Denuncien una greu contaminació al riu Llobregat amb la mort de centenars de peixos

Font: Ecologistes en Acció

11/07/2019 - 17:32

Aquest 11 de juliol, voluntaris d'Ecologistes en Acció del Baix Llobregat – Les Agulles han pogut comprovar l'aparició de centenars de peixos morts al tram baix del riu Llobregat, en concret al pont de la C31, Autovia de Castelldefels, sobre el riu, al municipi del Prat de Llobregat.

Segons denuncia l'entitat ecologista, els peixos apareixien morts en un ambient d'aigües molt tèrboles i amb aparença d'haver patit alguna greu contaminació que els hauria causat la mort, a ells i probablement a molts altres organismes animals.

El Grup Ecologista Les Agulles s'ha posat en contacte immediatament amb el Cos d'Agents Rurals, i amb l'Ajuntament del Prat per informar de la situació i demanar que facin les comprovacions pertinents.

Cal recordar que el Llobregat ha estat històricament un riu greument contaminat, que ha patit nombrosos impactes de tot tipus, entre ells abocaments industrials vinculats a les moltes fàbriques de tot tipus que es troben al llarg de la seva llera, o el propi desviament de la desembocadura per a l'ampliació del Port de Barcelona i la ZAL, que va ser declarat il·legal pel Tribunal Suprem. Malgrat tot, el riu s'havia anat recuperant poc a poc, entre d'altres mesures gràcies a l'aportació d'aigua neta procedent de la Depuradora de la Zona Franca riu amunt, fins al punt d'haver-se observat el retorn en algun moment d'una llúdriga. Els ecologistes ara temen que un nou abocament il·legal d'alguna indústria o bé d'algun sistema col·lector d'aigües fecals d'algun municipi riberenc pugui haver malmès greument l'ecosistema fluvial, provocant un retrocés en el procés de recuperació del riu.

Per tot plegat, els ecologistes reclamen a l'administració de la Generalitat, a l'Agència Catalana de l'Aigua i a totes les autoritats que investiguin el succés i delimitin, si és el cas, les responsabilitats administratives o penals d'aquest greu delicte ambiental.


 

Relacionats

Notícia
Una de les caixes de captura amb escombreries, obtingudes durant l’estudi. Imatge: Eve Galimany.

Una de les caixes de captura amb escombreries, obtingudes durant l’estudi. Imatge: Eve Galimany.

Un treball dirigit per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC revela la densitat i tipus d'escombraries en aigües a poca profunditat de la mar Mediterrània, comparant dues zones, una urbana i una altra rural. En els resultats de l'estudi, que es publica a la revista Waste Management, des d'un 5% fins a gairebé un 40% de la captura total a la xarxa és escombraries.

Notícia

La seu del Consorci Besòs Tordera ha acollit la presentació dels primers resultats i les primeres conclusions extretes després de l’inici, a la tardor de 2018, dels treballs dins el “Projecte de seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera”.
Reportatge

Aquest reportatge és un resum de les principals aportacions de la Conferència Internacional de l’Aliança del Clima 2018, organitzada per Aliança del clima associació municipalista mundial contra el canvi climàtic, juntament amb la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i la col·laboració del Pacte dels Alcaldes per al clima i l’energia. La conferència es va celebrar al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona del 1 al 3 d'octubre del 2018 i hi van participar més de 200 representants d’entitats municipalistes de l’Aliança del Clima implicades en la lluita contra el canvi climàtic

Butlletí