que la ZBE pot causar danys significatius en alguns sectors, però afirma que posposar-la “compromet el dret a la salut i al medi ambient”.

Les primeres multes, el 15 de setembre

L’aval de la justícia arriba poques setmanes abans que es comencin a multar els vehicles contaminants que se saltin les restriccions de la ZBE. Les sancions arribaran el 15 de setembre només per a cotxes i motos particulars. Les furgonetes, camions i autocars tenen una moratòria fins a l’abril del 2021. La intenció inicial era imposar les primeres sancions l’1 d’abril, però l’estat d’alarma pel coronavirus va deixar en punt mort la mesura.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
La contaminació per ozó troposfèric és un problema recurrent a la Plana de Vic durant els mesos d’estiu, quan se supera amb freqüència els llindars d’avís i alerta. Amb tot, aquest 2020, encara sense episodis d’onada de calor, amb fortes pluges i la crisi sanitària, els valors són inferiors. De totes maneres es continua treballant per la millora de la qualitat de l’aire i ahir es presentava als ajuntaments el Pla d’Acció per a la millora de la Qualitat de l’aire que contempla 47 accions.
Notícia
Font: Ecologistes en Acció

Font: Ecologistes en Acció

Més de 150 professionals de la salut i científics dels principals centres catalans publiquen una carta oberta adreçada als alcaldes i alcaldesses alertant de l'augment d'emissions contaminants en les ciutats catalanes. Amb aquesta iniciativa es volen sumar a les demandes urgents de la Campanya ¨Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat!" —de la qual forma part Ecologistes en Acció de Catalunya—, per transformar la mobilitat insostenible, reduint de forma dràstica el vehicle privat.

Article

Així ho recull el Baròmetre semestral corresponent al mes de juliol de 2020, que s’ha elaborat a partir de 805 entrevistes telefòniques fetes entre el 3 i el 13 de juliol. El 94,7% dels enquestats veu positiu fomentar el transport públic, el 77,9% -vuit de cada deu- està d’acord amb l’ampliació de l’espai per vianants, i un 57,9% es mostra també partidari de construir més carrils bici.

Butlletí