El primer simposi sobre ecosistemes fontinals reclama protegir les deus d'aigua

Font: EFEVerde i iAgua

03/07/2019 - 08:00

El primer Simposi sobre Conservació d'Ecosistemes fontinals (SICEF19), que es va celebrar a Barcelona, ​​va reclamar protegir de manera jurídica les fonts naturals i deus del país.

Aquesta trobada, que reuneix científics, administracions públiques, institucions i tercer sector, pretén construir una aliança per preservar els ambients naturals "més rics en vida biològica dels ecosistemes mediterranis", afirmen en un comunicat.

Aquesta primera edició té l'objectiu de "aportar solucions i mesures urgents" a les principals problemàtiques que amenacen les fonts i deus mediterranis: "el canvi climàtic, la sobreexplotació, i la seva vulnerabilitat física i jurídica".

 

Pèrdua biodiversitat

Segons ha explicat el director de SICEF19, Guillermo García, "aquest simposi tracta de conscienciar els líders polítics, administracions públiques, empreses privades i societat civil de la importància de protegir les fonts i deus naturals davant el canvi climàtic i davant la seva destrucció directa ".

En aquest sentit, la directora de la Fundació Biodiversitat, Sonia Castañeda, ha destacat la importància de protegir les fonts naturals des de les polítiques contra el canvi climàtic i ha afegit que "ens enfrontem a l'amenaça de la pèrdua de la biodiversitat i al canvi climàtic com els dos grans reptes de la humanitat ".

 

Escenaris de canvi climàtic

La jornada d'avui ha estat dedicada a "esbossar els escenaris de canvi climàtic més probables per la Mediterrània occidental i la península Ibèrica amb els quals ens haurem d'enfrontar", i a analitzar el seu impacte sobre el cicle de l'aigua i les fonts i deus naturals.

Durant l'acte, s'ha rendit homenatge al recentment desaparegut Eduard Punset i ha comptat amb la participació del seu equip del programa "Xarxes".

El simposi està organitzat per la Societat Catalana de Ciències per a la Conservació de la Biodiversitat (BIOSCICAT), en col·laboració amb la Fundació Catalunya-La Pedrera, i el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la Fundació Biodiversitat, l'Agència Catalana de l' aigua i la Generalitat de Cataluña.

 

1er Simposi sobre Conservació d'Ecosistemes fontinals (SICEF19) s'emmarca en el programa "Fonts Naturals"

El canvi climàtic, la destrucció directa de les fonts i el desconeixement de la seva fragilitat i importància biològica, són alguns dels factors que podrien comprometre tota la riquesa de les deus naturals de les muntanyes mediterrànies.

Incomprensiblement, malgrat haver-se revelat com els grans tresors biològics dels nostres ecosistemes, ser fràgils i vulnerables, i conformar uns espais màgics i insubstituïbles per a l'home, encara avui les fonts i deus naturals es troben pràcticament inexplorades per la ciència, i han quedat fora de totes les polítiques de conservació de la naturalesa a Espanya i Europa. Tant és així, que podríem trobar-nos davant una silenciosa però imparable desaparició del "ecosistema fontinal ibèric", i de tot l'univers biològic, estètic i poètic que dibuixa.

 

"Programa Fonts Naturals" de l'entitat científica BIOSCICAT

La situació de greu crisi biològica en què es troben les fonts ha motivat el naixement del "Programa Fonts Naturals" de l'entitat científica BIOSCICAT. Aquest programa es desenvolupa també amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la Fundació Biodiversitat, entre moltes altres administracions i entitats, i l'organització del 1er Simposi sobre Conservació d'Ecosistemes fontinals s'emmarca en el mateix.

La finalitat última del "Programa Fonts Naturals" no és altra que la d'impulsar una àmplia estratègia en el camp polític, científic i social per garantir la conservació de les fonts naturals a nivell estatal i europeu. En el marc d'aquesta estratègia global s'incidirà singularment a alertar de l'amenaça que afecta les fonts naturals, conscienciant tota la societat civil ia les administracions públiques de la necessitat de conservar-les, promovent el compromís polític, la investigació científica i el desenvolupament de un marc legislatiu a nivell europeu, estatal i autonòmic que garanteixin el futur.

En definitiva, el "Programa Fonts Naturals" pretén contribuir a la consecució dels Objectius 13 i 15 de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. L'Objectiu 13, Acció pel Clima, urgeix a prendre mesures per combatre el canvi climàtic i els seus efectes; i l'Objectiu 15, Vida d'Ecosistemes Terrestres, inclou la detenció de la pèrdua de biodiversitat.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona, a través de la Fundació BIT Habitat, ha presentat els sis projectes guanyadors de la cinquena edició dels ajuts a la innovació urbana "La ciutat proactiva", que aquest any estava especialment dedicada a la lluita contra la sequera. Les sis propostes escollides presenten projectes per millorar el cicle de l'aigua a Barcelona, i ara rebran una subvenció per implementar aquestes solucions en l'entorn real de Barcelona.

Article
Notícia

En el marc de la jornada “Reptes i oportunitats en la gestió de l’aigua”, la Diputació de Barcelona ha explicat la seva estratègia integral per fer front a la crisi hídrica.

Butlletí