El TSJC descarta suspendre la zona de baixes emissions a Barcelona

Font: Betevé

31/07/2020 - 10:21

El jutge posa la protecció de la salut per davant de l'interès particular de les dues entitats que van demanar mesures cautelars

Primer aval de la justícia a la zona de baixes emissions (ZBE) a Barcelona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat les mesures cautelars que van demanar la Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries i la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers per ajornar l’entrada en vigor de les multes de la ZBE. Les dues entitats van presentar un recurs contra l’ordenança municipal que va aprovar el ple a finals del 2019.

La Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries considera que la ZBE genera “perjudicis d’impossible reparació”. En l’auto, el jutge diu que no s’han provat i que “no té cap base” al·legar que milers de famílies quedarien arruïnades. Per tot plegat, desestima el recurs “prevalent l’interès general que exigeix la protecció de la salut i el medi ambient”.

Per la seva banda, l’altra entitat va al·legar que la ZBE és irracional perquè distingeix els vehicles contaminants dels que no ho són pel que fa a la data de matriculació i no en l’emissió de gasos. Per això, considera que “comporta un perill i genera un dany irreparable” a ciutadans i empreses de transport col·lectiu. El jutge admet que la ZBE pot causar danys significatius en alguns sectors, però afirma que posposar-la “compromet el dret a la salut i al medi ambient”.

Les primeres multes, el 15 de setembre

L’aval de la justícia arriba poques setmanes abans que es comencin a multar els vehicles contaminants que se saltin les restriccions de la ZBE. Les sancions arribaran el 15 de setembre només per a cotxes i motos particulars. Les furgonetes, camions i autocars tenen una moratòria fins a l’abril del 2021. La intenció inicial era imposar les primeres sancions l’1 d’abril, però l’estat d’alarma pel coronavirus va deixar en punt mort la mesura.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El municipi osonenc de Rupit i Pruit ha rebut el distintiu d’Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat, una qualificació que s’atorga a aquells municipis que tenen unes bones condicions per gaudir del medi natural nocturn i estan compromesos a desenvolupar una actualització de l’enllumenat cap a un model d’equilibri ambiental.

Notícia
 Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Per primera vegada, un estudi amb prop de 80.000 nens i nenes d’àrees urbanes de Catalunya analitza la relació entre diferents exposicions urbanes i la trajectòria de creixement de l’IMC.  La relació entre l’IMC i la contaminació atmosfèrica podria explicar-se ja que aquesta última podria afectar el creixement fetal per l’estrès oxidatiu i la inflamació, entre d’altres, així como afectar el metabolisme basal en nadons, que podria augmentar el risc d’obesitat en induir resistència a la insulina i alteracions hormonals.

Article

Peatge Urbà a Barcelona? Formació per a moviments socials. Aquesta xerrada/formació va ser realitzada el 17 de novembre en el marc de la campanya #RecuperemLaCiutat

Butlletí