El Parc del Garraf presenta el projecte Stonewallsforlife als ajuntaments i entitats del territori per buscar complicitats

04/03/2021 - 19:10
Marges de pedra seca i vinyes de Monombre, al Parc del Garraf. Autor: Carles Lluch

Marges de pedra seca i vinyes de Monombre, al Parc del Garraf. Autor: Carles Lluch

El Parc del Garraf ha organitzat dues jornades de treball en el marc del projecte europeu Stonewallsforlife, una amb els ajuntaments de l’àmbit del Parc del Garraf i del Parc d’Olèrdola i un altre amb agents del territori per buscar complicitats i convidar a participar-hi. L’objectiu del projecte és la utilització dels murs de pedra seca com una eina d’adaptació al canvi climàtic amb diferents finalitats.

El projecte Stonewallsforlife té com a objectiu posar en valor els murs de pedra seca com a eina d’adaptació al canvi climàtic amb múltiples propòsits. Recuperant i reparant els murs de pedra seca i assegurar-ne el seu manteniment a llarg termini, es pretén protegir el territori i els seus habitants contra els efectes dels fenòmens extrems. Per tant, els murs de pedra seca són rellevants des del punt de vista ambiental, ja que poden millorar eficaçment la resistència del territori al canvi climàtic.

Aquest projecte, promogut pel Parc Nacional de les Cinque Terre (Itàlia), posa en relleu el valor social i cultural dels murs de pedra seca i dona suport a la seva restauració reunint constructors experimentats, voluntaris i col·lectius de desocupats o desfavorits,  amb migrants i persones desocupades, amb la qual cosa facilita la seva inclusió social i laboral.

 

Recerca de complicitats

A les presentacions de la segona jornada (vídeo) hi van prendre part Josep Tarin, diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals; Juana Barber, Cap de l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals i coordinadora del Projecte a la Diputació de Barcelona; i Xavier Roget, de la gerència de Serveis d’Espais Naturals.

Emanuele Raso, director principal del projecte Stonewallsforlife, va parlar de les característiques generals del Parc Nacional de les Cinque Terre i més específicament del projecte europeu, que compta com a soci internacional amb l’​Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

Presentació als agents del territori

Davant d’unes 40 persones, el director del Parc del Garraf, Santiago Llacuna, va explicar les objectius del projecte i les accions que hi ha previst fer. Abraham Guillén i Montserrat Traver, antropòlegs i biòlegs de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) van descriure els treballs d’investigació que han fet sobre la pedra seca a la finca de can Grau, a Olivella, una de les zones de repicabilitat del projecte.

Tres entitats singulars van explicar les seves actuacions. Ramon Artigas, vocal de catalogació de l’Associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional (APSAT), va explicar la catalogació d’estructures de pedra seca i el projecte Wikipedra mentre que Carles Lluch i Xavier Ribas (Casa rural la Caseta) van incidir en la documentació d’estructures i l’aprofitament d’aigua així com amb l’enoturisme. Finalment, Lluis Barnés, coordinador-gerent de Brins d’Oportunitats (Caritas) va parlar de les oportunitats per a la formació ocupacional i la inclusió per tancar el cercle dels beneficis que pot aportar el projecte al Parc del Garraf.

*El projecte Stonewallsforlife ha rebut finançament del programa LIFE de la Unió Europea (LIFE 18 CCA/IT/001.145)


Relacionats

Article
Girona rebrà més de 3 milions d’euros per incorporar la natura a la trama urbana

El projecte GiroNat, coordinat per l’Ajuntament de Girona amb el suport de la Universitat de Girona i entitats ambientalistes, ha resultat vencedor en una convocatòria dels fons Next Generation amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat més verda, resilient i saludable

Article

El 24 de juliol de 1972 una resolució del Ministeri de l’Habitatge aprovava el Pla especial de protecció del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, amb 2.655 hectàrees protegides, i esdevenia així el primer parc natural espanyol protegit mitjançant la legislació urbanística vigent, el primer dels espais naturals de la província de Barcelona protegit per un pla especial i l’únic promogut i gestionat fins aleshores  per un organisme de l’Administració local. Va ser la primera protecció després de la creació dels primers parcs nacionals el 1918. El gruix de la celebració d’aquesta efemèride es farà el 23 i 24 de novembre en la X Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac que tindrà lloc a Sant Vicenç de Castellet.

Notícia

La quarta edició de la cursa de plogging, que va comptar amb cent vuitanta corredors i corredores repartides en vint-i-tres equips, recapta 15.550 euros per a disset entitats ambientals de Catalunya.

Butlletí