El Regne Unit, Irlanda i Escòcia declaren l'estat d'«emergència climàtica» per l'escalfament global

Font: ABC i The Independent

11/05/2019 - 08:00
Manifestants d'Extinction rebellion a Londres (C) Reuters

El Regne Unit s'ha convertit en el primer gran país a reconèixer formalment l'estat de «emergència climàtica» en què es troba causa de l'escalfament global. 

El Parlament britànic ha aprovat, després d'un llarg debat, una moció presentada pel líder del partit Laborista, Jeremy Corbyn. El seu objectiu era reconèixer que el canvi climàtic és l'amenaça més existent en tots els àmbits de la vida, inclosa la seguretat nacional, l'economia, el benestar social i el medi ambient i, per tant, cal prendre mesures urgents.

La proposta comptava amb la reticència de la primera ministra britànica Theresa May, que va assegurar durant el debat que el canvi climàtic és un dels majors problemes als quals s'enfronta el món, però va mostrar els seus dubtes sobre l'ús del terme «emergència». No obstant, la proposta finalment va ser aprovada i rebuda amb gran estrèpit entre els dos milers de persones que esperaven el resultat de la votació a les portes del Parlament britànic.

Fa tan sols uns dies, els Governs d'Escòcia i Gal·les van ser els primers a reconèixer la «emergència climàtica», formant part d'una tendència que s'està estenent també per algunes ciutats dels EUA o el Canadà.

Al Regne Unit, el debat ha arribat després de les protestes que el moviment «Extinction Rebellion» ha portat a terme al país en les últimes setmanes, amb talls a les principals carreteres de Londres o actuacions en les que representaven la mort de la humanitat , que es van saldar amb més d'un miler de detinguts.

També ahir es va donar a conèixer una enquesta, realitzada per la consultora ComRes, que reflecteix que el 54 per cent dels britànics creuen que el canvi climàtic amenaça la nostra extinció com a espècie. La majoria van assegurar que estarien disposats a renunciar a un viatge a l'estranger l'any per ajudar a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Zero emissions

La Comissió sobre Canvi Climàtic, organisme assessor independent de Regne Unit, publica un informe en el qual, recomanarà al Govern l'adopció d'un objectiu de zero emissions netes en 2050. Aquesta fita va més enllà de l'objectiu actual del Regne Unit, que situa en un 80% la retallada d'emissions per al 2050. 

Irlanda es converteix en el segon país que declara "emergència climàtica"

Irlanda s'ha convertit en el segon país del món a declarar una emergència climàtica i de biodiversitat. Va passar després que l’informe d’Oireachtas (Parlament irlandès) sobre l’acció climàtica fos acceptat pel govern i els partits de l’oposició sense votar.

Irlanda va seguir els passos del Regne Unit, que va declarar una emergència climàtica a principis d’aquest mes després que l’activista de clima sueca de 16 anys, Greta Thunberg, es va referir als diputats que demanaven més acció climàtica i després de les protestes del grup d’acció climàtica Extinction Rebellion.

El president va ser aplaudit pel president del Comitè d'Acció Climàtica Hildegarde Naughton, que va afegir: "Ara cal fer accions".

De moment, no hi ha una definició definida del que és una "emergència climàtica", de manera que cada govern haurà de definir com es prepara per a aquest nou desenvolupament.

Però, segons dades recents d'Eurostat, la lluita d'Irlanda contra el canvi climàtic podria estar millorant. La nació insular va ser el tercer país després de Portugal i Bulgària per reduir les seves emissions de CO2 el 2018.

No obstant això, Irlanda no figura entre els vuit països de la UE, que demanava dimecres més ambició per afrontar el canvi climàtic abans de la cimera europea a Sibiu (Romania).

Escòcia declara l’emergència climàtica després de les vagues escolars

El comunicat és la "promesa pública" per fer front a l'escalfament del planeta. Nicola Sturgeon ha advertit que el món s'enfronta a una "emergència climàtica" i que va prometre que Escòcia "donarà exemple", reduint les emissions de CO2.

La primera ministre escocesa va dir que la declaració era "una promesa pública" per actuar sobre l'escalfament global i s'havia inspirat en els joves manifestants que van anar en vaga des de l'escola per impulsar l'acció.

Almenys 90 consells del Regne Unit han declarat una emergència climàtica i es van comprometre a treballar per limitar els danys al medi ambient.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
El col·lectiu Fridays for Future s'ha reuint a la plaça Lluís Millet després d'un any d'aturada a causa de la Covid / Foto: Cugat Mèdia

El col·lectiu Fridays for Future s'ha reuint a la plaça Lluís Millet després d'un any d'aturada a causa de la Covid / Foto: Cugat Mèdia

Des del col·lectiu volen que nous joves prenguin la veu a Fridays for Future, i és per això que a partir d'ara volen potenciar la difusió dels actes i manifestacions, que tindran lloc cada dos divendres, i combinar-les amb les xerrades als centres escolars.

Article

En concret, durant el 2020 es van emetre 2,7 milions de tones de CO2, mentre que el 2019 van ser 3,6. D’aquesta quantitat, 330.090 tones corresponen a l’estalvi de consum energètic, tant el domèstic, l’industrial com el comercial i de serveis. Una baixada, no estructural, que ha ajudat a assolir el 42% dels compromisos de reducció fixats per a l’any 2030. Aquestes són unes de les principals dades de l’Informe de l’emergència climàtica a Barcelona 2020.

Notícia

Tot i que la pandèmia va fer caure dràsticament les emissions, la tendència dels darrers anys apunta que s’hauria arribat igualment a l’objectiu, tot i que de forma més ajustada. Una primera estimació del Departament d’Acció Climàtica apunta a una reducció de les emissions de més del 12% respecte del 2019, d’un 33% per sota dels valors del 2005 i, per primera vegada, inferiors als nivells del 1990.

Butlletí