El 80% de l'energia que consumeix l'Ajuntament del Prat és d'origen renovable

Font: Ajuntament del Prat de Llobregat
15/05/2014

El 80% de l'energia que consumeix l'Ajuntament del Prat de Llobregat és d'origen renovable. L'enllumenat públic, els edificis d'oficines, els equipaments esportius i culturals, les escoles de la ciutat i els semàfors consumeixen 9.081.097 kW-h d'energia elèctrica que han estat generats a partir de fonts d'energia renovable o de cogeneració d'alta eficiència.

Aquesta fita s'ha aconseguit amb la compra d'energia amb garantia d'origen, un procés que va començar l'any 2012 amb un 70% i ha anat augmentat amb l'objectiu d'arribar al 100% l'any 2015.

Aquesta acció s'emmarca en les polítiques energètiques adoptades per l'Ajuntament del Prat a través de l'adhesió al Pacte Europeu d'Alcaldes per a l'Energia Sostenible i que tenen com a objectiu arribar a l'any 2020 amb un 20% menys de consum energètic, havent augmentat un 20% l'eficiència energètica i que el 20% del consum sigui d'origen renovable. 

Diverses actuacions per estalviar energia
L'estalvi d'energia, sense renunciar al confort, és el primer objectiu de l'Ajuntament del Prat, que ha desenvolupat accions pioneres en aquesta línia:

1) La implicació de tots els treballadors i treballadores municipals (més de 500) a través d'una important acció de conscienciació energètica per tal que facin un consum responsable de l'energia de l'edifici on treballen. 
2) L'incentiu econòmic de revertir la meitat dels estalvis d'energia aconseguits a totes les escoles a la pròpia escola en forma de subvenció econòmica. Amb un important acompanyament tècnic que els fa entendre el funcionament energètic de l'edifici i com viure en ell de forma responsable. 
3) La monitorització en temps real del consum d'energia dels 44 edificis municipals que permet conèixer el funcionament energètic de l'edifici, detectar males programacions de la maquinària, possible avaries i actuar amb immediatesa, per aconseguir l'estalvi i l'eficiència energètica desitjats.
4) L'obertura de les dades de consum a tots els usuaris i treballadors implicats en la gestió energètica dels edificis, perquè siguin coneixedors dels consum d'energia i del cost econòmic de la mateixa i puguin implicar-se encara més en l'estalvi d'energia del seu lloc de treball.
5) La voluntat que aquests treballadors/es, escolars i usuaris dels edificis municipals prenguin consciencia d'un consum responsable de l'energia i facin extensiva aquesta pràctica a les seves llars, per contribuir a la  reducció d'emissions de CO2 del municipi.

Després de l'estalvi, l'energia que consumeix l'Ajuntament és d'origen renovable gràcies a una clàusula en el procés de licitació on, a més del preu, es demana que l'origen de l'energia sigui d'origen renovable. El consistori del Prat considera que si tots els ajuntaments demanessin aquest condicionant es faria un gran pas per trencar l'actual model energètic i obligar a les companyies elèctriques a produir més energia renovable.

Relacionats

Notícia

En el marc de les propostes de servei comunitari i dins el  projecte Alumnes Gestors del Territori, l'Ajuntament del Prat durant els darrers cursos escolars s'ha ofert  que l'alumnat  conegui i participi activament en la gestió d’alguns espais naturals.

Notícia

35 ajuntaments d'arreu d'Espanya han rebut els reconeixement Pajaritas Azules 2020 per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró per reciclar. Entre aquests diversos de catalans.

Acte
05/12/2019
Alberg Centre Esplai. Riu Anoia, 42. El Prat de Llobregat

Butlletí