El projecte Educo de recollida d'oli usat obté uns excel·lents resultats a les escoles manresanes

Font: Ajuntament de Manresa
11/02/2014

1.188 alumnes de les escoles Bages, Ave Maria i l'IES Lluís de Peguera ja han recollit més de 700 litres d'oli usat que servirà per a la posterior fabricació de biodièsel. Aquest projecte educatiu està coordinat per les regidories de Medi Ambient i d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa i compta amb l'impuls de l'Associació de l'Oli al Biodièsel.

El projecte Educo de recollida d'oli usat està obtenint uns excel·lents resultats als tres centres escolars manresans -Escoles Bages, col·legi Ave Maria i l'IES Lluís de Peguera- que participen en aquesta iniciativa educativa coordinada per les regidories de Medi Ambient i d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa i amb l'impuls de l'Associació de l'Oli al Biodièsel.

Manresa es va afegir al projecte Educo l'octubre passat. La iniciativa consisteix en la recollida de l'oli usat a través de la participació activa de les famílies de l'alumnat, facilitant-los el lliurament d'aquest oli en les escoles, sabent que serà utilitzat com a matèria primera per a fabricació de biodièsel. El seu objectiu fonamental és crear entre l'alumnat i els seus familiars la consciència del reciclatge i la sostenibilitat dels recursos i, alhora, ajudar a crear llocs de treball a persones amb risc d'exclusió laboral.

Gràcies a la col·laboració dels 1188 alumnes participants, des de l'inici del projecte ja s'han recollit 746 litres, amb un rati per alumne d'1,01 litres per alumne a l'Escola Ave Maria, 0,66 a l'escola Bages i 0,25 a l'IES Lluís de Peguera. Aquestes dades suposen una mitjana superior a les dades recollides a d'altres centres del Bages i Osona, que han recollit una mitjana de 0,60 litres per alumne, o de centres del Vallès occidental que han recollit una mitjana de 0,40 litres per alumne.

Uns 17.000 alumnes hi participen a Catalunya
Educo és un projecte es va començar a aplicar l'any 2009 a Santpedor i, any rere any ha tingut més incorporacions de centres escolars. Aquest curs compta amb la participació de 17.000 alumnes de 60 escoles d'educació primària i secundària d'uns 35 municipis de Catalunya.

En aquests moments, s'han recollit uns 8.000 litres d'oli usat, una actuació amb la qual s'ha evitat l'emissió de 15,816 tones de C02 a l'atmosfera; s'han estalviat 2.169,08 euros en la depuració d'aigües; i s'han estalviat 9.365 litres de combustibles fòssils.

Recollida d'oli usat
Els alumnes que participen en el projecte reben un envàs net per a la recollida d'oli domèstic i també se'ls ofereix un taller educatiu adaptat a cada edat i impartits per monitors de l'Associació de l'Oli al Biodièsel (AOB). A més, se'ls informa de quines són les millores ambientals aconseguides amb la seva aportació d'oli usat, a través d'indicadors tals com: els litres recollits, els litres de combustible fòssil que s'estalvien (amb la reutilització del biodièsel), l'estalvi en euros en depuració d'aigües residuals i l'estalvi d'emissions de CO2 a l'atmosfera que li correspon.

Cadascú dels alumnes fa la recollida selectiva de l'oli domèstic en pots i es guarda a les escoles, les quals les emmagatzema en caixes apilables on s'hi poden acumular fins a 100 litres. Posteriorment, persones amb risc d'exclusió social passen per les escoles a fer la recollida i la neteja dels envasos. L'oli recollit es transporta fins una planta on es tractarà per a la fabricació de biodièsel.

El projecte Educo-oli és un programa centrat en les escoles però obert a la ciutat i a la ciutadania, que a més dels objectius indicats, també dóna servei a la gestió local dels residus.

Aquest projecte és una aposta més de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Manresa. En paraules del regidor Jordi Serracanta, és una voluntat del govern municipal "continuar impulsant la millora de la educació ambiental de la població des dels centres docents per tal de crear una cultura de la sostenibilitat", ja que tant el foment de la minimització de la producció de deixalles com el foment de la recollida selectiva, i concretament l'incentiu de la recollida d'oli domèstic, són accions incloses dins el Programa ambiental de l'Agenda 21 del municipi.

 

Municipis: 
AdjuntMida
Image icon oli-escoles.jpg96.37 KB

Relacionats

Acte
26/05/2020
Manresa
Article

En la situació actual de crisi pel coronavirus, l’Ajuntament de Manresa considera essencial que no hi hagi cap persona ni família que no disposi d’aigua corrent a casa. Per aquest motiu, Aigües de Manresa ha començat la instal·lació de comptadors d’aigua solidaris a les famílies vulnerables. Ja hi ha 23 casos detectats per Serveis Socials en què s’han instal·lat comptadors, i n’hi ha prop de 50 més que s’estan gestionant.

Notícia

L’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de les associacions veïnals, estan col·locant adhesius als contenidors de la ciutat amb informació de com es fa correctament l’abocament i recollida de residus voluminosos,  ja sigui a través del servei específic porta a porta mitjançant una trucada prèvia al telèfon 010 o bé utilitzant la deixalleria a Bufalvent.

Butlletí