El Govern espanyol envia a les Corts el primer projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica

L’objectiu és assolir la neutralitat d'emissions com a molt tard el 2050

Font: Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO)

20/05/2020 - 17:31

El text, fruit d’un procés de participació, articula la resposta del país al desafiament del canvi climàtic, en un context de reactivació de l’economia enmig de la crisi de la COVID-19. Vol orientar l’acció per la transició ecològica, integrant objectius i eines i minimitzar impactes negatius per a l'economia, la societat i els ecosistemes.

A proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), el Consell de Ministres ha remès a les Corts, aquest 19 de maig, el primer projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica (PLCCTE). Amb això, s'inicia la tramitació parlamentària del primer projecte legislatiu per a que Espanya aconsegueixi la neutralitat d'emissions no més tard del 2050, en coherència amb el criteri científic i les demandes de la ciutadania.

Davant l'emergència climàtica, Espanya fixa per llei els seus objectius nacionals de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a 2030 en un 20% respecte als nivells de 1990. Aquest objectiu suposa un augment de l'ambició espanyola en matèria de clima, en un any clau per a l'agenda climàtica i l'Acord de París. Amb això, Espanya s'alinea amb l'augment d'ambició que s'ha marcat la Unió Europea (UE) per a aquest any i respon a l'Acord de París, que estableix que els països han d'augmentar la seva ambició en matèria de reducció d'emissions en 2020. Així, Espanya afavorirà que Europa segueixi impulsant, com ho fa des de 1990, la necessària acció conjunta de tots els països per avançar, el més aviat possible, en la transició global cap a una economia neutra en carboni a través del marc multilateral que ofereix la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

L'objectiu final de la llei és que Espanya aconsegueixi "com a molt tard al 2050" la neutralitat d'emissions, és a dir, abans d'arribar a meitat de segle el país només emetrà la quantitat de gasos d'efecte hivernacle (GEH) que els seus embornals puguin absorbir. Es fixa així per llei que Espanya s'avanci al compliment de l'Acord de París en aquest punt, que obliga els estats a ser neutrals en emissions a la segona meitat de segle, i reforça el seu compromís amb la UE, que també s'ha marcat assolir la neutralitat en 2050. De la mateixa manera, el Govern dóna resposta a la petició del Congrés dels Diputats que, en una moció aprovada per majoria absoluta l'any passat, va instar l'Executiu a activar polítiques transversals en totes les seves accions per assolir la neutralitat climàtica no més tard de 2050. 

El projecte de llei articula la resposta transversal de país al desafiament del canvi climàtic, al qual Espanya és especialment vulnerable, basada en principis de desenvolupament sostenible, justícia social, resiliència, precaució i no regressió dels avenços aconseguits, protecció i promoció de la salut pública, millora de la competitivitat dels sectors productius i cooperació entre administracions.

En un context de reactivació de l'economia enfront de l'COVID-19, el projecte facilita els senyals adequats per aprofitar totes les oportunitats en termes de modernització de l'economia, de la indústria, de la generació d'ocupació i de l'atracció d'inversions que obre el trànsit cap a una prosperitat inclusiva i respectuosa amb els límits de la planeta. Ho fa en línia amb el Pacte Verd Europeu, que serà un dels eixos del marc de recuperació que ultima la Comissió Europea.

La llei recull en un text legal, per primera vegada, la necessitat d'emprendre polítiques públiques d'adaptació a l'canvi climàtic. Tot això per promoure la implantació d'un model de desenvolupament sostenible que generi ocupació decent, articuli instruments per atendre els col·lectius vulnerables, afavoreixi ciutats i pobles més habitables i saludables, fomenti el desenvolupament rural i protegeixi la biodiversitat.

El PLCCTE incorpora a tots els sectors econòmics a l'acció climàtica, des de la generació d'energia i les finances als sectors primaris, passant pel transport, la indústria o les administracions públiques. La seva contribució conjunta i transversal, al llarg de les properes dècades, serà decisiva per assolir l'objectiu de neutralitat climàtica i els permetrà adaptar-se a la nova revolució industrial associada a l'economia baixa en carboni, que ja està en marxa. 


 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Un estudi de Cristóbal Herrera conclou que la manca de visió metropolitana respecte a l'emergència climàtica dificulta l'assoliment de les fites ja que cada terme municipal es focalitza en les seves necessitats i no hi ha una visió global, fet que provoca, entre d'altres, la repetició de mesures sense coordinació, amb  el conseqüent malbaratament de recursos, per fer front a un repte global que supera els límits administratius i competencials

Notícia

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables, així com canviar els estils de vida de la societat, apostant per una menor mobilitat, dietes alimentàries baixes en carboni, i habitatges més petits. Aquesta és la principal conclusió a què van arribar els més de 400 científics que es van donar cita de manera virtual a la Conferència Internacional sobre Estils de Vida Baixos en Carboni, organitzada per ICTA-UAB.

Opinió

No sóc optimista: el més senzill hauria estat habituar-nos a lluitar units per importants i evidents objectius de tots, sigui parar pandèmies o defensar l'ambient comú, però només la ciència ho ha fet. Lamentablement, estem suspenent l'examen de la col·laboració entre diferents d'una manera fins i tot obscena.

Butlletí