Manifest per una transició energètica participativa

Font: UNEF

06/05/2024 - 17:05

La fotovoltaica signa un manifest públic-privat per impulsar les comunitats energètiques a Espanya.

La I Cimera de Comunitats Energètiques, organitzada per la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), ha reunit més de 230 professionals i experts del sector, els quals han acordat dissenyar un full de ruta comú per promoure i defensar la creació de comunitats energètiques a Espanya com una eina fonamental en la transició energètica.

Durant la cimera, que ha estat realitzada en col·laboració amb ComEnerSys, al Prat de Llobregat, s'han presentat 14 casos reals de comunitats energètiques que estan obrint camí a Espanya i que han aprofitat les limitades oportunitats reguladores del país, per desenvolupar models eficients, participatius i que van en la direcció correcta per complir les metes europees per mitigar el canvi climàtic . 

Com a part del compromís d'UNEF amb aquestes comunitats, l'associació ha anunciat el procés de creació d'una secció específica per a les comunitats energètiques amb dret a un representant a la junta directiva perquè la veu d'aquests col·lectius sigui escoltada en igualtat amb els altres sectors de l'associació.

L'esdeveniment ha comptat amb la participació de Joan Groizard Payeras, director general Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE), l'agència de referència de les energies renovables a Espanya, amb representants de comunitats energètiques de tot el territori nacional i directius de les principals empreses energètiques espanyoles. 

La transició energètica participativa és un gran repte per a Espanya i per a Europa que es pot resoldre a través de la creació de comunitats energètiques. En els darrers anys hem avançat molt, actualment tenim al voltant de 400 constituïdes, però hem de seguir en aquest camí i per això, aquesta Cimera és una gran ocasió per fer un diagnòstic i construir una estratègia comuna”, ha recordat Groizard. 

Per part seva, José Donoso, director general d'UNEF ha volgut posar de manifest que l'energia solar ha estat i continuarà sent un catalitzador de canvis socials i un element transformador del model energètic: “Les comunitats energètiques són un model clau per potenciar la transició energètica, i aquesta primera cimera ha servit per enfortir i millorar la informació i l'intercanvi d'experiències entre aquestes comunitats. A més, ha estat l'oportunitat per crear llaços i fomentar una veu única que defensi la col·laboració i la sostenibilitat com a pilars de la creació de valor conjunt”, ha destacat. 

En paraules de Joan Herrera, Director d'Energia del Prat – Investigador del Projecte ComEnerSys , “les comunitats energètiques han de complir una funció molt més àmplia que la mera producció, distribució i subministrament d'energia; és a dir, hi han d'incorporar valor social”.

L'autoconsum col·lectiu és probablement l'activitat més important de les Comunitats Energètiques, al meu entendre, l'ús compartit d'energia que resulta de l'autoconsum al si d'una Comunitat Energètica no s'hauria de veure constrenyit pels límits que s'han establert normativament per a l'autoconsum col·lectiu”, ha explicat Herrera durant l'esdeveniment.

Durant els dos dies de trobada es van realitzar vuit sessions sobre aspectes rellevants per tenir en compte durant la creació d'una comunitat energètica. 

Els experts han demanat declarar les comunitats denergies renovables i les ciutadanes denergia com a entitats dinterès públic per facilitar els tràmits amb les autoritats locals; ja sigui facilitant la possibilitat que les administracions locals adquireixin la condició de membres o socis de les CE o mitjançant la subscripció d'acords o convenis amb les comunitats per a cessió d'espais o instal·lacions. 

Entre les conclusions obtingudes a la Cimera destaca també la necessitat de crear un marc jurídic favorable per a aquelles comunitats que repercuteixin tots els beneficis entre sòcies i socis o en territori com a eina bàsica per a l'impuls definitiu a aquest model energètic democràtic i participatiu. 

 

Manifest per una transició energètica participativa

Aquesta I Cimera de Comunitats Energètiques ha conclòs amb la signatura d'un manifest, subscrit per 30 comunitats locals, en què es comprometen a: 

  • Promoure una transició energètica democràtica i participativa.
  • Defensar i reclamar el dret a tenir un marc jurídic que ofereixi seguretat i que sigui favorable a les comunitats energètiques, garantint-ne i protegint-ne el caràcter social. 
  • Actuar perquè les comunitats energètiques siguin un actor principal a l'escenari de la transició energètica a Espanya.

 

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

22 Comunitats Energètiques de l’economia social i solidària de Catalunya s’han trobat al Prat de Llobregat per posar en comú estratègies de creixement

Notícia

Les Comunitats Energètiques són grups de persones que s’uneixen per generar i consumir energia de manera local i col·lectiva. És un element clau de la Transició Energètica perquè fomenta l’empoderament de la ciutadania, l’eficiència energètica i el consum d’energia renovable, alhora que genera comunitat. A Cornellà de Llobregat volem crear una primera Comunitat Energètica. Et vols sumar?

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Butlletí