El grup de treball “Soroll i Salut de Barcelona” aborda el problema de la contaminació acústica

23/01/2018 - 14:51

Impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, el grup integra diversos agents socials amb l’objectiu de buscar conjuntament solucions que permetin reduir els nivells acústics de la ciutat.

Impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, el grup integra diversos agents socials amb l’objectiu de buscar conjuntament solucions que permetin reduir els nivells acústics de la ciutat. Debatre la situació del soroll a la ciutat i el seu impacte directe en la salut de la ciutadania, així com contribuir a la solució dels problemes detectats. Aquests són els principals objectius del grup de treball “Soroll i Salut de Barcelona”, que es va constituir ahir 19 de desembre a Barcelona.

El grup va comptar amb la participació per part de l’Ajuntament de Barcelona de la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat Janet Sanz, el comissionat d’Ecologia Frederic Ximeno, i la comissionada de Salut Gemma Tarafa, així com d’agents socials implicats vinculats a l’àmbit polític, econòmic i social, mobilitat, sector acadèmic i col·legis professionals, entre d’altres.

La proposta de treball va ser compartir el què s’està fent per reduir la contaminació acústica de Barcelona i definir quines accions addicionals es poden implementar.

Un problema de salut pública

Els estudis existents en matèria de contaminació acústica mostren que els nivells de soroll actuals tenen un impacte directe i rellevant sobre la salut de segments importants de la població, i per tant, cal actuar de forma col·lectiva, tant en els generadors com en els receptors, per garantir el dret a la salut.

L’últim informe elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) sobre l’estat de la salut a la ciutat durant el 2016 ja posava sobre la taula que el 47,8% de la població enquestada considera que al seu barri hi ha massa soroll.

Els districtes de l’Eixample i Ciutat Vella són els més afectats, ja que, en aquests casos,  la proporció augmenta fins al 70%.

Esforç sostingut

L’Ajuntament de Barcelona està duent a terme diverses iniciatives per reduir la contaminació acústica a la nostra ciutat : la implantació de limitadors en concerts, la facilitació de l’aplicació de mesures de reducció acústica en projectes i activitats, campanyes de sensibilització, la caracterització acústica d’espais públics, la xarxa de vigilància i control acústic, etc.

En aquest sentit, el consistori finalitzarà la tasca d’actualització del Mapa de Soroll el pròxim any, que permetrà un coneixement més acurat de la realitat acústica actual.

El nou Mapa del Soroll suposa una gran oportunitat per plantejar actuacions de millora, amb accions implementades de manera global o transversal amb tots els agents socials implicats, treballant conjuntament per desenvolupar un Pla d’acció per millorar els nivells acústics de Barcelona.

És precisament en aquesta lògica de treball conjunt que accions com l’establiment del grup de treball “Soroll i Salut de Barcelona” cobren especial rellevància.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Una enquesta de la Comissió Europea realitzada a més de 80 centres urbans també assenyala que només un 20 % dels barcelonins creu que la qualitat de vida ha augmentat

Notícia
Foto: Xavi Calvo

Foto: Xavi Calvo

Les setmanes passen, el desconfinament avança i la situació meteorològica tampoc no ajuda. Aquest dimarts vam tenir el dia amb més contaminació per NO2  des del decret de l’estat d’alarma, fa ja més de dos mesos.

Notícia

L'AMB, l'Ajuntament de Barcelona i els altres municipis metropolitans implicats (Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) han determinat ajornar temporalment l'entrada en vigor del règim sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes de Barcelona. L'aplicació de les multes estava prevista per l'1 d'abril del 2020. La nova data està encara per determinar.

Butlletí