El Prat de Llobregat celebra amb una festa la seva obertura al riu

El tram urbà del riu, entre els ponts de l'autovia i de Mercabarna, s'ha adequat per a l'ús ciutadà
Font: Aj. Prat de Llobregat
27/03/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

Després de moltes dècades d'oblit i abandonament, el tram urbà del riu, entre els ponts de l'autovia i de Mercabarna, s'ha adequat per a l'ús ciutadà. Aquest diumenge 29 de març al matí, el Prat de Llobregat hi farà una festa per celebrar-ho, amb gegants, jocs infantils, actuacions...

El Prat ha anat superant reptes territorials: recuperació de la platja, soterrament del ferrocarril, protecció i obertura al públic dels espais naturals... Ara li toca el torn al tram urbà del riu Llobregat, que discorre entre els ponts de l'autovia i de Mercabarna. Segons informa el consistori, l'origen d'aquesta actuació ha estat la necessitat d'adequar aquest tram d'1,6 km a la capacitat hídrica que necessita el Llobregat per no desbordar-se en cas de grans riuades. Aigües amunt i avall d'aquest tram, el riu disposa d'una llera molt ampla per assumir cabals extraordinaris. No obstant, entre el pont de l'autovia i el de Mercabarna hi havia un embut que escanyava la capacitat hídrica del Llobregat.

Per solucionar aquest problema de capacitat, el Ministeri de Medi Ambient, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ha escomès l'adequació hídrica d'aquest tram, al qual s'ha dotat amb una capacitat de 4.000 metres cúbics per segon, prou per evitar desbordaments en cas de riuades. Un punt clau ha estat el nou viaducte del ferrocarril, que permet passar molta més aigua que l'antic. El fons del riu també s'ha dragat per fer-lo més profund.

Paisatge i ús ciutadà
El consistori va exigir i pactar amb l'ACA que es fessin obres de millora des del punt de vista paisatgístic i d'ús públic d'aquest espai fluvial. Gràcies a això, aquest tram del Llobregat és accessible des de la ciutat i, un cop allí, s'hi pot passejar a peu o en bicicleta per un gran dic de 32.000 metres quadrats paral·lel al riu.

Els nous talussos s'han cobert de terra i vegetació i per ells, a través d'escales de fusta i rampes de formigó, podem accedir al dic de passeig. Un muret reté la terra dels talussos i permet seure-hi.

En definitiva, una zona que durant dècades ha estat oblidada, inaccessible des de la ciutat, una espècie de pati traster, s'ha convertit en un nou espai d'ús ciutadà que, a més, connecta amb altres camins i itineraris aigües amunt i avall.

El futur parc del riu
El dic de passeig i els talussos amb vegetació formen part del futur parc del Riu, que inclourà una gran zona verda situada entre la ronda de Llevant, el Llobregat i la planta de la Nissan. Aquesta zona verda està encara pendent d'equipar-se com a parc urbà. En aquest indret també hi haurà una àrea esportiva. 

Més informació sobre la festa (PDF)

Vegeu també: El Prat recupera 1,6 quilòmetres del Llobregat per a usos cívics (El Periódico)

Relacionats

Article

La Casa de l'Energia és un espai d'informació, assessorament i reflexió que neix amb vocació de donar suport a la ciutadania, comerços i empreses per dur a terme la necessària transició energètica. 

Article
El Calendari del Delta abandona el paper i passarà a ser digital

Enguany, el calendari està dedicat als Hàbitats de marge del delta del Llobregat, amb una selecció d'imatges que mostren les plantes i els animals que viuen en els marges de camins i camps, talussos i bardisses. 

Notícia

L'Ajuntament de Sant Joan Despí obre un procés participatiu per a l'elaboració del Pla d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica. D'aquesta forma, la ciutadania pot aportar idees per tal de millorar la qualitat de vida a la ciutat, mitjançant la mitigació dels efectes del canvi climàtic i el foment d'una transició ecològica. 

Butlletí