Plantes silvestres comestibles per enfortir el sistema alimentari barceloní

13/05/2024 - 11:00

Eixarcolant impulsa un projecte finançat a través de les Subvencions pel Clima que té per objectiu millorar les possibilitats d’accés al consum de plantes silvestres comestibles per tal d’incrementar la resiliència alimentària de Barcelona

El projecte “Noves plantes pel sistema alimentari barceloní” explora el foment i aprofitament de plantes comestibles que típicament creixen silvestres en l’àmbit hortícola. És a dir, pretén donar un valor, i per tant una sortida comercial, a plantes que sovint anomenem males herbes. Concretament, el projecte es centra en dues espècies ben habituals: el colitx i la verdolaga. Per cada una d’elles es realitzarà un assaig de cultiu en una explotació agrícola professional, tot i que amb aproximacions força diferents.

En el cas del colitx, es provarà de posar en cultiu, sembrant-lo i donant-li l’exclusivitat d’un terreny, com faríem amb qualsevol cultiu, com ara els espinacs. En canvi, la verdolaga és proposada com un aprofitament secundari en un cultiu de tomàquet, en què es provarà de combinar ambdues espècies. Les dues aproximacions són interessants, en tant que donen informació sobre el potencial que presenten aquestes plantes per a ser incorporades en els esquemes productius i aportar-hi valor afegit.  

El projecte és impulsat per Eixarcolant i finançat per l’Ajuntament de Barcelona a través dels ajuts vinculats al Pla Clima 2023. En primer terme, la iniciativa fomenta i acompanya la producció professional del colitx i la verdolaga a les zones agrícoles properes i vinculades a la ciutat de Barcelona. La producció es treballa principalment amb l’Ortiga, un projecte de producció hortícola situat a Can Montmany (Collserola). Com a pas consecutiu necessari per a generar impacte real, el projecte també inclou l’articulació dels canals de distribució i venda adequats per tal que el producte fresc arribi a les persones consumidores. Concretament, aquesta fase del projecte estableix els menjadors escolars de Barcelona com a públic diana principal, i compta amb la col·laboració d’Ecocentral i la Xarxa Agroecològica de Menjadors Escolars de Catalunya. La producció i la distribució del producte fresc seran acompanyats de diferents activitats divulgatives orientades a millorar el coneixement per part d’actors clau de l’alimentació urbana envers el valor i el potencial de les plantes silvestres comestibles.   

La iniciativa es planteja com una estratègia de diversificació de les explotacions agrícoles i de la nostra pròpia dieta. Per tal que aquesta sigui factible i replicada arreu cal abans testar i definir un model de producció i distribució que funcioni. Per això, en el marc de projecte s’avaluarà la viabilitat agronòmica i econòmica del cultiu de colitx i verdolaga, així com la receptivitat de l’alumnat o altres persones consumidores envers aquestes plantes.  

 

Context del projecte

Al nostre voltant trobem moltes espècies de plantes silvestres comestibles que rarament són consumides avui en dia. Per la seva composició nutricional i perfil sensorial, presenten un alt potencial gastronòmic. En molts casos, aquestes plantes han estat tradicionalment utilitzades a la cuina, però el coneixement sobre com identificar-les, collir-les i cuinar-les sovint s’ha perdut o oblidat en les últimes generacions. Es tracta, a més, d’espècies altament adaptades al territori, ja que si les condicions els són favorables aquestes creixen i es perpetuen de manera espontània. Així, la integració de plantes silvestres comestibles en el nostre sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. La importància de la incorporació d’espècies silvestres comestibles a la nostra dieta és reafirmada als informes de la FAO, segons la qual són crucials per assegurar la seguretat alimentària, la sobirania alimentària i el desenvolupament sostenible en l’àmbit rural. 

 

Estat actual del projecte

Actualment, el primer cultiu ja està ben avançat i es preveu que durant el mes de maig els menjadors escolars serveixin per primera vegada un plat a base de colitx: truita de colitxos, estofat de cigrons amb colitxos, pasta amb pesto de colitxos…. Per altra banda, el cultiu de verdolaga just inicia ara i s’espera poder entregar el producte fresc a les cuines dels centres educatius abans del final de curs, per tal que l’utilitzin en receptes com ara amanides o lasanya de verdolaga. 

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Notícia

L’alumnat de l’Institut La Guineueta, l’Institut Bernat Metge i de l’Institut Consell de Cent ha incorporat mesures individuals i per al propi centre

Notícia

Més d’un centenar de persones participen en el projecte europeu UP2030 a Granollers

Butlletí