El 80% de l'energia que consumeix l'Ajuntament del Prat és d'origen renovable

Font: Ajuntament del Prat de Llobregat
15/05/2014 - 00:00

El 80% de l'energia que consumeix l'Ajuntament del Prat de Llobregat és d'origen renovable. L'enllumenat públic, els edificis d'oficines, els equipaments esportius i culturals, les escoles de la ciutat i els semàfors consumeixen 9.081.097 kW-h d'energia elèctrica que han estat generats a partir de fonts d'energia renovable o de cogeneració d'alta eficiència.

Aquesta fita s'ha aconseguit amb la compra d'energia amb garantia d'origen, un procés que va començar l'any 2012 amb un 70% i ha anat augmentat amb l'objectiu d'arribar al 100% l'any 2015.

Aquesta acció s'emmarca en les polítiques energètiques adoptades per l'Ajuntament del Prat a través de l'adhesió al Pacte Europeu d'Alcaldes per a l'Energia Sostenible i que tenen com a objectiu arribar a l'any 2020 amb un 20% menys de consum energètic, havent augmentat un 20% l'eficiència energètica i que el 20% del consum sigui d'origen renovable. 

Diverses actuacions per estalviar energia
L'estalvi d'energia, sense renunciar al confort, és el primer objectiu de l'Ajuntament del Prat, que ha desenvolupat accions pioneres en aquesta línia:

1) La implicació de tots els treballadors i treballadores municipals (més de 500) a través d'una important acció de conscienciació energètica per tal que facin un consum responsable de l'energia de l'edifici on treballen. 
2) L'incentiu econòmic de revertir la meitat dels estalvis d'energia aconseguits a totes les escoles a la pròpia escola en forma de subvenció econòmica. Amb un important acompanyament tècnic que els fa entendre el funcionament energètic de l'edifici i com viure en ell de forma responsable. 
3) La monitorització en temps real del consum d'energia dels 44 edificis municipals que permet conèixer el funcionament energètic de l'edifici, detectar males programacions de la maquinària, possible avaries i actuar amb immediatesa, per aconseguir l'estalvi i l'eficiència energètica desitjats.
4) L'obertura de les dades de consum a tots els usuaris i treballadors implicats en la gestió energètica dels edificis, perquè siguin coneixedors dels consum d'energia i del cost econòmic de la mateixa i puguin implicar-se encara més en l'estalvi d'energia del seu lloc de treball.
5) La voluntat que aquests treballadors/es, escolars i usuaris dels edificis municipals prenguin consciencia d'un consum responsable de l'energia i facin extensiva aquesta pràctica a les seves llars, per contribuir a la  reducció d'emissions de CO2 del municipi.

Després de l'estalvi, l'energia que consumeix l'Ajuntament és d'origen renovable gràcies a una clàusula en el procés de licitació on, a més del preu, es demana que l'origen de l'energia sigui d'origen renovable. El consistori del Prat considera que si tots els ajuntaments demanessin aquest condicionant es faria un gran pas per trencar l'actual model energètic i obligar a les companyies elèctriques a produir més energia renovable.

Relacionats

Article

La Casa de l'Energia és un espai d'informació, assessorament i reflexió que neix amb vocació de donar suport a la ciutadania, comerços i empreses per dur a terme la necessària transició energètica. 

Article
El Calendari del Delta abandona el paper i passarà a ser digital

Enguany, el calendari està dedicat als Hàbitats de marge del delta del Llobregat, amb una selecció d'imatges que mostren les plantes i els animals que viuen en els marges de camins i camps, talussos i bardisses. 

Article

La Janna Fredeluga és una investigadora i naturalista del Delta del Llobregat. S’ha quedat atrapada en un lloc amagat del Delta. Necessita la teva ajuda per trobar-la i rescatar-la. La Janna ens ha deixat pistes per a localitzar-la. Si superes totes les proves, ho aconseguiràs.

Butlletí