El consum d'aigua centra les activitats de la Setmana de Prevenció de Residus a Vic

Font: Ajuntament de Vic
17/11/2011 - 00:00

Fomentar el consum d'aigua de l'aixeta és dels punts forts del programa d'activitats preparat per l'Ajuntament de Vic per celebrar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Tot i això hi ha diverses accions, totes encaminades a promoure accions sostenibles i en general fer canviar el comportament quotidià de la persona en benefici de la reducció de residus.

Una de les activitats programades és el tast d'aigües que es farà el dimarts, dia 22 de novembre de 09.00 h a 13.00 h a l'entrada de la plaça Major. Aquesta iniciativa respon a la voluntat de fer conèixer a la ciutadania que l'aigua de l'aixeta de Vic és bona per consumir i no està contaminada. L'activitat es desenvoluparà a partir de tastar tres aigües d'origen diferent: aigua de l'aixeta directa, aigua de l'aixeta deixada reposar 24 hores a la nevera i aigua embotellada. D'aquesta manera es vol demostrar que normalment no som capaços d'identificar la font o origen de l'aigua.  Una altra de les accions que es portarà a terme dins el marc d'aquesta setmana, és una xerrada sobre la qualitat de l'aigua que es farà el pròxim 21 de novembre a les 21.00 h. a l'escola Guillem de Montrodon. Les dues activitats han rebut el suport de l'empresa Aigües Vic i en el transcurs de la roda de premsa el gerent de l'organització, Rogeli Fletas ha remarcat que l'aigua de l'aixeta és bona pel consum domèstic i actualment es fan multitud de controls analítics diaris que així ho demostren.

Amb la col·laboració del Centre d'Arts Contemporànies, l'Associació Art Plural i el mateix Ajuntament també han programat un taller de transformació de roba i complements, el qual té com a finalitat la importància de reaprofitar i reutilitzar aquella roba que no s'utilitza. A la vegada, vol potenciar l'intercanvi de roba de segona mà i en bon estat. Aquest taller es farà amb dues sessions el dissabte dia 26 de novembre; la primera de 10.00 h a 11.30 h i la segona de 11.30 h a 13.00 h.

Un altre activitat que també se suma a aquesta setmana i que ja s'organitzava en edicions passades és el "Mercat de les 3R" que es fa a l'escola Andersen. Aquest va néixer amb l'objectiu de donar vida als productes abans de ser llançats i consisteix en que al llarg del diumenge, dia 27 de novembre de 10.00 h a 13.00 h es celebra un mercat on s'ofereixen productes de segona mà a uns preus simbòlics. Els diners recaptats es destinen a finançar projectes de medi ambient del mateix centre educatiu.

Finalment i com que s'apropen les dates nadalenques l'Ajuntament de Vic ha programat un taller de decoració nadalenca amb materials reciclats que del 14 al 30 de novembre i de 17.00 h a 19.00 h es fa a la Biblioteca situada al Centre Cívic el Montseny. La iniciativa la promou la comunitat de propietaris dels Habitatges Montseny.

Situació dels residus a Vic
Segons el propi Ajuntament de Vic, el tema de la prevenció i reducció dels residus és una de les seves actuacions més importants, per això des del passat mes de març va aprovar el Pla Local de Prevenció de Residus que pretén aconseguir reduir un 15 % l'any 2015 respecte els residus que es van generar el 2006.

De fet, les dades de 2010 mostren com des de l'any 2006 hi ha una tendència a la baixa pel què fa a la generació de residus, ja que s'ha passat de 1'60 Kg/habitant/dia a 1'37 Kg/habitant/dia.  Una dada que ja s'apropa molt a l'objectiu del propi Pla per al 2016: Arribar a 1'36 Kg/habitant/dia. Per tant en definitiva es tracta de consolidar l'actual generació de residus.

De totes formes, l'Ajuntament de Vic ha establert un total de 42 accions a desenvolupar a diferents àmbits per contribuir amb aquest objectiu com és el cas del foment del compostatge casolà; la regulació de la publicitat dinàmica; el servei de lloguer de tots reutilitzables; el foment del consum d'aigua de l'aixeta; la sensibilització sobre l'ús de les bosses de plàstic; la promoció de mercats d'intercanvi i segona mà; els criteris ambientals en compres i contractacions municipals; la prevenció de residus en les fires i mercats; les bonificacions fiscals per fomentar la prevenció (10% de la bonificació en la taxa d'escombraries per les persones que disposin d'autocompostadors actius; i la reutilització de mobles voluminosos).

Per la prevenció, consum d'aigua de l'aixeta
D'altra banda, el tècnic de Medi Ambient, Jordi Boadas, ha explicat durant l'acte de presentació de les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que només a la ciutat de Vic s'ha generat 150.000 kg d'envasos d'aigua al llarg de l'any 2010 i per aquesta raó un altre dels objectius marcats en aquesta setmana és fomentar el consum de l'aigua de l'aixeta i així evitar la generació de més residus. Boadas també ha explicat que una família de 4 persones gasta al llarg d'un any i bevent aigua directa de l'aixeta és de 0,90 €/l'any, fet que si es consumeix aigua embotellada té un cost de 516,14 €. Per tant l'estalvi econòmic és significatiu. A la vegada aquesta mateixa dada també implica una reducció dels residus generats.

A la roda de premsa per presentar les activitats que l'Ajuntament de Vic, celebrada el 15 de novembre van participar el tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Josep Rafús; el tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic, Jordi Boadas; i el gerent d'Aigües Vic, Rogeli Fletas.

Més informació: 

Agenda d'Activitats de la Setmana

Especial de Sostenible.cat sobre la Setmana Europea de Prevenció de Residus

 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Vic comença el procés participatiu per definir el futur de les Riberes de Vic, un projecte iniciat durant l’anterior mandat amb l’objectiu de renaturalitzar les zones fluvials dels rius Mèder i Gurri al seu pas pel nucli urbà de la ciutat de Vic.

Article

En un clima en què l'aigua és escassa, és important fer-ne un bon ús per a garantir el seu abastament. Aplicant els consells següents, podem arribar a reduir un 30% el consum d’aigua a les llars.

Article

Dues estacions de qualitat de l’aire de Barcelona i una de Vic s’integren en el projecte europeu WatchPlant.

Butlletí