El programa de reutilització social a les deixalleries del Bages aprofita 7.500 quilos d’objectes en 5 mesos

10/10/2016 - 12:22

Set tones i mitja d’objectes que serien residus i que s’han convertit en productes reutilitzats per famílies amb pocs recursos.

Aquest és el balanç, entre gener i maig d’enguany, del programa de reutilització social a les deixalleries del Consorci del Bages per a la gestió de residus que es va posar en marxa fa uns mesos. L’objectiu és facilitar la reutilització del màxim possible d’objectes que arriben a la xarxa de deixalleries, en col·laboració amb Creu Roja, Càritas i Associació Reto, a més dels Serveis Socials municipals amb qui ja es col·laborava anteriorment.

Entre gener i maig del 2016, als Serveis Socials Municipals se’ls ha cedit 560 quilos d’objectes diferents; a Càritas, 40; a Creu Roja Manresa, 145; a Centro Reto, 5.375; i 1.330 han estat donats a altres entitats o organitzacions. Entre els productes més demanats hi ha somiers, neveres, rentadores i microones, sofàs, matalassos, estufes o calefactors, taules, etc.

Aquest programa preveu aprofitar el màxim possible d’objectes que entrin a les deixalleries en bones condicions i que siguin béns de primera necessitat. Es tracta, per exemple, de mobiliari que es pugui reutilitzar, electrodomèstics en bon estat, articles per a nens, etc. Serveis Socials, Càritas i Creu Roja cobreixen les necessitats de famílies amb pocs recursos, aconseguint principalment mobles, electrodomèstics i béns per a infants.

Els altres articles que entren a les deixalleries i que no necessiten aquestes entitats, són entregats a Reto, una organització sense ànim de lucre, dedicada a joves extoxicòmans que, una vegada superada la seva addicció, treballen per a la seva reinserció social i laboral recuperant objectes de segona mà i reparant-los per a la venda de segona mà a preus molt econòmics.

Els municipis consorciats que fins ara han fet més ús d’aquest programa, a través dels Serveis Socials Municipals, són Navarcles, Callús, Castellbell i el Vilar, Pont de Vilomara, Castellgalí, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Vicenç de Castellet.

Per al Consorci, aquesta iniciativa suposa un doble objectiu: donar resposta a les necessitats socials de les persones més necessitades i, d’altra banda, un objectiu ambiental que passa per reutilitzar i aprofitar el màxim d’objectes que arriben a les deixalleries. Cal destacar que la xarxa de deixalleries del Consorci, és gestionada per la Fundació Ampans, que identifica els objectes directament reutilitzables i aquells que amb petites reparacions poden ser aprofitables.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

 

La principal novetat és que els contenidors d’orgànica i resta estan tancats i només es poden obrir amb una targeta personalitzada.

Notícia

La nova reixa i el sistema de malles instal·lats a inicis d'any al sobreeixidor de sota la Seu ha aconseguit retenir 160 quilos de residus sòlids, acumulats sobretot durant les darreres pluges. L’Ajuntament de Manresa ha substituït ara les malles per unes de noves.

Notícia

La sessió, celebrada al Palau Firal de Manresa, ha comptat amb l’assistència de prop de 40 persones entre professionals tècnics municipals i representants d’empreses. A la presentació de la Borsa de Subproductes de Catalunya s’ha convidat a representants de les associacions d’empreses industrials de la comarca perquè coneguin i difonguin l’eina entre els seus associats.

Butlletí