Denuncien una greu contaminació al riu Llobregat amb la mort de centenars de peixos

Font: Ecologistes en Acció

11/07/2019 - 17:32

Aquest 11 de juliol, voluntaris d'Ecologistes en Acció del Baix Llobregat – Les Agulles han pogut comprovar l'aparició de centenars de peixos morts al tram baix del riu Llobregat, en concret al pont de la C31, Autovia de Castelldefels, sobre el riu, al municipi del Prat de Llobregat.

Segons denuncia l'entitat ecologista, els peixos apareixien morts en un ambient d'aigües molt tèrboles i amb aparença d'haver patit alguna greu contaminació que els hauria causat la mort, a ells i probablement a molts altres organismes animals.

El Grup Ecologista Les Agulles s'ha posat en contacte immediatament amb el Cos d'Agents Rurals, i amb l'Ajuntament del Prat per informar de la situació i demanar que facin les comprovacions pertinents.

Cal recordar que el Llobregat ha estat històricament un riu greument contaminat, que ha patit nombrosos impactes de tot tipus, entre ells abocaments industrials vinculats a les moltes fàbriques de tot tipus que es troben al llarg de la seva llera, o el propi desviament de la desembocadura per a l'ampliació del Port de Barcelona i la ZAL, que va ser declarat il·legal pel Tribunal Suprem. Malgrat tot, el riu s'havia anat recuperant poc a poc, entre d'altres mesures gràcies a l'aportació d'aigua neta procedent de la Depuradora de la Zona Franca riu amunt, fins al punt d'haver-se observat el retorn en algun moment d'una llúdriga. Els ecologistes ara temen que un nou abocament il·legal d'alguna indústria o bé d'algun sistema col·lector d'aigües fecals d'algun municipi riberenc pugui haver malmès greument l'ecosistema fluvial, provocant un retrocés en el procés de recuperació del riu.

Per tot plegat, els ecologistes reclamen a l'administració de la Generalitat, a l'Agència Catalana de l'Aigua i a totes les autoritats que investiguin el succés i delimitin, si és el cas, les responsabilitats administratives o penals d'aquest greu delicte ambiental.


 

Relacionats

Notícia

El passat 8 i 9 de febrer, el municipi de Deltebre ha celebrat dues sessions matinals de neteja de les platges del municipi. En total, han estat més de 500 les persones que de manera desinteressada han participat i han permès recollir al voltant de 300 sacs (3.000kg) amb residus de les platges com a conseqüència del pas del temporal Glòria per Deltebre.

Notícia

Els científics alerten que calen mesures urgents per prevenir accidents semblants en un entorn amb molta indústria i molta població

Notícia
L'ACA i el Consorci Besòs Tordera treballen per salvar la fauna afectada per l’incendi
 

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i 11 municipis de la llera del Besòs, s’han reunit avui per avaluar els efectes produïts al riu Besòs per l’incendi de dimecres en una fàbrica de Montornès. Les administracions s’han compromès a tirar endavant un pla de xoc immediat per recuperar la biodiversitat del riu Besòs i fer seguiment de les responsabilitats legals que se’n puguin derivar. L’ACA ja va declarar l’emergència al riu Besòs a causa de la contaminació fruit de l'incendi.

Butlletí